Skrivet av: Pär Eriksson | maj 27, 2010

Veckan som gått – w 21

På jobbet
Den här veckan samlades det sk Mälartinget i Eskilstuna. Forumet består av Mälarkommunerna och landstingen och har till syfte att driva regionens frågor. Temat den här gången var vattnet. Några av de frågor som diskuterades var hur vattnet påverkar samhällsbyggnad och näringslivsutveckling.

Det slår mig att det som vi tar för givet – dvs rent kranvatten – kan på sikt vara hotat. Kommunen är ytterst ansvariga för vattenförsörjningen men det förutsätter att vi förmår hålla Hjälmaren och Mälaren rena. Miljö och klimatfrågorna har aldrig någonsin varit viktigare.

Mälardalens Högskolas rektor Ingegärd Palmér var inbjuden till kommunstyrelsens Au. Det blev en bra diskussion om läget och vikten av att stärka relationerna mellan Västerås, Eskilstuna och Högskolan. Ett långsiktigt hot är bristen på forskningsresurser. Utan forskning ingen examensrätt och utan examensrätt inga utbildningar.

På  kommunstyrelsens bord ligger nu 17 (!) friskoleansökningar. Det sätter naturligtvis den kommunala skolan under stark press. Oavsett om hur man tänker kring friskolornas för- eller nackdelar så är det stora antalet ansökningar också en tecken på att  Eskilstuna uppfattas som en attraktiv kommun att etablera sig i.

Den här veckan har vi uppsummering tillsammans med de fackliga organisationerna om hur samarbetet fungerat. Jag har alltid arbetat i organisationer som varit måna om att ha goda relationer med de fackliga. Inte för att vara korrekta eller en juste arbetsgivare i första hand utan därför att starka fack är bra för en organisation. Svaga fack leder till otydlighet och kraftlöshet i utvecklingsfrågor. Fack och arbetsgivare ska inte sitta i varandras knä och samtidigt ska det finnas en respekt för varandras roller och en ärlig vilja till att lyssna på varandra.

Jag har tidigare skrivit om nödvändigheten av att vi blir Sverigetopp i en rad frågor. Jag har vid några tillfällen under det här året mött Bengt ”Eskil” Eskilsson från Eskilstuna Friidrott. Han är ett föredöme och en sådan där eldsjäl som Eskilstuna behöver. Nu senast uppmärksammades Eskil och hans kollega Naji Moshin på Riksidrottsförbundets webbsida. Obetalbar läsning. Snacka om att göra skillnad och att betyda något på djupet.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
I helgen invigdes en sevärd utställning vid Hamnkafét i Sundbyholm. På några skärmar gestaltas Sundbyholms nutida historia från det att kommunen köpte slottet och området 1939.

Själv minns jag badbussarna och hur vi stadsbarn gavs möjlighet att komma ut till Sundbyholm. Jag har också varit med om att bo i de stugor som kommunen hyrde ut till barnfamiljer som inte alltid hade möjlighet att åka på semester. Sundbyholm är för alltid inskrivet i mitt hjärta.

Dagens Sundbyholm har genomgått en enorm utveckling med bl a marinan, slottet och konferensanläggningen, golfbanan, näringsverksamhet, utökat året-runt-boende, den upprustade Gyllenhjelmska leden, travet och den unika Sigurdsristningen. 

Utställningen är permanent men passa på att besöka den någon fin sommardag. Och glöm inte att ta en fika hos Helena och Ulrica på nya Hamnkafét eller i slottets nya källarkafé.

På hemmaplan
Barnbarnen bara växer och helt plötsligt så ska lilla B fylla 1 år. Jag ska passa på att bjuda mamma på söndagsmiddag. Hon är viktig för vår familj och jag blir glad när jag ser hur hon nu engagerar sig i sina barnbarnsbarn. Glöm inte att det är Mors Dag på söndag.

Jag sprang sönder min vad i mars och det har tagit sin tid att läka. Nu är jag på gång igen. Livsfarligt – eftersom entusiasm lätt kan slå över i nya överansträngningar och muskelbristningar. Balans heter det visst.

Ha en bra helg!

Annons

Svar

 1. En bra helg till dig också Pär.

 2. Hej Mattias!
  Keep on rockin i Katrineholm.
  Pär E

 3. Pär,
  välformulerat och sympatiskt som vanligt. Jag gillade verkligen din insiktsfulla skrivning den 23:e. Hoppas dina medarbetare förstår budskapet att de gör skillnad. Nästa år kanske Eskilstuna förbättrar sin placering i tävlingen ”Bästa kommun att bo i” som tidskriften Fokus publicerar. Trevlig helg.

 4. Hej Johan!
  Rankingen om ”Bästa kommun att bo i” är tuff. Vi ligger lågt bl a på indikatorerna arbetslöshet och skolans resultat. De frågorna har vi identifierat som huvudfrågor för Eskilstuna. Men vi har allt framför oss.
  Ha det
  Pär E

 5. Du är alltid välkommen till Sundbyholms Gästhamn Eskilstunas Framsida.

  Trevlig helg!

 6. Hej Helena!
  Ja Sundbyholm har aldrig varit finare. Historia och nutid på en gång. Den här helgen är det t ex både skolavslutning och vikingamarknad.

  Ha det
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: