Skrivet av: Pär Eriksson | juli 16, 2010

Sommarpärspektiv VII 2010

Barnbarnet stora F och jag fick inte nog av fotbolls-VM så vi begav oss till Tunavallen för att se Real Mallorca möta Djurgården den här veckan.

Stora F blir lite imponerad över att det är så mycket publik. Och han har rätt – dryga 4 000 är betydligt fler än de 3-400 som brukar vara på plats när City eller IFK spelar.

Men inte ens 4 000 imponerar på en morfar som var på plats då IFK mötte GAIS 1963. Vi skriver 22 491 i publiken. En siffra som lär stå sig de närmaste överblickbara decennierna.

Ibland hör jag synpunkter i debatten om att en kommun inte ska satsa pengar på arenor och idrott. Ibland ackompanjeras argumenten med att en kommun bara ska satsa resurser på skola, vård och omsorg. Övrigt får marknaden ansvara för.

Jag tror inte på den idén om den begränsade kommunen. Min erfarenhet är att en framgångsrik kommun måste tänka helhet och där ingårockså infrastruktur, kommunikationer, bostadsbyggande, miljövänlig energiförsörjning, understödja företagsetableringar och en aktiv högskola, kultursatsningar och en aktiv fritid och en levande idrott.

En stad som snart spränger 100 000-vallen måste naturligtvis ha välfungerande idrottssanläggningar, sporthallar och motionsspår. Vårt gamla Tunavallen från början av 1920-talet var slitet och hade fullgjort sitt historiska uppdrag. Vi ser nu att vår mer än 50-åriga Sporthall är sliten.

Det betyder inte att vi ska vara slösaktiga. Tvärtom. Vi ska vara ansvarsfulla, eftertänksamma och verkligen pröva vad som är bäst för helheten. En kommun som vill vara attraktiv att leva, bo och arbeta i behöver både en bra skola, vård och omsorg och ett levande kultur- och fritidsliv. Och där ingår arenor som t ex Tunavallen. Värdigt en storstad.

Men varför har vi inget allsvenskt lag, undrar stora F med rätta. Jo, så här tror jag att det är säger morfarn och börjar berätta. Men det är en annan historia………………….

Ha en fortsatt skön sommar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: