Skrivet av: Pär Eriksson | december 9, 2010

Veckan som gått – w 49

På jobbet
Eskilstuna är i högsta grad en Sörmländsk kommun men det blir allt viktigare hur vi samarbetar och förhåller oss till Västerås, Stockholm och Örebro. Vi är en del av en region som stavas Mälardalen.

Den här veckan deltog jag i ett möte arrangerat av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som handlade just om den framtida regiontanken. För nu går det undan i omritandet av Sverigekartan. Bakgrunden är att Axel Oxenstiernas gränser från 1600-talet har fullgjort sitt historiska uppdrag. Arbetsmarknad, kommunikationer, utbildning och hälso- och sjukvård är exempel på frågor som behöver samordnas och organiseras på ett nytt sätt. Redan idag har vi Region Skåne och Västra Götaland. Norrlands länen är mitt uppe i en diskussion om hur de vill organisera sig. Likadant rör det sig i norra Svealand.

En bild av många om hur ett nytt Regionsverige formar sig

Det är möjligt att vi kommuner och län runt Mälaren varit senfärdiga men nu börjar det även röra sig här. Politiken i Sörmland och Västmanland har varit tydlig med att våra län behöver varandra och diskussionerna under 2011 kommer nu att handla om förhållandet till våra grannlän. Enligt regeringens plan så ska förslag till nya regioner vara klart under 2011 för att kunna förverkligas 2015. Jag menar att Eskilstuna som största Sörmländska kommun bör ta en ledande och aktiv roll i den här diskussionen.

Vi är nu i slutfasen av uppdraget att analysera och utreda förutsättningarna för en sk multiarena i Eskilstuna. Ännu återstår lite fakta och analyser men färdriktningen känns riktigt bra. Vår grupps bedömning är föga sensationell – Eskilstuna behöver en ny arena som svarar upp mot inomhusidrotterna, konserter och mässor.

Nya Halmstad Arena

Jag blir också extra glad över den öppna process som vi arbetat med i den här frågan. En reflektion jag får från Eskilstunabor är att vi slagit an en ton som handlar om samarbete och insyn. I just den här frågan så har alla berörda föreningar och även privata näringslivet bidragit med många bra infallsvinklar om behoven, inriktning och placering. Jag skulle vilja se än mer av den här öppenheten i andra frågor. Det är så vi skapar bra förutsättningar för politiken att fatta väl grundade och underbyggda beslut. Men det förutsätter också att vår kommunala organisation förmår öppna sig och likaså att omvärlden – föreningar, organisationer och enskilda börjar betrakta kommunen som ”sin” och någonting man samarbetar med. Medspelare istället för åskådare.

Jag var inbjuden av IFK:s nye ordförande Bengt Bandstigen för att diskutera hur vi kan stärka Eskilstunas varumärke genom idrotten. De som känner Bengt vet att han är den borne entreprenören som byggt företag hela sitt liv. Vi Eskilstunabor känner honom bäst som mr Bordtennis – dvs tillverkningen av Banda- och Stigaracket. Idag ägnar han sin energi åt fotbollens framtid i Eskilstuna. Jag träffade också IFK:s nye tränare – hemflyttade Lasse Ström.

Det känns att det är något positivt i luften när det gäller Eskilstunas fotboll. Såväl City, IFK som Södra och United har framtidstro och jag hoppas att den känslan kan växlas över i konkreta framgångar. För det är precis det som vår stad behöver. Känslan av en vinnar- och framgångskultur. Idrotten kan gå i bräschen.

IFK Eskilstunas lag under en av sina storhetstider – 1956

Apropå Eskilstuna – den här veckan så delas de sk förtjänstmedaljerna för ”gagnerik gärning” ut. Dvs till personer som betytt mycket för Eskilstuna. Även där sticker idrotten fram. Eskiltuna Friidrotts eldsjäl Bengt-Olov Eskilsson är en av de som äras med Eskilstunamedaljen.

Den övriga laguppställningen är också stark – Miriam Holm, för insatser inom frikyrkan och politik, Kristina Eriksson, kultur och politik, Tore Andersson, näringsliv och politik samt Jan Fredriksson, näringsliv och idrott. Grattis från oss alla i Eskilstuna kommun – ni är viktiga för vår kommuns utveckling.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna är en musikstad. Här har det alltid spelats och sjungits. Operetter, klassiskt, jazz, progg, rock och pop. Det körsångas och företagsrockas. Vi skriver Curt-Görans, Heartbreak, Balance, Memento Mori, Kent, Yvonne, Soviac och Pain of Salvation och Wildfire Willie and the Ramblers. Och bakom hörnet lurar nästa framgång Tikkle Me och Adam Heldring.

Curt-Görans – ett av Eskilstunas viktigaste dansband. Många familjer har bildats pga av Curt-Görans magiska danskvällar i Parken.
Har jag rätt att det är Gunnar, Magnus, Curt-Göran och Giuliano ?

Men en stad som vill kalla sig musikstad måste också ha sina arrangörer och eldsjälar. För oss som bor i Eskilstuna så är Josef Makdesi ett begrepp. Under flera år har han försett Eskilstuna med det bästa och mesta av blues och rock. Ibland har han ”knockats” men alltid kommit igen. Nu kör han på Flanör – i gamla posten – och jag blir så glad när jag nås av att Josef också uppmärksammats av Eskilstuna kommun till årets musikpris. Rock on Josef!

På hemmaplan
Det går mot jul. Det är extra kul att handla julklappar till barnbarnet stora F. Nu är teddybjörnarna och leksakernas tid förbi. Nu handlar det om hockeyklubbor, skidor och fotbollar. Och vem är bäste rådgivaren om inte ens morfar………………

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

  1. Jag har alltid tyckt att Eskilstuna och Västerås borde växa ihop. Stadsplaneringen borde ta hänsyn till en sådan vision.

  2. Bra synpunkt Mikael. Jag vet att vi redan nu tar del och har synpunkter på varandras Översiktsplaner. Det finns säkert mer att göra.

    Ha det
    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: