Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 7, 2010

Veckan som gått – w 40

På jobbet
Eskilstuna befolkning fortsätter att öka. + 554 årets första åtta månader. Antal lediga jobb tenderar att öka.

Den här veckan så är vi en delegation från Eskilstuna som träffar våra nordiska vänorter. Den här gången är det Island och Fjardabyggd som står som värd. Det är naturligtvis extra intressant att möta vår isländska vänner. Island har genomgått en av de största finansiella kriserna ett land kan gå igenom.

Island rankas alltjämt högt på världens välståndsliga. Så sent som 2006 så betraktades Island som att ha världens högsta levnadsstandard enligt FN:s sk Human Development Index. HDI mätar bl a livslängd, utbildningsnivå och BNP. Och kanske den där exceptionella framgången också bidrog till fartblindheten.

Finanskrisen 2008-2009 slog hårt mot hela västvärlden men just på Island så verkade det som att ekonomin löpte amok. Den isländska kronan tappade mer än 1/4 av sitt värde mot euron, statskulden är idag nio gånger den årliga BNP. Banker och finansinstitut har gått i konkurs, regeringen har avgått och kända finansmän har gråtit ut och offentligt bett om ursäkt. Arbetslösheten har ökat och tilltron till samhället har fått sig en törn.

Det är i den kontexten vi besöker Island och det ska naturligtvis bli extra intressant att lyssna på deras erfarenheter och hur det påverkat den offentliga sektorn och hur det konkret påverkat vår vänort.

Nu är dagordningen också fylld med annat. Vi ska bl a diskutera läget i våra respektive kommuner. Såväl Danmark som Finland har genomfört stora kommun- och regionreformer. Bl a har kommuner slagits samman för att klara nya och stora framtidsåtaganden.

Vi hade ett bra och viktigt möte om vårt säkerhetsarbete. Det är ett av en kommuns allra viktigaste uppdrag men något som nästan bara uppmärksammas när det händer något. Då förväntar sig medborgarna med rätta att samordning och konkret agerande fungerar.

Min erfarenhet genom åren är att kommunerna är bra på att handskas med akuta kriser och oväntade händelser. Oaktat om vi pratar om allvarliga olyckor, bränder eller händelser som påverkar indirekt som Estonia eller Tsunamin så vässar sig organisationen i skarpt läge. Revir, organisationsgränser och liknande läggs åt sidan till förmån för ett kraftfullt gemensamt agerande. Där har vi en hel del att lära i det vardagliga arbetet.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag vill slå ett slag för ”Smedens dotter”. Jag har skrivit det tidigare – kulturen är viktig för en kommun. Den ger identifikation, skapar självkänsla och ger också kulturarbetare möjlighet att förverkliga drömmar.

Eloge till Studiefrämjandet som vågat satsa på att sätta upp en ambitiös musikal som tar en del av Eskilstunas historia som utgångspunkt. Ellen Jonsson som vi bl a sett i ”8 meter” förra sommaren är en av huvudaktörerna och författaren Bo Wastesson har lovat både skönsång, spänning och romantik. 15-16 oktober på Lokomotivet. I Eskilstuna – alltid i Eskilstuna.

Smedens dotter - ett musikaliskt äventyr

Apropå kultur. En av våra musikbibliotekarier Stefan Wistrand kommer att motta ett kulturpris från Landstinget. Stefan har betytt oerhört mycket för Eskilstunas musikliv. Från den tidiga proggrörelsen i Allan Ladds via jazzrock och freejazz-gruppen Nods Off men också mer rockigt med Memento Mori, duo tillsammans med trummisen Peter Olsen och naturligtvis där vi hör Stefan idag Wistrand/Rytzler. Stefan är en bra ambassadör för musiken och Eskilstuna.

På hemmaplan
Jag försöker hinna med att se stora barnbarnet F:s alla fotbollsmatcher. Efter många år som både ungdomstränare och intresserad förälder är det skönt att få stå lite vid sidan av och bara njuta av läget. Att inte bry sig om resultat eller huruvida spelet skall breddas eller inte.

När jag turnerar runt till alla matcher så slår det mig hur viktig fotbollen är. Om det är något – möjligtvis i konkurrens med skolan – som är både bästa och mesta integrationsmotorn så är det fotbollen. Den spelas över hela världen med samma regler och idé. Och så skönt att få möta något som inte delar upp oss i bakgrund utan bara har fokus på att den där märkliga bollen skall in i målet. Talang före social och etnisk bakgrund.

Före fotbollssäsongen så dristade jag mig att tippa två seriesegrar bland våra bästa Eskilstunalag. Tji fick jag. IFK nådde inte riktigt ända fram och City blev en besvikelse. Tur då att vi har damerna i Eskilstuna United som inte gjorde oss besvikna. Nu är det kvalspel som gäller och vi håller tummarna. Jag skall försöka vara på plats på lördag.

På temat förälder och idrott så bjuder Eskilstuna United in till föreläsning med fotbollsföräldern Ulla Elm –  7 oktober på Munktellarenan. Kan vara värt ett besök.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Pär!
  Golf är också idrott som du vet. Var och spelade på Eskilstuna GK:s trevliga bana för några veckor sedan och möttes i entrén av tidningsurklipp som sa att banan ska få vara kvar. Redan har klubben börjat rusta upp en del hål och nu andas man framtidstro igen. Stor skillnad alltså mot för några år sedan.
  Grattis till ett klokt nytt beslut!
  Lars-Göran

 2. Hej Lars-Göran!
  Kul att du gillar Eskilstuna GK.s golfbana. Den har både historia och charm.

  Samtidigt utvecklas Eskilstuna. Vi står de närmaste 5-10 åren inför stora behov av att bygga nya bostäder. Tiden då man byggde några kilometer utanför staden är över. Vi behöver förtäta och bygga nära. Odlaren är ett sådant område som analyseras och också som du nämner varit uppe till diskussion. Det här området ägs av kommunen och det vore fel att inte fundera på var Eskiolstuna kan växa.

  Det viktiga är att det samtalet förs brett – både med golfare och Odlarbor men också med Eskilstunaborna i bred mening. Personligen tror jag på en långsiktig lösning där alla kan bli vinnare och känna sig nöjda med en lösning. Men det förutsätter att vi öppnar upp för just ett brett samtal.

  Håll igång svingen och se upp för ”slicen”.

  Ha det bra
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: