Skrivet av: Pär Eriksson | april 28, 2011

Veckan som gått – w 17

På jobbet
Det kändes naturligtvis extra stort att få vara med och inviga den nya idrottsplatsten vid St Eskils skola. Inte bara för att jag själv varit elev på skolan utan framförallt därför att den här nya ”arenan” är ett resultat av påhittiga idrottslärare.

Halina Sundqvist, rektor på St Eskil inviger

St Eskil har under decennier använt Konstmuséets fotbollsplaner som sina. Men nu har det byggts bostäder där. Ett positivt tecken på att Eskilstuna växer. Men istället för att ”sura” så hittade idrottslärarna en bra lösning som gav gehör. En inhägnad arena med matta med plats för såväl fotboll som handboll, basket och innebandy. Och någonting som kan användas av alla även när skolan är stängd.

Den här veckan hade vi ett planeringsmöte där vi gick igenom de tänkta satsningarna ishall, förbättring av Stålfors konserthall, hall för truppgymnastik, arena och bad. Vi vrider och vänder på argumenten och lösningarna. Det här kan bli riktigt bra för Eskilstuna men det måste ske med sans och förnuft.

Stålfors Konserthall – med en akustik i Sverigeklass

Under våren har vi arbetat med ett förslag till sk kommunal friskola. Idén är att pröva en modell där några skolor är mer självstyrande och ”fria” i förhållande till den kommunala organisationen.

För några veckor sedan så hade vi besök av rektorer från Västerås som prövat det sättet att arbeta. Tydligt är att det finns både för- och nackdelar. Västerås erfarenheter var att det skapade kreativitet och engagemang att vara mer självstyrande. Nackdelen var att skolorna blev fria solitärer utan direkt knytning till andra skolor.

Leif Larsson – Torshällabo som är rektor på Edströmska skolan i Västerås – en sk kommunal friskola som lyckats mycket bra

Nu lägger vi fram det här förslaget till politikerna för det slutgiltiga ställningstagandet.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag har skrivit det tidigare – Eskilstuna är också sitt Torshälla. Jag blir så glad att det finns ett stort engagemang för att utveckla Torshälla. Det byggs nu attraktiva bostäder i det sk Holmenområdet, ”gamla” centrum nere vid ån som stått och förfallit är på väg att fräschas upp.

Glasblåsaren John Vesanen flyttar från Stora Sundby in till Torshälla med sin verkstad och det finns flera initiativ på gång från entreprenörer och näringsidkare.

För Torshälla har potential. Läget vid Mälaren är utsökt och den gamla bruksdelenoch den klassiska miljön runt kyrkan borde det gå att göra mer av.

På hemmaplan
Det är handbollsfeber i stan. Nu är vi i final. Kom ihåg att senast Eskilstuna vann ett SM-guld i någon av de stora bollsporterna var då GUIFs damer vann 1956. Dessförinnan var det IFK Eskilstuna som vann SM-guld i fotboll 1921.


Jimmy Jansson en av våra medarbetare – en spelare som alltid visar hjärta för Eskilstuna och för GUIF

Så vi är inte bortskämda med guld. Men nu är det dags. Och klarar vi inte det i år så blir det nästa år. Det viktiga är att vi tror att det går. Och går det att vinna SM-guld i handboll så går det att bli bästa företagarstad och skolstad.

I helgen är det dags för årets ”ut-i-det-blå”. Hustrun och jag har gjort en kanonplanering utan att våra kompisar vet vad som skall ske. I år blir det sjusärdeles bra därför att vi ska åka till…………och bl a titta på…………

Ha en bra helg!

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: