Skrivet av: Pär Eriksson | juli 1, 2010

Sommarpärspektiv II 2010

Ett sommartecken gav vika efter 25 år. Jag tänker på Hultsfredsfestivalen som kastade in handduken nu i veckan. Oaktat om man är musikintresserad eller inte så tror jag att många har fascinerats av hur det som började i liten skala i en liten ort i nordöstra Småland kunde utvecklas till en jättefestival med över 30 000 besökare. I svallvågorna av festivalen startade också gymnasie- och högskoleutbildningar. Hultsfred sattes på kartan.

Inom organisationsteorin pratar man om att företeelser och även organisationer som bärs av en bra idé och engagerade människor ofta kan beskrivas med en utvecklingskurva som bär brant uppåt. Framgångarna kommer och det skapas intresse kring fenomenet eller organisationen. Det är sällan svårt att leda eller delta i uppbygget.

Nej, de avgörande momenten kommer längre fram. Förmågan att förändra och utveckla när det fortfarande går bra – dvs innan kurvan börjar vika neråt om än från en hög nivå. Få organisationer, ledare eller medarbetare blir populära när de argumenterar för att förändringar behöver göras trots att allt går bra.

Jag kan inte Hultsfreds historia men en inte allt för vild gissning är att de inte klarade av att förändra när det fortfarande gick bra. Under tiden klev konkurrenter som Peace and Love, Sweden Rock, Arvikafestivalen och det nya ”hypade” Way Out West in på scenen med ett delvis annat upplägg som stavas 2010 och nya och bredare målgrupper. Citykänsla, restauranger och Slottsskogen ersätter leriga åkrar och tältande.

Jag tror att läsaren redan ser min poäng. Hur ser förmågan och viljan ut till att förändra inom våra egna kommunala verksamheter? Ja, men det går ju bra så varför skall vi förändra invänder den kritiske. Jo, just därför att om vi inte genomför förändringarna i tid, innan kurvan börjar vika neråt – för det gör den nästan lagbundet – så blir vi ifrånsprungna av konkurrenter eller av medborgarna själva som ställer nya och berättigade krav på kommunal verksamhet.

Apropå musik – jag hoppas att ni noterat att Eskilstuna erbjuder en rad bra musikupplevelser i sommar. Själv var jag och lyssnade på Kajsa Grytt och Magnus Lindberg i Rademachersmedjorna i veckan. Mats Ronander och bluesgittaristen Sven Zetterberg följer upp om någon vecka. Likaså Tommy Körberg på Holmberget i Torshälla. Och naturligtvis Kent i Parken i mitten av juli. I augusti så kommer 1980-tals ikonerna Human League och Alphaville tillsammans med Jakob Hellman. Eldkvarn i augusti och det är inte långt till Strömsholm och Jazzens Muséum. Många av våra kyrkor erbjuder också bra konserter.

Om ni inte har annat att göra………………

Det är stor travhelg i Eskilstuna kommande fredag och lördag. Det är också en festival på sitt sätt med flera tusen besökare.

Apropå festival – själv är jag på väg till Almedalsveckan och skall representera Eskilstuna kommun under den utmanande seminarierubriken ”Entreprenörskap i offentlig sektor”. Men det kan jag berätta om i nästa Sommarpärspektiv.

Ha en fortsatt bra sommar!


Responses

  1. Vi – eller åtminstone jag – önskar dig lycka till i Almedalen!

  2. Tack för det Mats. Det kan behövas.

    Hoppas att du har en bra sommar.

    Pär E

  3. Pär,
    instämmer med Mats, lycka till. Vi är många som hoppas att du lyckas driva Eskilstunas förvaltningar i positiv riktning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: