Skrivet av: Pär Eriksson | maj 15, 2011

Om en kopp kaffe, en ögonblicksbild och hur man bygger en modern stad

Om man sitter på Café Sylvia nere vid ån strax före halv åtta på morgonen så kan man i ett enda ögonblick fånga Eskilstunas själ. Då rusar nämligen Stockholmståget rakt genom den blommande och grönt prunkande kyrkoparken.

Jag har förälskat mig i den här ögonblicksbilden därför att den i en enda sekund sammanfattar Eskilstuna. Där ligger Fors kyrka och påminner oss om 1000-talet. Bara känslan av att det har gått Eskilstunabor här i mer än tusen år är en hisnande insikt. Om vi ska tro berättelserna så var det hit våra förfäder tog den stenade kroppen av vår stads anfader St Eskil. Om man har sådana talanger så går det att känna historiens vingslag i Forsparken.

Och ändå så finns moderniteten där. Den tusenåriga miljön och atmosfären kontrasteras av det där snabbtåget som är på väg till Strängnäs, Södertälje och Stockholm.

Den här bilden sammanfattar i ett enda ögonblick hur man bygger moderna städer.

Eskilstuna i tillväxt
Det är möjligt att det finns enskilda år och kanske hela decennier då det byggdes fler bostäder i Eskilstuna än just idag. Jag tänker på det expanderade 1960- och 1970-talen då Årby, Råbergstorp, Lagersberg och Skiftinge byggdes men det var länge sedan jag såg så många byggprojekt ta form som just nu. 

Konstmuséiparken, nya Statt och Kronskogen. Ljuden från grävmaskiner och byggkranar hörs bakom Sporthallen och Stadshuset. Arkitekter ritar på förslag till bostäder i Odlaren, gamla Tunaforsfabriken, Holmenområdet i Torshälla och stadsplanerarna har långt gågna idéer i det vi kallar Väster och Munktellstaden.

Lägg då till det året-runt-boende som expanderar kring Mälaren och Hjälmaren och planerna på idrottsarena och bad samt behovet av nya äldreboenden, förskolor, nya tillfartsleder, vägar, gator och VA-nät så börjar bilden klarna. Eskilstuna är i en period av tillväxt.

Tillväxt skapar växtvärk
Det här skapar naturligtvis spänningar – en stad som växer får växtvärk. När Eskilstuna expanderade på 1950-1970-talen så gjordes det på mark utanför själva stadskärnan. Det här var en nödvändig utveckling vi kunde se i hela i Sverige. De sk miljonprogramområdena ersatte i många fall gamla utslitna och uttjänta bostäder från sekelskiftet. Sverige och också Eskilstuna moderniserades.

Men idag vet vi att stora bostadsområden långt utanför stadskärnorna också skapar nya sociala problem och får miljökonsekvenser.

Min bild är att Eskilstuna jämfört med många andra städer ändock lyckats att hålla ihop staden. Våra bostadsområden är i hög grad integrerade med helheten och Eskilstuna är inte en stad som karaktäriseras av geografiskt utspridda bostadsområden som ligger som solitärer i rymden. Tvärtom är vi relativt bra sammanlänkade – kompakta i vår gestaltning.

Men den moderna staden karaktäriseras än mer av täthet och intensitet. Det betyder att när Eskilstuna nu utvecklas så är det inte nya områden långt utanför staden som är huvudstrategin utan tvärtom så behöver vår stad just förtätas. Och ska den förtätas så kommer det nya Eskilstuna att utmana den gamla och invanda bilden av hur vi är vana att se staden.

Vår stadsbyggnadschef Gunnar Persson – med stor erfarenhet från andra städer – brukar säga att det borde finnas plats för det dubbla antalet boende i Eskilstunas centrumkärna, dvs ca 3 000 boende. Det skapar en annan energi, ett annat liv och en annan rörelse, ett annat Eskilstuna.

Spänningar och motsättningar  behöver inte vara något dåligt. Tvärtom. Konstruktiva brytningar av olika synpunkter kan berika och ge fördjupade insikter. Det kan skapa både ökad förståelse hos planerare, arkitekter, beslutsfattare och politiker men också ökad insikt om behovet av förändring bland Eskilstunabor, grannar, samfälligheter, föreningar och organisationer.

Vikten av förnyelse
Den utmanande frågan är hur vi klarar av att förnya – hur bygger vi den moderna och funktionella staden samtidigt som den är miljövänlig och estetiskt vacker? Hur behåller vi vårt historiska arv samtidigt som vi vågar och har modet att förnya?

Hur klarar vi av att tänka i ett 100-, ja kanske 200-årsperspektiv? Orkar jag ge upp min äppelträdgård, min fotbollsplan där jag spelat som liten eller skogen där jag plockat svamp med mina föräldrar för att det nya Eskilstuna ska utvecklas.

Kanske ett första litet steg är att ta den där koppen kaffe på Café Sylvia. Njuta av vår vackra å, känna doften från den prunkande parken, påminna sig om det tusenåriga Eskilstuna och den vackra kyrkan och då förstå att när 06.29 tåget sveper in från Stockholm med hundratals studenter, ingenjörer, tekniker, lärare och en och annan pensionär som skall besöka sina barnbarn så är det precis så en modern stad byggs.

För i slutändan så behöver Eskilstuna utvecklas. Precis som staden gjort i tusen år sedan vi bar hem St Eskil till Forsparken. Generation efter generation har både övertagit arvet och förnyat. Samtidigt. Och det är där vi står idag.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. ”Men om det regnar då”?
  Kanske nya Hotellet Statt blir en trivsam flyktingmottagning, som lockar nyanlända.
  Och tänk om VCE säljs till kineser.
  Då är framtiden säkrad för Eskilstuna.
  (Skämt).
  Det är en hygglig bild Du målar upp av framtiden i Eskilstuna.
  Må det bli så.
  /Hans-Erik

 2. Jag hoppas innerligt att Eskilstuna får behålla sina gröna värden, i parker, naturmark och vatten. Stadens gröna lungor och Eskilstunaån är ett starkt varumärke. Tyvärr oroas jag av kommande trafikleder runt stan. Tillgängligheten till närnaturen hotas.

 3. Hej Olle!
  Jag menar också att vi ska vara varsamma och dina farhågor ska tas på allvar.

  Samtdigt menar jag att vi måste se att Eskilstuna utvecklas. Din oro över framtida trafikleder måste vägas mot oron hur trafiken ser ut idag.

  Wasavägen-Carlavägen är idag en riksväg som går rakt genom hjärtat av vår stad. Den miljöpåverkan det skapar måste vi också våga prata om. Eventuella nya trafikleder måste ha som syfte att förbättra trafiken och miljöpåverkan.

  Ha det bra
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: