Skrivet av: Pär Eriksson | januari 27, 2011

Veckan som gått – w 4

På jobbet
Ibland kan jag fascineras över den kraft som finns i det kommunala uppdraget. Många av de beslut som fattas av kommunfullmäktige och olika nämnder och bolag har inte bara en direkt påverkan på oss medborgare utan får stora konsekvenser för generationer framåt. Den insikten är både hisnade och leder till en viss eftertänksamhet.

Många gånger får vi – både politiker och tjänstemän – kritik för att vi är saktfärdiga. Tacka vare vet vi näringslivet där det går det fort, menar några. Men det kanske inte ska gå fort i en kommunal organisation när vi pratar just frågor som påverkar Eskilstuna inte bara 10- och 20 år utan hundra år framåt i tiden.

Den här veckan så hade vi en bra samling med det nya kommunfullmäktige för att presentera just en sådan fråga. Det handlar om utbyggnaden av logistikpark i Folkesta och Kjula. Det finns natuligtvis en grad av risk i alla sådana här frågor men om Eskilstuna ska utvecklas så krävs också mod att våga satsa och tro t ex på att nya företag kommer att etablera sig här med nya arbetstillfällen som följd.

En fråga som tangerar det här är hur vi stärker bilden av Eskilstuna. Vi har nu ”pekat ut” och utbildat 12 medarbetare som särskilda Eskilstunaambassadörer. Deras roll är bl a att finnas med på mässor och konferenser, träffa studenter på högskolor och universitet och andra tänkbara nya Eskilstunabor. Den här veckan hade jag tillfället att träffa dom för att bl a diskutera Eskilstunas rotsystem men också vart vi är på väg.

Den här veckan hade vi också förberedelser inför nästa kommunstyrelse och fullmäktige. Jag vet att några kanske suckar och tycker att det är väl bara en massa byråkrati. Inte alls!

Tvärtom så är det bland det viktigaste en kommun ägnar sig åt – den demokratiska beslutsprocessen. Det här är själva blodomloppet i en kommun – det som får det andra att snurra.

Och vilken agenda och bredd politiken har att råda över – prissättning för måltider, frivilligarbetet, ett antal motioner som handlar om skola, mat och klimat och burka och niqab, finansfrågor, utredning om nytt badhus och arena, logistiksatsning i hundramiljonersklassen, översiktplan, trafikplan, markanvisningar till företag, yttrande om länstrafiken, överenskommelse om flyktingmottagande, strategi för milöjteknik och på sluttampen – vårt ekonomiska resultat. Och då har jag inte ens snuddat vid alla nämnd- och bolagsfrågor som t ex handlar om skola, äldreomsorg, kultur, stadsplanering, miljöarbete, räddningstjänst och alla sociala frågor. Och jag glömde snöröjningen.

Några Eskilstunabor som representerade Kommunfullmäktige förra mandatperioden

Så den som tror – om nu någon gör det – att det där med kommunal verksamhet är tråkigt och kanske oviktigt får nog tänka en gång till.

Lagom till att vi precis gått i mål med 2010 och pustar ut så startar genomförandet av 2011 och samtidigt blåses det i visselpipan för 2012. Det började med ett sk omvärldsseminarie den här veckan där vi försökte fånga upp vad som sker i världen, Sverige, regionen och Eskilstuna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag tror att många Eskilstunabor har en särskild känsla för Statt eller Stadshotellet som det heter/hette. Vi har säkert haft vänner och anhöriga som bott där. Vi har varit på möte eller konferens. Vi har ätit och dansat där. Vi har badat och ”spaat” där. Vi är säkert några tusen som firat studentkvällen där. Statt är något man har en relation till.

Just därför så var den anlagda branden 2009 ett slag mot Eskilstunas själ. De som stod bakom det här våldtog i någon mening vår stad. Det är därför vi var några tusen som samlades på lördagen efter branden och vid en manifestation uttryckte våra känslor och avsky. Det är också därför det är så viktigt för Eskilstuna att Statt blir något nytt. Inte bara för att det ligger vackert och strategiskt utan därför att det också är en markering att vi inte låter oss bli trampade på.

Efter många turer hit och dit, samtal och möten, ansvar och försäkringsfrågor så börjar vi skönja ett slut och en början. De danska ägarna sålde precis innan jul till en ny ägare. Jag har stora förhoppningar att det kommer att bli något bra. Det är Eskilstuna värt.

På hemmplan
För 30 året (!) i rad så träffas mina musikkompisar och jag till en av årets höjdpunkter – framröstningen av årets låt, album, grupp och artist. Det är en tillställning med en rad cermonier som brukar ta sina 10-12 timmar men är alltid lika viktig. Jag ska väl inte spela ut alla kort men The National och Justin Townes Earl tillhör mina favoriter.

De nya barnbarnen – lilla B och pyttelilla E – håller på att bli dagisbarn. Lilla B är i full ”verkstad” och verkar trivas. E står i den där jobbiga kön för att få önskad plats.

Minnen kommer upp från ett 1970-tal där man inte var garanterad en förskoleplats utan var hänvisad till sina egna föräldrar alternativt sk ”svart dagmamma”. Vem sa att det var bättre förr?

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär, alltid lärande att läsa dina kåserier.
  Bra att Du använder våra skattepengar på ”bra saker”, men försök att balansera sektorerna bättre, dvs OPF. Du nämnde Frivilligheten (sektor 3) på ett ställe.

  Läs gärna dagens ledare i SvD. Utdrag följer här:
  Tänk om statsministern gjorde det till en vana att placera idérika innovatörer, kunskapstörstande studenter och engagerade frivilligarbetare i samhällsutveck¬lingens förarsäte och berätta hur beroende vi är av enskilda män¬niskors ambitioner, energi och uthållighet. Nu börjar hans verk¬lighetsbeskrivning gärna med budgetsaldon och riksdagsbeslut innan det blir plats för en sjuk¬sköterska eller metallare som tack vare regeringen får mer av sin lön kvar i plånboken. Inget fel med innehållet i sak, men det gör politiken i stället för civilsamhället till samhällsbyggets motor.
  Fast man kan också fråga sig om inte Obama borde låta betydligt mer som Fredrik Reinfeldt, auk¬toriserad budgethök.
  Framtiden byggs av enskilda människor, föreningar och före¬tag, men byggandet blir halvdant när grunden är bräcklig, och grunden är bräcklig när det råder oordning i det offentligas affärer. Då frodas osäkerheten och miss¬tänksamheten.

  Noter även följande :
  Frivilligåret: http://www.ungdomsstyrelsen.se/kat/0,2070,1848,00.html .
  Hur uppmärksammas detta i Eskilstuna?

  Hälsningar
  Hans-Erik F.

 2. Vill bara framföra ett varm Tack från Ambassadörerna för ditt besök!
  Känns mycket bra att veta att man har ledningen och kommunkoncernen i ryggen!

  Vill också påpeka att våra ”ledare” har gjort ett jättebra jobb.

  Med vänliga hälsningar!
  Amabassadörerna
  gm/ Mats Olof Säfström

 3. Tack Mats Olof för dina rader.
  Ni är mycket viktiga i era roller som amabassadörer. Och en påminnelse som känns onödig till dig – glöm inte Torshälla. Där har vi en framtidspotential.

  Ha det bra
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: