Skrivet av: Pär Eriksson | juni 3, 2010

Veckan som gått – w 22

På jobbet
Kommunledningsgruppen hade en kväll tillsammans med Mälardalens högskola och Munktell Science Park. Det var riktigt bra. Temat var innovation och vilka är bättre att ha som lärare och inspiratörer än Sten Ekman från Mdh och Thomas Carlsson från MSP och deras medarbetare.

De hade inrättat ett kafé som läromiljö och hämtat symboliken från Peters Café. Det ligger på Azorerna o0ch är en samlingspunkt för alla seglare från hela världen. Här bryts idéer och kunskap och det var precis det som den här temakvällen ville gestalta. En modern innovativ organisation måste söka det tvärvetenskapliga, vara nyfiken och frågvis.

Peters Cafe i verkligheten

Den här veckan invigde vi vårt nya intranät. Det låter lite introvert men för mig var det här ytterligare ett exempel på att Eskilstuna kommun är på väg åt rätt håll. Skall vi utvecklas så måste vi ta oss an den nya teknikens möjligheter. Vi invigde vårt intranät under pompa och ståt och alla möjligheter intrnätet ger oss gestaltades i olika rum. En stor eloge till alla våra informatörer och IT-medarbetare som bidragit.  Nu handlar det om att börja arbeta på nya sätt.

Förvaltningschef Anne Levirinne, näringslivsdirektör Eva Lilja och jag träffade representanter från Regionförbundet och Arbetsförmedlingen. Våra gäster var ute på en besöksrunda bland Sörmlandskommunerna. Det är tydligt att arbetsmarknadsläget sakta men säkert håller på att vända i Eskilstuna. Från ett tufft läge så ser vi en liten bris – om än försiktig – som stavas nyanställningar. Eskilstuna är på väg att klara det igen.

Jag var inbjuden till Sörmlandsgården av Beryll Grandell och Eskilstunahistorikern Bror-Erik Ohlsson. Det var en underbar kväll på Djurgården under temat ”Från Fristaden till fristaden”. Det kändes extra stimulerande att få möta engagerade äldre Eskilstunabor. Jag tror att mitt budskap gick hem – vi har en stolt historia i Eskilstuna att vårda och bära vidare. Den utmanande frågan är hur vi bygger den nya stolta Fristaden samtidigt som vi hämtar inspiration från 1700-talets Fristad.

På samma tema men men lite annan betoning mötte jag det sk Pensionärsrådet. Jag gillar sådana här tillställningar. Det finns ett starkt engagemang för äldreomsorgen i Eskilstuna men också en oro för framtiden. Frågorna handlar bl a om vi klarar kvaliteten och om vi avsätter tillräckligt med resurser nu när antalet äldre ökar de närmaste 10 åren.

Den var verkligen en fullspäckad vecka och som läsaren märker så skiftar frågorna från historia, äldreomsorg, innovation och framtid. Det är också det som gör det kommunala uppdraget så fascinerande. Och som om det inte räcker så är det på torsdagkväll en spännande träff med Eskilstunas idrottsföreningar. Temat är Eskilstunas idrottspolitiska program. En stad som vill utvecklas inser idrottens potential. Både som fostrare av barn och ungdomar och tillväxtmotor vad gäller att skapa en intressant stad att leva i.

Jag har en stor del av mitt hjärta inom idrotten. Både som utövare, ledare, förälder och som åskådare. Jag är uppvuxen på Ekängen, Tunavallen och Sporthallen och därför känns det stort att få möta alla dessa engagerade idottsledare. 

Jag skulle vilja se en tydligare vinnarkultur i Eskilstuna. Framförallt inom de stora lagsporterna. Vi har en tendens att vika ner oss när det är dags för avgörande. En vinnarkultur inom idrotten ger ringar på vattnet till andra verksamheter. Vågar vi bli bästa skolkommun, äldrekommun, ungdomskommun…………..

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
På väggen i ett av våra sammanträdesrum i Stadshuset har vi en stor väggtapet över Eskilstuna. Det som slår mig är hur vackert Eskilstunaån rinner mitt igenom vår stad. Det är inte ett klassiskt å-dike som vi känner från många anda städer utan Eskilstunaån har verkligen en vattenspegel.

Det slår mig också hur många vackra gröna stråk och parker som fyller Eskilstuna. Rothoffsparken, Stadsparken, Fors kyrkpark och så detta Djurgården. Här har jag tillbringat otaliga dagar och timmar med mina föräldrar, skolkompisar, tonårsgänget och med min hustru. Det är som att vi bara tar allt detta gröna för givet. Det är en ynnest att få bo i Eskilstuna.

På hemmaplan
Hustrun överraskar titt som tätt. Entusiastiskt berättar hon att hon köpt två biljetter till fotbollslandskampen Sverige mot Skottland i augusti. Precis när jag tänker säga tack inser jag att biljetten inte alls var avsedd för mig. Men jag tänker på mitt barnbarn stora F – vad kul att ha en mormor som vill gå på fotboll.

Helgen stavas nationaldagsfirande, gräsklippning och trädgård kombinerat med ett Stockholmsbesök. Inte fel att också hinna med ett besök i Parken på Världsmiljödagen.

Israels agerande mot fartygen ”Ship to Gaza” har med rätta bemötts med kraftiga fördömanden. Såväl FN som EU och vår egen utrikesminister Bildt och ärkebiskop Wejryd har varit tydliga. I slutändan så finns bara folkrätten att hålla sig i. Och det blir ännu viktigare i en värld där spänningar och motsättningar tenderar att öka.

Ha en bra helg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: