Skrivet av: Pär Eriksson | juli 25, 2010

Sommarpärspektiv X 2010

Några av våra vänner har besök från USA. Ett besök i Stockholm är givet men vad är det vi Eskilstunabor vill visa av vår egen stad.

Vi grunnar tillsammans ett tag men kommer ganska snabbt fram till att man tar en promenad i Gamla staden, går längs ån från Fors kyrka mot Smörtorget och bort mot Munktellstaden. Man stannar till i Rademachersmedjorna och berättar om Eskilstunas historia och själ, kanke en titt in i Stadsmuséet, Munktellmuséet, fika och besök på Konstmuséet.

Hur är det med stadskärnan – är det något att visa? Gågatan, Fristadstorget, Stadshuset……….ja absolut särskilt som amerikaner är ovana med centrumkärnor. Amerikanska städer har mer och mer utvecklats mot köpcentrum, varuhus och butiker utanför stadskärnorna så helt plötsligt så blir den klassiska europeiska stadsbildningen lite unik.  

Jag tror att en modern stad behöver både funktionalitet – t ex sitt Tuna Park och sitt Folkesta men också en attraktiv och levande stadskärna som fångar myllret, vimmlet, mötena, kaoset, lukterna och ljuden. Mat och fika blandas med handel, arbetsplatser, boende, fritid och kultur.

Vår stadskärna har ett fint läge längs Eskilstunaån, dess unika och breda vattenspegel, våra två kyrkor, den gröna Stadsparken, biblioteket, Teatern, Sporthallen och det nya Munktellområdet.

Vår stadskärna är också unik med sitt renässansinspirerade rutmönster och ett centralt beläget stort torg som ramas in av tre höga ”väggar” och ett fint Stadshus. Ett torg som inte – likt många städers – är sönderbyggt av gallerior och märkliga installationer.

Men visst har vi en utmaning. Eskilstunas centrum skulle kunna bli vackrare och mer attraktivt. Inte tu tal om det. Jag är glad över att näringsidkarna och fastighetsägarna nu kommit samman med en tydlig ambition att utveckla centrum tillsammans med kommunen. Konkret tar det sig i uttryck i Eskilstuna Innerstad AB under ledning av deras VD Mikael Lönngren. Jag hoppas på ett nära och konkret samarbete.

Micke Lönngren VD Eskilstuna Innerstads AB

Men det är viktigt att det inte bara blir prat och stolta planer. Vi måste våga prioritera vårt centrum. Varje citykärna är stadens visitkort. Det signalerar både till besökare och till oss sjäva hur vi ser på vår stad. Låter vi klotter, nedskräpning, tomma lokaler, cementklossar och grådaskighet ta överhanden eller vill vi presentera vår stad på något annat sätt? Apropå att vi alltjämt har ett nedbrunnet hotell mitt i vår stadsbild.

Jag har respekt för de som anser att skola, vård och omsorg är viktigaste. Jag har i såväl Örebro som i Västerås och nu i Eskilstuna mött medborgare och egna medarbetare som menar att en kommun inte ska lägga ner några resurser på stadens gestaltning eller t ex på idrotts- eller kulturarenor. 

En modern stad som Eskilstuna vill vara måste klara av att vara både attraktiv och estetiskt fin och ha en väl fungerande kommunal kärnverksamhet. Min erfarenhet genom yrkeslivet är att de betingar varandra och är varandras förutsättningar. Vi måste tänka helhet.

Arkitekfirman AQ:s gestaltning av ett nytt Fristadstorg 

En stads utseende, dess arkitektur och dess gestaltning säger något om staden och dess medborgare. Jag vill bo i en stad som tar sig själv och sina meborgare på allvar. Jag vill bo i en stad som jag kan känna stolthet över. Vi ska klä staden lika fin som vi brukar klä oss när vi har besök.

Kanske ända mina vänner har sin besöksrunda klar till sitt Amerikabesök. Om inte annat så går det att åka ut på landsbygden eller varför inte stanna till i Torshälla och Sundbyholm………..

Ha en fortsatt bra sommar!

Annons

Svar

 1. Hej Pär ! Glöm ej vår fantastiska kanotled genom staden . Börja gärna i Skogstorp eller i Skjulsta och paddla medströms .
  Du kommer att uppleva Eskilstuna från sin bästa sida , Vilsta, Strömstigen, Fors Kyrka , under Rådhusbron (akta huvudet ) fram till Strömsholmen och Faktoriehomarna , fortsätt ev. mot Torshälla .
  Se http://www.eskilstuna.se/kanot
  En kanotvagn är bra för landtransporten vid Stålforsbron . Lycka till önskar Gunnar Eriksson

 2. Tack för tipset Gunnar. Det här är en fin del av Eskilstuna.

  Ha det bra
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: