Skrivet av: Pär Eriksson | februari 10, 2011

Veckan som gått – w 6

På jobbet
Februari är en märklig månad sett ur en kommundirektörs vardag. Det ett slags trippelperspektiv som dominerar. 2010 summeras samtidigt som budget- och planeringsarbetet inför 2012 påbörjas – samtidigt som det är 2011 ”in real life”.

Kommuncheferna i Sörmland träffas regelbundet och den här veckan var det dags för årets första sammankomst. Jag uppskattar de här träffarna. Vi har många och viktiga frågor på dagordningen och mycket präglas av diskussioner om samarbete och också den viktiga frågan om att Sörmland och Västmanland bör gå samman och bilda en framtida gemensam region.

Sakta men säkert tar sig Eskilstuna framåt. Jag har tidigare resonerat om att den här mandatperioden kommer att karaktäriseras av genomförande. Jag stärktes i den uppfattningen utifrån kommunstyrelsens sammanträde i veckan. Det fattades en rad mycket viktiga beslut för Eskilstunas framtid. Bl a inriktningen vad gäller arena, bad och ishall. Andra viktiga beslut handlade om logistiksatsningen och flyktingmottagande 2012.

Eskilstuna är en idrottsstad. Det är en del av vår själ. Vi är snart i mål med ett förslag till idrottspolitiskt program som slår an tonen om hur kommunen ser på idrottens betydelse.

Politiken tar nu nästa steg och gett oss uppdraget att börja utarbeta ett kulturpolitiskt program. Jag blir glad över det av flera skäl. Dels för att det finns en outnyttjad potential som handlar om Eskilstunas kulturliv, dels för att modern forskning pekar på att kulturen är en viktig faktor för att städer skall utvecklas.

Kulturen utvecklar Eskilstuna!

Eskilstuna är sin musik. Det spelas, köras, rockas, poppas, dansas, jazzas, revyas och konsertas i Eskilstuna. Men det finns mer att hämta i kulturlandskapet. Jag tänker på konsten, teatern och litteraturen.

På måndag nästa vecka har vi bjudit in kulturarbetare och intresserade, föreningar och institutioner till en upptakt kring arbetet med att stärka kulturens roll i Eskilstuna.

Vi är mitt uppe i Eskilstuna kommuns satsning på det vi kallar ”Modigt Ledarskap”. I höst tar vi ytterligare ett steg och riktar oss till alla våra enhetschefer och rektorer. Som ett led i det så utbildar vi nu egna utbildningsledare som kommer att vara ansvarig för själva utbildningen. Förra veckan så träffades vi tillsammans för att dra upp riktlinjerna.

Det här är riktigt, riktigt bra. Som en effekt av den här satsningen så får vi nu 9 st välutbildade ”Modigt Ledarskaps-utbildare”. Först i Sverige? Ja, jag tror det…………

Vårt dreamteam tillsammans med utbildarna från Provins Fem samt Eva Borgström och Marita Schwartz som ansvarar för hela satsningen.
Från vänster – Stina Martvall, Provins Fem, Marita Schwartz, Ingbritt Bäck-Matsson, Anna Linder, Anna Melin-Lif, Anders Hagander, Susanne Carlsson, Anne-Li Gustafsson och Eva Borgström. Nedan Ulrika Johansson, Lena Carlberg, Mats Löwenberg och Calle Karnerud, Provins Fem.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det är en enorm utveckling som skett de senaste decennierna då det gäller de funktionshindrades roll och plats i samhället. Jag minns Eskilstuna när jag växte upp där personer med psykiska funtionshinder eller Downs syndrom sköts åt sidan och hänvisades till Jättunahemmet i Flen, till Strömsholm eller kanske än värre – Sundby Sjukhus i Strängnäs. Jag skriver inte det i anklagande ton. Det var den tidens rådande samhällssyn och förståelse.

Jag har haft ynnesten att vara chef för det som kallas Daglig verksamhet och fått lära känna både föräldrar och brukare. Så mycket lärdom och så mycket livskraft det finns att hämta – bara vi lyssnar.

Jag tänker på det här när Eskilstuna nu sätts på mediakartan i mars genom TV-serien ”Världens bästa hotell”. Lova mig att ni tittar. Se trailern här

Eskilstunas nyaste TV-kändisar

På hemmaplan
Om jag minns rätt så är det första gången sedan hösten 1956 som ett lag från Eskilstuna leder högsta serien i någon av de stora bollsporterna. I helgen blir det ett besök i Sporthallen då klassiska Redbergslid ställs mot vårt GUIF.

Förra helgen var jag på Eskilstunarevyn. Mer än godkänt och stor eloge till Andreas Zetterberg som är den drivande kraften. Det behövs fler sådana som han i vår stad.

Det känns märkligt att mina gamla idoler Rolling Stones numera förknippas med klädkedjan Dressman. Å andra sidan tycker nog några av mina gamla kompisar från den tiden att det är märkligt att jag arbetar som kommundirektör. Ur led är tiden……………  

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Läser din blogg då och då. Nu var ett sån’t då. Jag kan inte utan ett leende på läpparna dra mig till minnes Mothers of Invention -68 ”We’re Only In It For The Money” när jag läser dina rader om Dressman, Stones och dig själv.

  Ha det gott, Pär!

  /Rolle

 2. Hej Roland!
  Kul att höra av dig och hoppas att du har det bra.

  Imponerande att du kommer ihåg min Mothers of Invention platta. Den fanns inte i Eskilstuna utan jag fick beställa den med hjälp av Posten.

  Läste i helgen att den sista skivaffären i Eskilstuna – Skivlagret i Tuna Park – nu lägger ner. Samtidigt hörde jag ett reportage på radio som berättade att vinylplattan är på väg tillbaka. Alltid något………..

  Hälsa Maria att allt är väl i Torshälla.

  Pär E

 3. Tack Pär för fina ord!

  mvh Andreas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: