Skrivet av: Pär Eriksson | december 29, 2010

Jul- och nyårspärspektiv III 2010

Årsskiften brukar signalera nya lagar och nya ansvar. Ett sådan förändring är att det numer är Arbetsförmedlingen som är ansvarig för flyktingmottagandet – inte kommunerna. ( Lag om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare – gäller fr o m 1 december 2010)

Jag har inga problem med det. Den grundläggande – om än goda tanken – att flyktingmottagande är en social fråga med allt vad det innebär kan också leda fel. När nu Arbetsförmedlingen ges ett tydligt ansvar för introduktionen så flaggar också samhället upp att det är arbete som står i fokus.

Möteslokaler, träffpunkter och socialt stöd i all ära men kopplingen mot skola och arbetsliv är det i särklass bästa sättet att närma sig ett nytt land och ett nytt språk. Att Arbetsförmedlingen nu tar över ansvaret betyder inte att vi i kommunerna kan frånhända oss vårt ansvar. Tvärtom, skulle jag säga.

Men en sak som slår mig är att vi har hamnat i ett slags paradoxernas tidevarv när det gäller relationerna mellan staten och komunerna. Det naturliga grundspelet borde vara att staten ansvara för grundläggande infrastruktur för ett land – polis- och krigsmakt, vägar och kommunikationer, arbetsmarknadsfrågor samt högre utbildning. Kommunerna å sin sida borde ansvara för det nära – förskola, skola, kultur och fritid, vård och omsorg.

På sikt kommunernas ansvar…………………

Men i paradoxernas tidevarv så tycks rollerna omkullkastas. Staten inte bara tar på sig introduktionen av flyktingar utan ”drar” också i skolan och ”petar” i vård och omsorgsfrågor. Detta samtidigt som kommunerna får ta ett allt större ansvar för gator, vägar och tågkommunikationer blandat med stöd till högskolor och universitet.

På sikt statens ansvar…………………….

Pass upp – säger jag men en liten ironi i blicken – så att vi inte får en lokal Överbefälhavare och tågansvarig i Stadshuset och rektorn och chefen för äldreomsorgen sittande i Stockholm……………

Ha en fortsatt bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: