Skrivet av: Pär Eriksson | juni 27, 2010

Sommarpärspektiv I 2010

Liverpools legendariske tränare Bill Shankly lär ha formulerat det klassiska citatet ”En del tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är viktigare än så”.

Fotboll har tradition och kanske än viktigare – den spelas över hela världen. Därav det stora intresset. Just därför är också fotboll inte bara en fråga om poäng, tabeller och taktiska överväganden utan också en berättelse om läget i världen.

Så här i början av ett nytt århundrade så är det tydligt att världskartan håller på att ritas om. De klassiska västeuropeiska industriländerna utmanas av länder från Asien, Latinamerika och på sikt också Afrika. Detta är till sin huvudsida positivt. Miljoner människor tar sig ur ren fattigdom. I bästa fall byggs välstånd för flertalet. Detta skrivet utan att vi blundar för de problem som också skapas – rovdrift på miljö och naturtillgångar.

1800- och 1900-talets världskarta där de sk u-länderna eller tredje världens länder koloniserats och ensidigt förser den industrialiserade världen med råvaror är på väg mot sitt slut.

Och det börjar också synas i siffor. Vid årsskiftet passerade t ex Kina Tyskland som världens största exportland. Allt fler arbeten – och denna gång inte bara enkla tempoarbeten – förläggs till Indien och andra asiatiska regioner. Brasilien och deras grannländer är i stark ekonomisk tillväxt. Även delar av Afrika står inför en enorm utveckling.

Och det börjar också synas på fotbollsplanen. Nu har förvisso årets fotbolls-VM bara hunnit halvvägs men visst är det intressant att 2006 års finalpar Italien och Frankrike redan är ute ur turneringen. Likaså EM-vinnarna Grekland från 2004 och Danmark från 1992. Det genom årtionden starka Jugoslavien/Serbien har också spelat klart.

In på arenan kliver istället – Paraguay, Mexico, Uruguay, Chile, Ghana, Japan och Sydkorea. Även USA tog sig vidare i en tuff grupp. Det är väl bara Indien, Kina och Sydafrika vi saknar på den listan. Möjligtvis följd av Polen och Ryssland. Och tro mig om några år så har vi också Uzbekistan och Botswana med i slutspelet. Eller varför inte Afghanistan. Starkaste ”runner up” de senaste åren på FIFAs rankning är just Uzbekistan och även Turkmenistan, Irak och Montenegro.

Uzbekistans landslag

Världskartan ritas om. Och kanske vårt eget svenska landslag även fortsättningsvis kan kvalificera sig i denna tuffa konkurrens. Men det förutsätter att Erik Hamrén lyckas formulera en idé som stavas – laganda, individuella prestationer, innovativt tänkande och en stark vilja till att vinna. Men vi kommer att få slåss för vår 37:e plats. För utmanare är det gott om.

Ha sköna sommardagar!


Responses

 1. Hej Pär!

  Nu ska jag vara lite taskig igen.

  Personligen tror jag inte att det finns något vidare samband mellan fotbollsskicklighet och exportframgångar. Nej jag tror mera att mesta järnet smids där smederna säljer sig billigast.

  Så var det inte i lika hög utsträckning förr, när världen inte var sammanlänkad lika effektivt som idag. Men nu är det andra tider. En utjämning kommer nog att ske på sikt, men dit är det långt…

  Mvh M

 2. Hej Mats!

  Ja du kanske har rätt. Men jag tänker så här – det var ingen tillfällighet att Åtvidaberg vann fotbollsallsvenskan när det var all-time-high för Facit. Eller att Hällefornäs IF spelade i bandyns högsta serie när det gick bra för Bruket.

  Ha en bra sommar
  Pär E

 3. Hej Pär!

  Jag kan förstå din goda intention och visst är det så att en givande miljö ökar på endorfin-nivåerna och även vi-andan generellt hos invånarna.

  Mvh M


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: