Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 8, 2010

Om den täta och gröna staden, en ny värld och vikten av en mental förflyttning

När jag pratar med personer utanför Eskilstuna så är det många som påpekar på vårt gynsamma läge. Jag tror inte att det bara är av artighet utan det ligger något i det. Som samhället, teknologin och kommunikationerna utvecklats så är det nästan en önskeplats – dvs på södra sidan av Mälaren men blicken både mot Västerås, Örebro, Norrköping och Linköping och därborta över kullen och bergen ligger Oslo, Göteborg och Köpenhamn.

Men kanske framförallt att vi ligger på önskeavstånd från Skandinaviens största stad. Vi är ingen förort till Stockholm, vi har en egen identitet, vi blir aldrig en sovstad till huvudstaden. Men det är tillräckligt nära för att åka fram och tillbaka över dagen. Det är tillräckligt nära för att arbetspendla, studera, handla eller gå på teater.

Eskilstuna en del av Mälardalen
Jag tänker på det här när jag ser att Stockholm formligen ryker av byggdamm. I norra utkanten byggs Norra Länken och i de centrala delarna pågår arbetet med Citybanan. Till det pågår en diskussion om Förbifart Stockholm. Lägg då till alla nybyggnationer av boenden, kontors- och industrilokaler så börjar bilden klarna. Och det är viktigt – det där byggdammet sveper in även här hos oss i Eskilstuna.

Det tydligaste exemplet är pendlingen och all rörelse mellan kommunerna på södra sidan av Mälaren. Men också krasst ekonomiskt – t ex går Eskilstuna kommun tillsammans med övriga Mälarkommuner in och delfinansierar Citybanan. Vi tycker också att det är så viktigt att det går morgon- och kvällsturer till Stockholm regelbundet att vi som kommun gått in och köpt vissa turer av SJ.

Borde vi inte satsa på våra egna vägar och SJ får väl klara sig själva invänder den kritiske. Det ligger något i det men Citybanan är en del av en helhet och den kommer i förlängningen att betyda oerhört mycket även för oss i Eskilstuna. Likaså så bedömer vi det som omistligt att det finns regelbundna tågförbindelser till och från Stockholm.

För allt det här handlar om framtiden. Tidigare i historien så kanske en stad kunde byggas av sig själv, omvärldsfaktorerna var inte så tydliga. Idag går det inte att överleva om vi inte också ser oss i ett sammanhang – socialt, kulturellt och geografiskt. Vi börjar mer och mer bli Mälardalingar och kanske mindre Eskilstunabor och Sörmlänningar.

Från monoteism till pluralism
Den här mentala förflyttningen är viktig men den är också svår. Vi är människor och med det följer att vi vill ha förutsägbarhet, närhet, känna oss trygga. Samhällsutvecklingen går åt precis andra hållet. Studerar man utvecklingen i de större världsstäderna – New York, Sao Paolo, Shanghai, Hongkong, London, Tokyo, Sydney och Istanbul så karaktäriseras de snarare av rörlighet, oförutsägbarhet, flexibilitet och ibland kaos. Homogenitet ersätts av heterogentitet. En kultur, en religion och monoteism ersätts av mångfald och pluralism. Mat, musik, lukter, klädmoden, estetik, arkitektur och kultur blandas i en ny kontext.  Vi håller på att få en ny värld. En världskarta som uttrycker sig och gestaltar sig på ett nytt sätt. Kanske på ett sätt vi inte känner. Kanske på ett sätt som skrämmer oss. För bakom den här utvecklingen lurar också socialt utanförskap, stora miljöutmaningar och i sämsta fall länder och regioner som dras isär i tydliga vinnare och förlorare.

Jag är mitt uppe i en egen liten ”forskningstudie” eller rättare sagt jag läser mycket material, böcker och rapporter om städers utveckling just nu och jag ser redan ett tydligt mönster –  ett städernas renässans. Det är ett oerhört starkt fokus på städernas utveckling. Det pågår alltjämt en stor folkomflyttning in till städerna i nästan hela världen. Det är där tillväxt, utbildning, kreativitet, kultur och möjligheten att förverkliga sina livsdrömmar finns.

Alla större framgångsrika städer har tydligt satt utbildning och kunskap i fokus. Det duger inte längre att vara lite bra eller ens bra man måste tillhöra de bästa inom något område eller nisch.

Världens bäst utbildade ungdomsgeneration………….?

Apropå infrastruktursatsningarna i Stockholm – alla större framgångsrika städer satsar mycket på kommunikationer och transporter. Det blir stadens hjärta och blomdomlopp som allt kretsar kring. Förmågan och enkelheten att förflytta sig miljövänligt.

Estetik  och arkitektur – alla de framgångsrika städerna försöker hitta en språk, ett sätt att uttrycka sig. Städernas utseende blir ett slags visitkort för igenkännande, för att hitta en gemensam känsla bland medborgarna men också för att ”sticka ut” och marknadsföra sin stad. Ett sätt att bygga en ny stolthet.

Kulturen och det kreativa är ett annat tema som kommer tillbaka i beskrivningarna av framgångsrika städer. Konst, musik, dans, litteratur, sport och idrott är exempel på kulturella uttryck som skapar mervärde för en stad. Inte som utsmyckning och vid sidan av utan något som på djupet berör och fyller människors liv och hjärtan.

Ett uttryck som återkommer i betraktelserna över de moderna städerna är densitet och intensitet. Den utspridda välplanerade staden där vi arbetade på ett ställe, bodde på ett annat – gärna några kilometer utan för city – och hade vår fritid på ett tredje är ett minne blott. Det är den täta staden som gör entré. Densitet – ett ämnes täthet – är en bra allegori för att beskriva den nya staden. Den här förflyttningen kallas i debatten ”From urban sprawl to green density”. Från den utspridda och splittrade till den gröna, täta och miljövänliga staden.

Exempel på Urban Sprawl – är det så vi vill bo och leva?

Ytterligare en dimension som lyfts fram är just känslan av trygghet och säkerhet. Alla större städer tenderar till att bli anonyma med svag social kontroll som följd. Just därför är frågor som handlar om våld, kriminalitet, brott, skadegörelse och klotter frågor som måste stå högt upp på agendan för en stad som vill bli framgångsrik.

Eskilstuna mitt i utvecklingen
Och det är precis mitt i den här grovt målade bilden som Eskilstuna finns. Det är i den här miljön, den här utvecklingstrenden, i det här sammanhanget vi ska utveckla vår stad. Det är därför det är så viktigt att vi förmår omsätta vår vision om den stolta Fristaden. För det är det här visionen syfter till. Den som tror att det är en allmän reklamslogan eller något som ledningen hittat på för skojs skull har inte på djupet förstått var Eskilstuna befinner sig.

Det är därför det är så viktigt att vi klarar av de stora framtidssatsningarna – kunskapen i skolan, nya äldreboenden och förskolor, kommunikationerna, logistiksatsningarna i Kjula och Folkesta, arena och konferensanläggning, nya vägar, nya centrala bostadsområden i t ex Odlaren och Munktellstaden, nya företagsetableringar, utveckling av citykärnan och högskolans framtid.

Utmaningarna har aldrig varit större och mer omfattande i Eskilstunas historia. Det är just därför vi måste tänka mer av helhet, vi måste tänka 50, ja kanske i ett 100-årsperspektiv. Jag har respekt för att det finns motstånd mot varje enskild del – men det finns ingen Eskilstunabo som är emot allt. Just därför kommer det att krävas modiga politiker och tjänstemän som vågar gå  med men som också vågar gå emot. Och framförallt krävs det modiga Eskilstunabor.

Men det förutsätter också att vi får ett bra och öppet samtal där vi verkligen lyssnar och försöker förstå varandra. Känslan av att bli överkörd och dåligt informerad eller känslan av att alla bara ser till sitt är förödande för Eskilstuna.

Som av en slump som ser ut som en tanke så går vi i höst in i ett utvecklingsarbete kring temat ”Stadstrender – en studie om framtidens städer”. Eskilstuna i front – alltid i front.

Vi har allt framför oss! Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Klokt, som alltid Pär. Jag förstår inte hur du hinner med allt – imponerad!

    Hoppas du haft en bra semester också, vi syns imorgon.

  2. Tack Mattias för dina värmande ord. Svaret är väl intresse och passion – idén om att saker och ting går att påverka.

    Ha det bra
    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: