Skrivet av: Pär Eriksson | februari 3, 2011

Veckan som gått – w 5

På jobbet
Ibland blåser det en kall narig vind över Eskilstuna. Det är som att den hämtar kraft från Mälaren och tar fart mot Hjälmaren. Den här veckan var just en sådan. Den tragiska händelsen med mord och dödande polisskjutning som följd innehåller bara förlorare. Oaktat bakgrund och vad som hände så är det viktigt att vi visar både eftertänksamhet och dra lärdomar.

Jag har starka relationer till tre kommuner – Eskilstuna, Örebro och Västerås. Det som slår mig är att de som bor där har en tendens att beskriva sin stad som tråkig. Eller trälig, som vi sa i Örebro.

Jag vet inte om det är särskilt starkt i just triangeln mellan Örebro, Västerås och Eskilstuna – det sk gnällbältet – eller om det är något som skall sägas om sin hemstad. Tyvärr fick jag det där bekräftat i en studie som konsultföretaget Tyréns presenterade förra veckan. I intervjuer med Eskilstunabor så sticker just upplevelsen av tråkighet fram.

Eskilstuna – gnällbältets östra utpost – enligt Fredrik Lindström

Vi ska inte vifta bort det där. Industristäder kan ibland med rätta upplevas som att det inte tillräckligt snabbt moderniserats. Men jag tycker att det är dags att göra uppror mot den där bilden. Vi ser ju alla med egna ögon att vår stad har utvecklats, den har förnyats, den är grönare, den har en högskola, fler företag etableras, det byggs nytt, befolkningen ökar och vi slåss om ett SM-guld för första gången på 55 år.

Det är dags att vi höjer blicken och börjar ge motbilder, berättar något annat än det gängse. Vågar vi eller är vi rädda för att känna oss naiva eller misstolkas för att vi blundar för de probem vi också har? Verkligheten skapas i orden, i hur vi formulerar oss, i hur vi berättar – menade filosofen Ludwig Wittgenstein.

Den här mandatperioden kommer att allt mer karaktärsieras av genomförande. Om den tidigare 4-årsperioden innehöll en hel del planerande och att ta sig igenom effekterna av finanskrisen så menar jag att vi nu står inför just genomförande – att gå in i kaklet i några stora viktiga frågor.

Arbetet med logistikfrågan är igång, frågan om Statt, arena, badhus och konferensanläggning går nu in i en ny fas, nya bostäder är definitvit på gång – senast nu i veckan så påbörjades Odlarplanerna, byggandet av nya äldreboenden startar snart, skolan laddar för både lokalomställning och än mer fokus på kunskapsmålen.

Internt så är vi mitt uppe i en av de största ledarsatsningarna någonsin och tar förhoppningsvis nya steg de närmaste åren vad gäller medarbetarutveckling. Sammanhållen rekrytering, mer genomtänkt frisk- och sjukanmälan och att motverka ofrivilliga deltider är andra viktiga inre personalfrågor som är på väg att genomföras. Lägg då till att vi ”riggar” om i Stadshuset så börjar vi se konturerna på just genomförande.

Allt för att utveckla Eskilstuna.

Den här veckan så ”stänger vi böckerna” och summerar vårt ekonomiska resultat. Eskilstuna kommun skriver +190 mkr på sista raden. Min erfarenhet genom åren är att det ibland skapar frustration och till och med kritik. Borde vi inte ha använt alla pengar, invänder den kritiske.

Men sett ur en kommundirektörs uppdrag så är jag oerhört stolt och nöjd över vårt resultat. En stor kommun som Eskilstuna som omsätter dryga 4,5 miljarder årligen behöver ha en överskott varje år för att klara framtidssatsningar och nyinvesteringar. Eskilstuna kommun behöver stärka sina finansiella muskler och vi behöver en tydligare attityd och signal om av att ekonomin är viktig för Eskilstuna. Det är en kommuns själva syresättning.

I mitt sätt att se det så skall alla förvaltningar, alla verksamheter, alla enheter klara sina ekonomiska åtaganden. Det handlar inte om att vara ”duktig i klassen”. Det handlar om att visa respekt för demokratiskt fattade beslut och skattebetalarna, vars pengar vi har att förvalta så klokt som möjligt.

Den här veckan så träffas representanter från vår skolledning och vårt IT-Partner. Syftet är att i en öppen och kreativ dialog vända på alla stenar, prata öppet med varandra om roller och förväntningar. Min bild är att vi behöver skapar en ökad förståelse för skolans behov av IT-utveckling och vice versa en ökad förståelse för hur vi nu bygger upp en gemensam teknisk plattfrom. Skarp tydlighet men i en anda av ”se den andres goda intention”. Extra roligt är att vi bjudit in ”kritiska vänner” från Nyköping och Västerås för att de ska delge sina erfarenheter.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Rädda barnen redovisade den här veckan en läsvärd rapport om barnfattigdomen i Sverige. Bilden är tydlig – kommuner med hög arbetslöshet, många ensamma mammaor och invandrare som inte är inne på arbetsmarknaden sticker ut. Eskilstuna är en av dom kommunerna. Vi måste orka se det.

Ibland hör jag i debatten att det är viktigt att försörjningsstödets nivåer höjs. Detta för att underlätta för familjer att kunnas stötta sina barn. Det är en klok synpunkt och samtidigt kan inte det vara huvudinriktningen för att minska barnfattigdomen. I grunden handlar det om att minska arbetslösheten.

Just därför är alla ansträngningar för att skapa fler jobb just i Eskilstuna så viktig. Just därför är utbildningen och skolan så viktig. Och just därför är det också så viktigt att de nyinflyttade från andra länder snabbt lär sig svenska språket. Så enkel och så svår är utmaning.

En fråga som tangerar det här är sommarjobb. Jag minns själv hur viktigt det var att få den den tidiga erfarenhet av att tjäna egna pengar. Så tack till St Eskils kyrkogård, Skogaholm och klassiska Saluhallen där jag hade mina första feriejobb. Nu laddar Eskilstuna för 1000 jobb i sommar tll ungdomar. När vi bestämmer oss för något, när vi går samman så finns det en urkraft i Eskilstuna som vi borde använda mer.

På hemmaplan
Några nyfikna läsare och arbetskamrater har undrat hur det gick i årsomröstningen i vårt musikgäng. Teenage Fanclub med ”When I Still Have Thee” röstades fram till årets låt. Håkan Hellström ”2 steg från Paradise” blev årets CD.

Den här helgen så för-firar jag min svärson. Han skall snart fylla 40 år och det blir revy och mat med familjerna. Hur kan jag ha en sådan gammal svärson…………….

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. I jordbruket gäller ”växelbruk”, men i Eskilstuna gäller ……
  Ledarskap ät viktigt, så även i offentlig förvaltning, men blir det inte onödigt många chefer i en ”låtsasaffärsrelation” Beställare-Utförare? Erfarenheter från ProAros? Vad hände med denna när borgarna tog över styret i Västerås?
  Lär av Maslov:
  http://folket.se/asikter/debatt/1.939821 (Socialdemokraterna måste hitta hem)
  Och hur är det med pensionsavsättningarna?
  En fördel med Eskilstuna är närheten till Stockholm. Utnyttja detta!

 2. När vi flyttade till Eskilstuna för snart femton året – en sommar – då sken solen och vi tyckte Eskilstuna var ett härlitgt ställe att flytta till. Vi gjorde en massa roligt med familjen. Då fick vi höra att ”Vänta ni, snart blir det höst och det börjar regna”. Underförstått: tro inte att Eskilstuna är så trevligt som ni tror. Snart kommer ni att upptäcka baksidan av denna soliga sommar.
  Jag tror frågan om självkänslan i Eskilstuna skulle behöva en särskild ”utredning”. Vi har så lätt att se det som inte fungerar – svårare att ta till oss allt det goda. Hur ändrar vi på det?

  /Claes-Göran Ydrefors

 3. Hej Claes-Göran!
  Bra fundering. Jag tror att det bl a är genom att ge motbilder, berätta nya berättelser. Sedan är det naturligtvis viktigt att det finns bäring för de nya berättelserna om Eskilstuna.

  Jag tror att alla vill Eskilstunas bästa men det behövs fler som vill och törs ”stå upp” för Eskilstuna. Min erfarenhet är att kritiska röster är viktiga för utveckling men det krävs mer av kurage och mod för att att lyfta upp det positiva och stå för det.

  Ha det bra
  Pär E

 4. Tack för att du uppmärksammar vår rapport!

  MVH
  Karin Fagerholm, handläggare Rädda Barnens Sverigeprogram

 5. Hej Karin och tack för hälsningen.

  Fortsätt ert viktiga arbete.

  Eskilstunahälsningar

  Pär Er


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: