Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 3, 2010

Om en bruksort, en skrivmaskin och vikten av att förändra för att behålla

Året är 1972 och Åtvidabergs FF har precis vunnit allsvenskan strax före AIK och Öster. Ralf Edström och Roland Sandberg toppar skytteligan med 16 mål vardera. Klubben kommer sedan att vinna även 1973 och också spela en rad uppmärksammade internationella matcher mot bl a Chelsea och Barcelona. Självförtroendet är så starkt att man diskuterar att värva världsspelaren Pelé.

Nu ska inte det här bli någon sportkrönika utan som läsaren kommer att märka så är det något annat jag är ute efter. För vad var det som skedde i denna lilla Östergötska bruksort?

Från världsedande till konkurs
Vi skriver 1970-tal och en av världens ledande företag vad gäller kontorsmaskiner ligger i Åtvidaberg. Från att ha varit ett litet lokalt företag i början av 1900-talet har Facit AB utvecklats till världsledande i ordets rätta bemärkelse. 1970 finns man etablerade i 140 länder med mer än 14 000 anställda.

När Facit växte fram så byggde det på dåtidens innovationer. Räknesnurror som drevs av spakar ersattes med knappar. Tröga och svårhanterade skrivmaskiner ersattes av en mer modern mekanik. Gamla företag som inte hängde med i den tekniska utvecklingen slogs ut till förmån för finmekanikernas hantverk i Åtvidaberg. Framgångssagan var skriven. Något som bekräftades med de två SM-gulden och att mer än halva landslaget bestod av Åtvidspelare.

Åtvidabergs FF eller Svenska landslaget? Sittande längst ner till vänster Eskilstunasonen Kent Karlsson. Även Stig Heldring och Weine Wallinder från IFK Eskilstuna spelade i det framgångsrika laget.

Men redan 1972 var Facit AB konkursmässigt. Företaget såldes vidare till Electrolux och Ericsson-koncernen men utan någon större framgång. Dess stolta historia var över.

Kriser skapar nya förutsättningar
Den här historien är nästan lagbunden och den kunde ha berättats i en annan kontext, om en annan ort eller om en annan stad. Men i berättelsen döljer sig också en rad lärdomar som rätt använd kan vändas till ett framgångsrecept.

Många gånger så upplever vi kriser som något negativt. Och i stunden så är det naturligtvis så. Företag går dåligt, flyttar kanske utomlands eller efterfrågan sjunker med en tuff arbetslöshet som följd. Men forskning visar också att det är i kriser nytänkande och förnyelse skapas.

Så var det också i fallet Åtvidaberg. Dvs orsaken till att man en gång började tillverka kontorsmöbler och maskiner var bristen på malm. Åtvidaberg var från medeltiden till mitten av 1800-talet en centralpunkt för kopparbrytning. Men efter några hundratals år av framgångsrik malmbrytning så ebbar kopparkällan ut. Dåtidens kris var ett faktum och Åtvidabergsborna var tvugna att symboliskt bryta ny mark, söka nya sätt att försörja sig på.

Visioner för att undvika kriser och katastrofer
Här ligger också en av lärdomarna. Många gånger målar vi upp visonsbilder av framtiden, gärna i positiva och granna färger. Min lärdom är att visionerna inte alltid vinner fäste i en djupare förståelse utan fastnar kanske i en allmän bild över vikten av framtiden.

Jag tror vi behöver vara mer krassa och konkreta. Visonerna är inte bara något läckert som sticker ut och något som målas upp om framtiden utan egentligen ett sätt att undvika kriser och katastrofer. Visonerna, kraven på förändring handlar i grunden om något så krasst och vardagligt som att behålla arbetstillfällen, behålla service och välfärd.

När vi pratar om Eskilstunas vison om Den stolta Fristaden så är det definitivt ett framtidsprojekt. Men jag kan också bli lite orolig över att det stannar vid en teoretisk förståelse om att en stad, en kommun behöver utvecklas. Något som snarare betraktas som marknadsföring än en fråga om liv och död. Jag tror att det är mer allvarligt än så. Jag tror att det handlar just om Eskilstunas överlevnad.

Eskilstunas agenda
Det är därför att det är så viktigt att vår stad och vår landsbygd utvecklas. Det är därför det är så viktigt att vi förmår genomföra de stora strategiska utvecklingsprojekten som står på politikens agenda – kommunikationerna till Stockholm, Västerås och Sörmland, logistiksatsningarna för fler företag och arbetstillfällen, miljövänliga och hållbara lösningar, nya sätt att tänka kring energi- och bränsleförsörjning, nya vägar och gator, nya äldreboenden och utbyggd förskola, kunskapsresultaten i skolan, förnyelse av centrum, ny attraktiv arena och bad, konferens- och mötesanläggning, lösning av och förnyelse av Statt, modernisering av bostadsområden, nytt boende i Odlaren, Väster och Munktellstaden……………….för att nämna några av de frågor som politiken slår an tonen i.

Och här finns också en väl grundad historisk erfarenhet från att bygga samhällen eller att bygga organisationer, idrottsföreningar eller företag – de som inte förändrar sig, de som håller kvar vid det gamla går under. De som blir kära i det som är blir motkrafter till förnyelse.

Det nya växer under tiden vi håller fast det gamla
När det gäller Åtvidabergs historia så är det tydligt. Under tiden Facit växer och blir världsledande så börjar det spira av innovationslust och nytänkande i Usa och i Japan. Precis som Facit utmanade det gamla tröga spaksystemet med sitt nya lätta knappsystem så började de allra första försöken med elektroniska lösningar. Men inte i Åtvidaberg. Där hade man inte tid. Man hade fullt upp med att vara världsledande.  Vi vann ju Allsvenskan.

I trånga fabrikslokaler, på universitet och fysiksalar satt vetgiriga unga asiater och började experimentera med nya lösningar om hur en räkne- eller skrivmaskin kunde fungera. På mindre än något år så fanns inte Facit och deras klassiska Halda och Odhner efterfrågades inte längre på marknaden. Ingen ville köpa något som stavades historia.

I ett sista försök att hinna i fatt så slöt Facit ett avtal med japanska Sharp. Då var det redan försent.

Men orkar vi med det här reflekterar läsaren? Ja, jag vet inte om vi har något alternativ. För konsekvenserna, dvs riskerna är för stora med att stå still.

Att fotbollslaget inte längre var lika framgångsrikt stod nog de flesta Åtvidabergsbor ut med. Värre var att många blev arbetslösa och tvingades flytta från orten. Bostadsområden jämnades med marken och ytterst utmanades välfärden och sammanhållningen.

Vikten av ett nytt typ av samtal
Men vi är också människor och med det söker vi med rätta stabilitet i en orolig värld och ett turbulent samhälle. Förändring skapar rädsla i botten av våra hjärtan. Många gånger så blir politiker, makthavare, media eller varför inte ”det främmande” det som får kanalisera den där mänskliga oron. Psykologerna skulle prata om skuldbeläggning, att utanförlägga djupt mänskliga och samhälleliga drivkrafter på någon annan. Sociologerna skulle prata om känslan av maktlöshet, allienation.

Från workways.se

Just därför ska vi ha den allra djupaste respekten för att förändring gör ont. Det är inte genom hårda ord eller att ropa högt vi tar Eskilstuna framåt. Det är bara i dialog, i samtal. Men då förutsätter det att politiken och att sådana som jag är redo att också lyssna, att vara öppen och genomskinlig.

Men det ställer också krav på Eskilstunaborna att sätta sig in i frågorna. Att skapa tilltro, att se sammanhangen. Att lämna det kortsiktiga – not in my backyard – att se Eskilstuna i ett 50-, ja kanske 100-årsperspektiv.

Hur har det gått för Åtvidaberg? Jo, efter krisen kom framtidsandan och optimismen tillbaka med nya företag och nya entreprenörer. Åtidabergs FF spelar återigen i allsvenskan och som en ovanlig politisk innovation så har kommunen styrts av (s) och (m) tillsammans. Och som inte det var nog så delar fem personer på kommundirektörsrollen. Men det är en annan historia och en annan krönika.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: