Skrivet av: Pär Eriksson | april 14, 2011

Veckan som gått – w 15

På jobbet
Det krävs en del mod att våga satsa och investera i något som ger resultat och fem, tio eller femton år. Jag tänker på det när vi den här veckan invigde Eskilstuna Kombiterminal i Folkesta.

Eskilstuna ligger rent geografiskt extremt bra till. Inte bara på vägen mellan Stockholm – Oslo och Stockholm – Göteborg utan också på södra sidan av en expanderade Mälardalsregion. Det är det som är själva själen i den satsning som Eskilstuna kommun nu gör för att utvecklas till ett nav när det gäller logistik.

Den regelbundne läsaren har kunnat följa att den sk regionfrågan är viktig i min vardag. Sveriges karta ritas om. Med stor sannolikhet så kommer de gamla länsgränserna från Axel Oxenstiernas tid på 1600-talet att ersättas av mer dynamiska och mer anpassade regiongränser 2015.

Det här är en mycket viktig framtidsfråga för Eskilstuna. Vi ser oss som en del av Stockholms- och Mälardalsregionen. Den här veckan så träffade jag ett antal kommun- och landstingsdirektörer för att diskutera olika framtidsscenarier. 

Likaså hade vi en träff tillsammans med våra grannstäder runt Mälaren – Strängnäs, Enköping och Västerås. Det handlade just om hur vi kan stärka regionsamarbetet.

Jag var inbjuden föreläsare till ett seminarium som arrangeras av Sörmlands länsstudieförbund. Jag gillar den svåra men utmanade rubriken – ”Folkbildning, hållbarhet och sociala medier”.

Apropå sociala medier. Den här veckan så ställde sig Kommunstyrelsen bakom en policy om just sociala medier. Eskilstuna kommun blir allt offensivare i att använda de nya sociala medierna – t ex Facebook. Men det förutsätter att vi också har en idé om vad vi vill med det. Likaså om hur vi vill synas och vem som uttalar sig i Eskilstuna kommuns namn.

Jag är också glad över att vi har en bloggande kommunstyrelseordförande. Det betyder att vi – om än inte den enda – är en av få kommuner som har en bloggande kommundirektör och ks-ordförande. Såväl Jimmy Jansson som jag gillar att skriva och förhoppningsvis så gestaltar det en ny form av öppenhet och genomskinlighet. 

Lärarförbundet i Eskilstuna delar årligen ut ett pedagogpris på 20 000 kr. 2011 års pristagare är två förskolelärare på Tallåsplans förskola i Fröslunda. Jag har haft tillfälle att få en presentation av deras arbete och stämmer in i gratulationskören.

Sandra Söderlund och Elisabeth Berggren

Världsbokdagen firades den 13 april. Förutom Eskilstunabaserade författaren Håkan Boström som pratade på Årby bibliotek om sitt författarskap så är också Theodor Kallifatides på besök på Fröet i Fröslunda. Det här är viktigt för Eskilstuna och vi skall vara stolta över Boström som är en författare som är känd och läses utanför kommungränsen.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det brukar sägas att Eskilstunaborna är ett bilåkande och gående folk. Det finns statistik på det och det är jämfört med andra kommuner inte lika många som cyklar eller åker kollektivt.

Men låt oss ta till oss att vi är ett promenerade släkte. Och jag tycker att vår stad under de senaste åren blivit vackrare och känns grönare. Ta en promenad längs Köpmangatan, ta vägen över bron mot Fors kyrka längs ån över Smörparken bort mot Nybron och vidare till Rothoffsparken.

Vänd in mot Faktoriholmarna, se det nyrenoverade huset vid slussarna, ta den lilla bron in mot Muntellstaden. Kan en stad så här på våren gestalta sig på ett bättre sätt?

Och bättre blir det. Jag ser en ny stadsdel framför mig på båda sidorna av ån inom några år. Det finns långt gågna planer där arkitekter och planerare försöker finna själen i Eskilstuna. Det där lite ”ruffa”, teglet som påminner om vår industritradtion, en blandning av boende, företag och affärslokaler.

På hemmplan
Det känns i luften av våren är på väg. På Manhattan i New York så blommar redan magnolian. Hustrun och jag håller på att packa resväskorna för påskledigt……….ja just det i New York. 

Det blir några hektiska storstadsdagar med Ellis Island, Harlem, Bob Dylan-vandring, musikal och förhoppningsvis ett besök i Madison Square Garden och New York Rangers. Lite skivköp och ett par Converseskor till  barnbarnet stora F står på listan.

På fredag håller vi tummarna för Walter Kurtsson i TV4:s Talang 2011. Walter, visa var Torshällaskåpet ska stå!

Ha en skön påsk!

Annonser

Responses

  1. Varför inte släppa vissa kommuner till andra län/landsting, när man ändå stuvar om gamla tillhörigheter. Landskapen bör dock bevaras av tradions- och kulturhistoriska skäl. Och så får ju ungdomarna något att memorera.
    Örebro län kan splittras. Vilka kommuner i Södermanlands län kan släppas?

  2. Några bra restaurangtips på vägen, ha en trevlig resa; http://ettannatnewyork.blogspot.com/

  3. Tack för tips Micke.

    Jag hoppas att det blir lite musik också.

    Pär E

  4. Pär… var skulle jag ställa skåpet nånstans? Det är tungt!!! Ha´ru plats hemma hos dig? Gla´ Påsk på´rej /önskar Walter


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: