Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 12, 2010

Veckan som gått – w 32

På jobbet
Jag har skrivit det tidigare. Sörmland är viktigt för Eskilstuna. Eller rättare sagt Sörmland är viktigt för Mälardalen. Just nu så känns bildandet av nya regioner i Sverige som lite osäker men min bedömning är att utvecklingen går mot mer av samarbete och samordning över kommun- och länsgränser. Samhällsutvecklingen har gjort att ingen kommun klarar sig själv. Arbetsmarknaden och näringslivet, kommunikationer och pendling, den ökade rörligheten, utvecklingen av högskolor och universitet kombinerat med den tekniska utvecklingen gör att såväl de geografiska som mentala kartorna ritas om.

Det är mot den bakgrunden länets kommunchefer träffades nu i veckan. Under en 24-timmarsträff så diskuterade vi ihop oss om hur vi ska stärka samarbetet mellan våra Sörmlandskommuner och mellan kommunerna och landstinget. Vi ringade in kommunikations- och infrastrukturfrågor och utbildningsfrågorna som de som vi vill sätta extra fokus på de närmaste åren. Det är märkligt med Sörmland – detta oerhört vackra landskap med städer som t ex Trosa, Nyköping, Katrineholm och Strängnäs  – men vi är ett län med relativt låga kunskapsresultat i skolan och med färre högutbildade jämfört med andra län. Alla länskommuner börjar nu inse att det här är en hämsko för vår utveckling.

För mig så var veckans Kommunstyrelsemöte ett tecken på att höstens arbete är igång. Det kändes också bra att KS började med att lösa en svår principfråga – dvs hur mycket ska småhusägarna som bor på kommunal mark betala i tomträttsavgäld (den årliga hyran till kommunen) och hur mycket ska det kosta att friköpa en tomrätt. Det här är en svår fråga. Det handlar om respekt för husägarna och bedömningen av vad som är skäligt men också om hur kommunen förvaltar skattebetalarnas pengar. Nå, det förslag som nu går upp till Kommunfullmäktige är ett bra exempel på vikten av att lyssna på synpunkter men också att politiken och kommunen står upp för grundläggande principer i allmänhetens intresse. Respekt för olika intressen men alltid ett helhetstänkande.

Det börjar också röra på sig ute i Kjula. Logistiksatsningen där vi på sikt ska kunna erbjuda företag inte bara bra mark och lokaler utan också moderna transportlösningar på järnväg, tåg och också flyg är naturligtvis ett långsiktigt projekt. I slutändan sätter det Eskilstuna på kartan, det skapar tillväxt och det skapar jobb. Jag blir extra glad att det finns ett starkt miljötänkade i planeringen. Tänk om Eskilstuna kunde bli ett föredöme där logistik, transporter och miljö var synonyma. Nå, vi tar nu ytterligare steg framåt och ett antal företag är på väg att etablera sig.

Annars börjar min almanacka fyllas av idel välkända teman – arena, konferensanläggning, Statt-frågan, centrumförnyelse, IT-utveckling, kunskapsmålen i skolan. Hösten blir också extra spännande då vi drar i gång den största och bredaste ledarutbildningen i kommunens historia. Under 2010-2011 ska alla våra 350 chefer genomgå ett gemensamt program där att vi stärker vår förmåga att samarbeta, vår förmåga att se helheter och att gå tillsammans. Jag är lite kaxig och skriver – vi blir först i Sverige men ett sådan här bred satsning……….

Anders Risling – en nestor i ledarutvecklingsfrågor – och en grupp chefer får exemplifiera vår ledarsatsning 

Förra veckan skrev jag om Christina Klang som paddlade från Västerås till jobbet i Torshälla. Jag vet inte vad som hänt med våra medarbetare från Västerås men vår ekonomidirektör Tommy Malm kom cyklande en morgon och hävdade att det här var väl ingen match. Har läsarna fler goda exempel på hur man tar sig miljövänligt och utmanade till jobbet så hör gärna av er.

Tommy Malm efter en tuff cykeltur Västerås – Eskilstuna på 85 minuter…..säger han…..

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag har respekt för att vi inte kan jaga varje ogräs som dyker upp men det känns bra att våra duktiga parkarbetare är tillbaka. Jag noterar också att bland det första de tog tag i var norra infarten. Det här är viktigt. Från Årbyrondellen och in till city passerar tusentals inte bara Eskilstunabor utan också besökare. Det ska vara vackert när man kommer till Eskilstuna.

En stads utseende, en stads parker, vägar, skyltar och husfasader slår an tonen om hur vi mår. Stadens gestaltning är vårt visitkort om hur vi vill uppfattas. Just därför är arbetet mot skadegörelse, klotter, förfulning och nedskräpning så viktig. Det här är naturligtvis inte bara ett jobb för oss i kommunen utan här måste vi alla bidra – fastighetsägare, hyresgäster, köpmän och affärsidkare, föräldrar, ungdomar och medborgare.

På hemmaplan
Hustrun och stora barnbarnet F åkte till Stockholm och såg fotbollslandskampen Sverige mot Skottland. Själv fick jag inte följa med. Vi trodde inte du var intresserad, sa hustrun och log. Ska det vara så………

Nå, själv ser jag fram mot mycket musik i helgen. Jag och mina Örebrokompisar åker till utmärkta Way Out West i Göteborg. För tillfället den mest intressanta musikfestivalen i Sverige med många nya och spännande band från såväl England som USA.

Eskilstuna bjuder upp till Å-fest med ett gediget program den här helgen. Missa inte Olle Ljungströms Reeperbahn, Ultravox och Jakob Hellman.

Jag passar på att redan nu flagga för Rademachersmedjorna på onsdag 18 augusti. Theresa Andersson – en av Sveriges mest spännande musiker just nu. Den som trodde att man låter lite tunnt som ensam på scenen kommer att få se något annat………………

Ha en bra helg!


Responses

 1. Apropå länets utveckling och dess invånare, i morse hörde jag en helt underbar intervju på Radio Sörmland där reportern var ute i morgonsolen i Valla och mötte en medelålders man och familjefar.
  – Vad är bäst med Valla?, ville reportern veta.
  – Ja det är väl att det inte händer nåt här, det var därför vi flyttade hit egentligen, svarade han med viss distans.
  Kanske finns det något där – de lugna söker det lugna, de andra söker sig någon annanstans?

 2. Hej Eva!
  Bra fundering. Det finns ju städer som profilerar sig som Slow Cities – dvs själva idén är det lugna, det kontemplativa. Det är bra att det finns lite olika alternativ för den som vill.

  Själv vill jag bo i en stad där den pulserar av energi men samtidigt finns oaser av lugn.

  Ha det

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: