Skrivet av: Pär Eriksson | juli 11, 2010

Sommarpärspektiv V 2010

Henning Mankell, Anna Jansson och Mari Jungstedt får ursäkta men årets bästa sommarläsning är tre böcker om Eskilstunas historia – från forntiden till idag. Redaktör för arbetet är naturligtvis Eskilstunas egen ”historieprofessor” Bror-Erik Ohlsson och han har haft god hjälp av social- och ekonomihistoriker, statsvetare, lektorer och doktorander.

Jag blir imponerad över att en kommun vågat satsa på den här typen av undersökande och sammanställande historia. Arbetet drogs igång i slutet av 1990-talet och den tredje och sista boken som handlade om 1800- och 1900-talet gavs ut 2002. 

De här tre tegelstenarna ger en bra bakgrund till Eskilstunas historia och det finns så mycket att lära. Att förstå varför Eskilstuna finns och hur vår stad och landsbygd utvecklats under årtusenden är en läsning väl så spännande som deckarromanernas värld – med den skillnaden att det här är på riktigt.

Jag slås av den urkraft som funnits i Eskilstuna och jag slås över att vi alltid varit en plats dit människor kommit för att arbeta och producera. Det finns naturligtvis vissa perioder som är mer avgörande för åt vilket håll Eskilstuna ska utvecklas. En sådan betydelsefull tid är mitten och slutet av 1800-talet. Det är då grunden för det moderna och det Eskilstuna vi känner idag läggs.

Lars Magnusson, professor i historia, är kanske en av de som känner den här tiden bäst. Han har skrivit en antal böcker och artiklar i ämnet. Han beskriver bl a vilka faktorer som tog Eskilstuna in i det moderna – företagen började gå ut på den svenska och internationella marknaden direkt utan mellanled, det satsades på reklam och marknadsföring, Eskilstuna visade upp sig på utställningar, kommunikationernas betydelse för utvecklingen, bygget av kanalen ut till Mälaren och tågtrafiken, ett antal nya innovativa produkter togs fram som man tidigt tog patent på, utbildningens betydelse i form av söndags- och aftonskolor, Tekniska föreningens arrangemang av föredrag och diskussioner där nya tankar och idéer bröts mot varandra.

Aktiebrev från 1867. Ur Eskilstuna Kanalbolags arkiv, Företagens arkiv i Sörmland

……………..sa jag att det var Eskilstunas strategi i slutet av 1800-talet.

Ha en skön sommarvecka!

Eskilstunas historia 1-3
Forntiden och medeltiden – David Damell och Christer Ericsson
Städerna och landsbygden från 1500-talet till 1830-talet – Bror-Erik Ohlsson och Ulf Magnusson
1800-talet och 1900-talet – Bror-Erik Ohlsson, Christer Ericsson och Ulf Magnusson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: