Skrivet av: Pär Eriksson | mars 3, 2011

Veckan som gått – w 9

På jobbet
En fråga som blir allt viktigare för Eskilstuna är vår förmåga att samarbeta med våra grannstäder. Tiden då varje kommun i huvudsak klarade sig själv är över. Samhället vävs allt mer samman.

 

Det är mot den bakgrunden vi i veckan hade ett gemensamt kommunstyrelsemöte tillsammans med Strängnäs. Våra kommuner är för evigt historiskt och geografiskt sammanbundna med varandra.

På dagordningen stod bl a regionfrågan men också diskussion om hur vi kan stärka det konkreta samarbetet. Politiken gav ett starkt mandat för att vi nu går vidare med ett antal områden – bl a näringslivsfrågor, utbildningsfrågor, konsumentvägledning och överförmyndarverksamheten.

Den här veckan träffade vi Trafikverkets regionchef Einar Schuch. Syftet var bl a att diskutera några viktiga samarbetsprojekt – järnvägsövergången vid Gillbergaplan och den sk Östra gatan bakom lasarettet. Visste ni förresten att regionkontoret för Örebro, Västmanland, Uppsala, Sörmland och Östergötland ligger just i Eskilstuna?

I och med att en ny mandatperiod precis startat så finns ett stort behov av introduktion och presentation av kommunens verksaamheter för alla nya politiker som är invalda i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser. Den här veckan så hade vi tjänstemän en första genomgång och det slår mig återigen hur mycket en kommun arbetar med. Den bredden och de viktiga verksamheter som  en kommun ansvarar för får mig att känna en stor portion respekt och ödmjukhet.

Vi hade besök av ledningen för Mälardalens högskola för att diskutera deras läge och de framtida utmaningarna. Jag är inte säker på att alla på djupet förstår vad det betyder för en kommun att ha en levande högskola. Inte bara för att det skapar liv och rörelse med många unga människor i stadsbilden utan framförallt hur beroende vi är av utbildade människor.

58% av alla Eskilstunabor som har en akademisk utbildning har gått på Mälardalens högskola. Varje år förser högskolan både näringslivet, kommunen och landstinget med välutbildade ingenjörer, lärare och sjuksköterskor.

Vi träffar också Högskolans studentkårsstyrelse regelbundet. Den här veckan var det dags för årets första möte.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag skriver det inte som en anklagelseakt mot tidigare generationer men det är ett tungt miljöarv som de lämnat över. Historien gör sig påmind så fort vi ska bygga nytt eller exploatera nya områden.

Samtidigt som det är ett tungt arv så är det också ett stolt arv. På ca 600 platser i kommunen så har det legat någon form av tillverkande företag. På en del av dessa platser så är också marken förorenad.

Eskilstunas stadsbild behöver läkas. Det är just därför det är så positivt att vi nu äntligen ser en ny ansvarsfull ägare till Tunafors fabriker. En gammal industribyggnad som står som ett spökslott och påminner om en svunnen tid.

Samma ägare PEAB är nu också på väg att bygga bostäder på ett annat tidigare förorenat område – parkeringen bakom Sporthallen.

Vi har en ny ägare till Statt – Eskilstuna Infab – som efter viss miljösanering nu tar sig an det viktiga uppdraget att bygga upp en del av Eskilstunas själ.

Jag hoppas att jag snart också kan skriva om ett annat miljöförorenat område mitt i Eskilstuna – Nätet  dvs Volvos gamla gjuteri som ligger granne med Munktellstaden – i positiva ordalag.

Skogstorps sågen är ett annat område som skulle behöva bebyggas. För er som känner ert Eskilstuna – det skulle kunna bli ett område som lät tala om sig nationellt.

Eskilstuna håller på att läkas. Det värmer.

På hemmaplan
Hunden Molle som har bott hos oss i två veckor har flyttat hem och helt plötsligt kommer jag på hur tyst det blev i huset. Å andra sidan infinner sig en frihet. Jag har aldrig förstått hur mycket tid det tar att vara hundägare.

Men säger hustrun, så här tidigt har jag aldrig kommit hem de senaste åren och en tidig morgonpromenad i ett vintrigt och kallt Eskilstuna är också livskvalitet.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: