Skrivet av: Pär Eriksson | maj 26, 2011

Veckan som gått – w 21

På jobbet
Även om Eskilstuna alltjämt har en förhållandevis hög arbetslöshet så går det åt rätt håll. Den öppna arbetslösheten i april var 5.3% jämfört med förra årets 6.3%. Även ungdomsarbetslösheten pekar åt rätt håll och antalet nyanmälda jobb på arbetsförmedlingen ökar.

Samtidigt ser vi paradoxalt nog att utbetalningen av försörjningsstöd är höga de första månaderna i år. Det indikerar att det alltjämt är många som saknar arbete och som också blir utförsäkrade.

Den här veckan så arrangerades Mälartinget. Denna gång i  Västerås. Temat kretsade kring kompetens och kunskap. Mälardalen är onekligen en tillväxtregion och i det perspektivet så ligger Eskilstuna rent geografiskt extremt bra till. Det gäller att vi förvaltar det.

Vi har också haft besök från Thailand. Sedan 2010 så bedrivs en vårdutbildning på Mälardalens högskola med ca 25 thailändska studenter och ett antal gäst forskare. Under ett år bor och studerar de i Eskilstuna. I onsdagskväll så träffade vi representanter för de thailändska myndigheterna och Mdh. Den här formen av samarbete är är viktigt för Eskilstuna och Mälardalens högskola.

I fredags förra veckan så var det rektorsinstallation på Mälardalens högskola och sk promovering av nya doktorer och utnämnande av hedersprofessorer. Förutom att vi har fått en bra och engagerad ny högskolerektor så är det viktigt för Eskilstuna att vi får fler professorer och doktorer.

Det här är inte riktigt vår historia och traditon och någon kanske till och med rynkar på näsan men det här är också en del av det nya Eskilstuna. Det glädjer mig extra att de tre nya doktorerna i vårdvetenskap är tre Eskilstunakvinnor.

Internt så börjar vi bli klara med Stadshusets nya organisation. Politiken har varit väldigt tydlig att de vill se en mer flexibel organisation som snabbt kan ställa om utifrån behov och läge. Likaså vill de vara förvissade om att beslut och inriktningar verkligen får genomslag och genomförs i organisationen.

Vi bygger nu en större tydlighet där vi också lyfter upp de frågor där vi behöver förbättra oss – t ex kommunikation, miljö och samhällsbyggnad och regionfrågan. Vi skapar också en tydligare service- och supportorganisation som arbetar på uppdrag.

Kanske oviktigt för de utanför Stadshuset men jag menar att det här är viktigt för helheten och hur kommunen styrs.

Springpride invigdes i torsdags och pågår över helgen. Jag är glad över att just Eskilstuna härbärgerar Springpride. Det är också en av ingredienserna i det nya Eskilstuna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag blir så glad när jag noterar att vi har två unga debuterande Eskilstunaförfattare vars böcker ligger på bokhandelsdiskarna. Jesper Bohm har gett ut en mycket läsvärd och tänkvärd bok om sin brors självmord – ”Du borde vara här”. En bok med hög integritet och respektfullt skriven med tanke på den laddning som finns kring ett sådant svårt ämne som just självmord.

Jag noterar också att Eskilstunafödde Calle Brunell ger ut en roman ”Brev från en bruten horisont”. En riktigt roman, säger Calle stolt. Ingen deckare eller kriminalare utan en roman. Jag vet att Calle burit på den här berättelsen i flera år och att den nu ges ut är naturligtvis stort.

Jag lyfter de här två unga killarna därför att det också är viktiga inslag i en stads utveckling. Vi är en producerande, arbetande och idrottande stad men vi måste också prioritera kultur, litteratur, musik, konst och dans.  Just därför är också våra skolor så viktiga som förmedlare av bildning och kultur i bred mening.

Och är jag rätt uppdaterad så väcktes Jespers och Calles intresse för skrivandet i skolan. En eloge till Gökstensskolan, Djurgårdsskolan och St Eskil.

På hemmaplan
Jag bär Bob Dylan i mitt hjärta. Han har varit med mig – alltid. Och kanske är det så att vi som var unga på 1960-talet i stort sett hade två inspirationskällor – två fenomen att ta spjärn mot som en del i att bli vuxen – musiken och idrotten. Dagens unga spelar på en större arena. De har flera associationspunkter, fler områden att ”växa mot”.

Den här veckan fyller Bob Dylan 70 år och han är alltjämt ute på sin ”Never ending tour”. Borlänge nästa för den inbitne nu i sommar.

Jag har precis tagit ut symaskinen till sommarboendet som ett led i min strategi att sakta men säkert – obemärkt för hustrun – flytta ut hela vårt bohag.

Varför har du tagit ut symaskinen, frågar hon lite förundrat. Vi kanske behöver ändra gardinerna, överraskar jag mig själv med att svara. Vilka gardiner…….kontrar hon med en bekymrad blick!

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Citat:

  ”Vi skapar också en tydligare service- och supportorganisation som arbetar på uppdrag”. (Pär E)

  Kommentar:
  Är det så illa nu att de berörda inte upplever att de har haft en tydlig ”uppdragsledare”.
  Eskilstuna kommun måste nu införa en successiv växling från interna till externa uppdragsåtaganden.
  Vänligen inse att det på detta sätt blir enklare att framdeles successivt rationalisera kommunverksamheterna.
  Uppdragsstyrning = uppgiftsstyrning(mål/resultatstyrning) på beting, ger ”billigare” färd mot uppdragsmålet. Den effektiva arbetstiden måste öka för alla! En lindrig tempoökning med 5% ( börja med normala fika och lunchraster!) innebär att ca 400 personer kan ”avskedas” i kommunen. Reducera även rätten till flexibel flextid. Fast flextid är dock OK. Avskedas kan tyckas vara ett ”hårt” ord, men omplacering till skolan och ”omvårdssektorn” låter kanske bättre. Helst genomförd i privat regi.
  För inte är det väl så att kommunkoncernen lider av ”växtvärk”? Hemska tanke! Nej, växtvärken skall givetvis drabba de ekonomiska tillväxtnäringarna.
  Eskilstuna bör jämföra sig med de effektivaste borgerliga kommunerna.
  Om Stockholm välkomnar Sörmland till sin region, så blir sannolikt levnadsvillkoren bättre för oss alla i Eskilstuna. Inte minst inom vården.
  Där instämmer jag med borgmästaren (Jimmy J).
  ///HEF


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: