Skrivet av: Pär Eriksson | maj 30, 2010

Om ett rött hus på månen, utmaningar och vikten av att förstå var världen befinner sig

Jag vet inte om ni hört talas om projektet ”Ett rött på hus på månen”. Det är  konstnären och avantgardisten Mikael Genberg från Västerås som under några år drivit visionen om ett rött hus med vita knutar på månen. Genberg är också känd som idégivaren till Hotell Hackspett som är förlagt till ett av träden i Vasaparken i Västerås och Hotell Utter Inn som är ett undervattenshotell i Mälaren. Allt i samma formspråk och gestaltning – det röda huset med vita knutar.

I det förstone så skulle man kunna betrakta det här månprojektet som flummigt och orealistiskt. Och kanske det är det också. Genberg är heller inte utan kritiker. Oaktat den diskussionen så går det inte att inte bli berörd av visionen. Det finns en stark symbolik i ”ett rött hus på månen” – folkhemmet möter den nya världen och tekniken, Sverige möter inte bara den nya världen utan det lilla landet möter kosmos.

Visionen är också extremt konkret, den är uppföljnings- och mätbar trots sin visionära och kanske orealistiska utformning. Den är utmanande och framförallt så innehåller den starka drag av kreativitet och nytänkande.

Titta på Globens tak nästa gång du är i Stockholm

Kartorna ritas om
Offentlig sektor står så här i början av ett nytt sekel inför en enorm utmaning. I någon mening kanske inför en av sina historiskt sett största. Medborgarna och brukarna kräver med rätta inflytande och delaktighet. De nöjer sig inte längre med allmän information utan vill påverka processer och beslut på djupet.

Tekniken och forskningen utvecklas och allt mer kan göras ännu effektivare, fler tillstånd och sjukdomar kan behandlas, mer stöd, mer hjälpmedel. Detta leder till ökade krav på stat, landsting och kommun. Det går alltid att satsa lite till, det finns ingen vägs ände. Detta samtidigt som det ställs allt högre krav på smarta miljölösningar som håller över tid.

Sveriges Kommuner och Landsting pekade i en rapport under våren på att om samhället skall klara att möta att vi blir fler äldre samtidigt som vi ska satsa på skolan, miljö, kommunikationer, krav på löneökningar som följer det privata näringslivet etc så behover skatten höjas till extremt höga nivåer i framtiden.

Detta samtidigt som konkurrensen ökar. Allt fler privata vård- och utbildningsföretag vill in på den offentliga marknaden. Och de kommer rustade med nytänkande och entusiasm.

Jag målar inte den här bilden i ironiska eller raljanta färger – inte alls. Jag menar bara att om vi inte förstår och tar till oss att världen förändras just nu så blir vi ifrånsprungna. Just därför att kartorna ritas om i en hisklig fart. Inte bara världskartan, Sverige- och regionkartan utan också Eskilstunakartan. 

Behovet av förnyelse ökar
Just därför behöver offentlig sektor förnyas. Det betyder inte för en sekund att det vi gjort varit dåligt. Tvärtom skulle jag säga. Just därför att kommun och landsting hela tiden ställt om, utvecklat och förnyat under decennier så har vi kunnat ”följa tiden”.

Men när vi nu skriver 2010 så brådskar det. Vi måste än tydligare våga förnya våra sätt att arbeta, våra sätt att tänka om vårt uppdrag. Vi behöver bli än tydligare resultat- och uppdragsinriktade. Vi behöver tydliggöra vem som är vår uppdragsgivare. På varje arbetsplats måste det finnas en tydlighet om hur vår kommun styrs, hur resurser och mål hänger ihop, vad som är politikens roll och vad som är vår. För att vara lite utmanande – vi skulle alla behöva en samhällskunskapslektion om hur helheten är uppbyggd. 

Jag tror också att vi skulle behöva bli mer kreativa och innovativa i vårt sätt att arbeta. En kommuns själ och logik är uppbyggd utifrån en myndighetstradition. Det är bra och något vi ska vara stolta över. Det är bara det att 2010 så kräver medborgaren mer. Hon kräver att bli bemött utifrån sina behov och sin situation. Medborgaren kräver att alltid bli bemött med respekt och en vilja till att vi söker ”den goda intentionen” hos den andre.

Det krävs mer av samarbete över gränser, över förvaltnings- och bolagsrevir. Inte för att skapa en ny centraliseringsvåg utan därför att nästan varje sakfråga bara kan lösas på tvären. Människor lever inte i förvaltningar och bolag. Människor lever sina liv i ett samhälle, i en stad oaktat hur vi är organiserade.  För att prata organisationsprosa – frågor måste lösas horisontellt samtidigt som vi ofta är organiserade vertikalt.

Vi behöver tänka mer innovativt. Det är inte alltid mer resurser som löser en fråga. Däremot så kan nya sätt att tänka, nya sätt att förhålla sig, nya kombinationer av tjänster skapa nytt värde.

Den innovativa och kreativa medarbetaren
Som medarbetare går vi mer och mer mot eget ansvarstagande. Dagens medarbetare är mer av kreatörer och innovatörer än personer som tar order och lever med hierarkiska system.

Jag tror att Eskilstuna kommun skulle kunna bli en av landets första kommunala organisationer som på djupet utvecklar den klassiska förvaltningslogiken och blir den där moderna och innovativa organisationen.

Ett första steg i den resan är att vi nu tar ett helhetsgrepp över vår ledarutveckling. Om vi ska ta Eskilstuna kommun framåt så måste alla våra 350 chefer få inte bara allmänt stöd och glada tillrop om förnyelse utan ordentliga redskap över hur man leder och driver på en modern innovativ organisation. Ytterst måste alla våra 8 500 medarbetare dela Eskilstunas vision och inriktning vad vi vill med vår stad. Och också ges verktyg och understöd i att utveckla ”mötet med brukaren”.

Och det är precis där vi har vår framtida utmaning och det är kanske där vi kan låta oss inspireras av en ”galen” konstnär från Västerås. För går det att placera ett rött hus med vita knutar på månen då lovar jag att det går att bli topp-10 som skolkommun eller en av Sveriges bästa kommuner att bo och leva i. Det går att bli en av Sveriges ledande kommunala organisationer när det gäller innovativt och kreativt tänkande…………..eller…….

Som av en slump som ser ut som en tanke så ägnar tjänstemannaledningen den här veckan en halvdag åt de här frågorna tillsammans med Mälardalens högskola och Munktell Science Park.

Vi tror att det här är på allvar………….

Ha en bra vecka!

Annons

Svar

  1. Pär,
    riktigt intressant. Det ska bli spännande att följa din resa med Eskilstunaadministrationen. För att bli bäst eller i topp-10 krävs bl.a att alla medarbetare har rätt attityd, ledningen fokusera på kärntjänster och vågar välja bort ”icke-kommunal” verksamhet. Därtill att Du avvecklar chefer som inte bidrar till din ”good-to great” kultur och tillsätter chefer som gör det. Stort lycka till för det är nödvändigt att du lyckas om Eskilstuna ska kunna växa även utan flyktingar.

  2. Hej Johan!
    Tack för dina rader. Utmaningen är stor men inte omöjlig. Men den förutsätter precis som du skriver att alla drar åt det här hållet. Det är ingen ”one-man-show”.

    Ha det
    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: