Skrivet av: Pär Eriksson | maj 17, 2010

Om en stad vi inte känner, nya berättelser och vikten av att skapa en vinnarkultur

En sak som slagit mig det här första året som kommundirektör är att jag vet väldigt lite om Eskilstuna trots att jag bott här mer än 40 år. Naturligtvis kan jag mitt Eskilstuna. Jag är född här, jag känner hundratals människor, gått i våra skolor, spelat fotboll på våra planer och dansat i Parken. Jag till och med gifte mig med en Eskilstunatjej. Å ändå så tycker jag mig inte känna min stad på djupet.

En världsledande entreprenörsstad
En sak som slår mig är att Eskilstuna så tydligt är en entreprenörsstad. Det trodde jag inte. Min bild var att vi var vårt Volvo, Assa-Stenman och Outokompo – dvs storföretagens stad. Men när jag nu får möjlighet att bekanta mig med min stad så möter jag ett nytt Eskilstuna med hundratals småföretag. Jag möter industrialister och duktiga hantverkare.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström (s) brukar beskriva det som att varje krona som finns i Eskilstuna är tillkommen i tuff konkurrens. Vi har ingen historia med Länsstyrelse, kyrkostift eller stora statliga verk. Det där har påverkat Eskilstuna. Vi är en producerande stad.

Men det som slår mig starkast är att vi också är Sverigeledande – ja till och med världsledande inom vissa branscher. Jag är inte så säker på att vi som Eskilstunabor ser oss så eller ens vet om det.

I Vilsta ligger t ex Hexagon. Ett företag som är i direkt nedåtstigande led till Mått-Johansson. Och här levereras högkvalitativa produkter för världsmarknaden.

Westermo Teleindustri levererar datautrustning till miljöer som kräver extremt robusta lösningar. Vi pratar flygplan, militärfordon, kraftanläggningar etc. Mitt i Västermo.

För att inte prata om Volvo CE och de gula lastmaskinerna och deras Volvo IT som levererar toppkvalitativa tjänster till Asien och Latinamerika. Våra Eskilstunatjejer och killar.

Fuji Autotec ute i Svista producerar styrfunktioner till några av världens ledande bil- och lastbilstillverkare. Stilles producerar världsledande medicintekniska produkter. Sedan 1841. I Vilsta. Hos oss.

Och St Eskils specialutformade program International Bacculaureate ligger och nosar inte bara på Sverigeklass utan världsklass. Mitt i Eskilstuna på en av våra gymnasieskolor. Något vi knappt ens vet om eller gör något större väsen av.

De pågående Konsttriennalen ”Nordisk konst” på vårt Konstmuséeum ligger definitivt i front i Norden. Bara så där helt apropå.

Nu plockade jag bara några verksamheter och fenomen som fanns i mitt huvud och jag är säker på att listan skulle kunna göras mycket längre.

Ett nytt sätt att berätta om Eskilstuna
Ja ha tänker den kritiske läsaren – kommundirektören vill bara skryta om Eskilstuna. Ja kanske men mitt syfte är djupare och ädlare än så. Jag tror att vi behöver synliggöra allt det goda som görs i Eskilstuna – inom näringslivet, i den kommunala organisationen, inom kulturen och idrotten. Vi behöver mer av ”storytelling” över vad som egentligen sker i vår stad.

Detta att utan för en sekund blunda för våra problem, brister och svagheter så måste vi stärka och i viss mån skapa en ny kultur i Eskilstuna. Och den stavas vinnarens. Det handlar om att våga bli inte bara Eskilstuna- och Sörmlandsbäst utan Sverigebäst och också inom några branscher och verksamheter spela i världsligan.

Eskilstuna är ingen miljonstad. Vi kan inte bli riktigt bra i allt. Men vi kan bli riktigt bra på några viktiga områden. Och tänker man efter så har det historiskt varit Eskilstunas framgångsstrategi. För vad var det Rademacher och Rinman skapade om inte ett industriellt och hantverkskunnande i världsklass. Och hur var det nu med Munktell, Mått-Johansson, Tång-Lindström och Stenman – var de inte entreprenörssjälar som tänkte Sverige och världen?

Vad kan det bli av Eskilstuna Logistikpark i Folkesta och det tänkta området i Kjula – kan det bli ett nav för Mellansverige eller Norra Europa? Mälardalens Högskola – hur bra kan dom bli inom områden som teknik, robotik, industridesign och innovation? Bättre än Gävle och Borlänge eller bäst i Europa?

Och hur är det med våra skolor? Klarar vi av att ta oss från 240:e plats bland landets kommuner när det gäller betygsresultat och in på 100-listan och på sikt topp 10. Arvidsjaur, Pajala och Överkalix är redan där. Det är inte bara 1:an Danderyd och 2:an Lidingö vi pratar om.

Våran vård och omsorg, våran socialtjänst – är det någon som vågar sticka ut hakan och formulera en riktning och en vision om att vi ska bli Sverigeledande inom några viktiga områden – demensvård, missbruksarbete, förebyggande ungdomsarbete………..

Vikten av att skapa en vinnarkultur
Jag tror att vägen till en vinnarkultur är lång. Det finns alltjämt mycket av skeptiker och kritiker inom oss men i grunden tror jag att alla vill bo och arbeta i en stad som är framgångsrik. Min erfarenhet är att det ofta är lätt att vara kritisk eller att bara se problem. Det kostar ingenting och vi avkrävs sällan eller inget engagemang. Vi är bara frustrerade.

Att se möjligheter, att vara lösningsinriktad kostar däremot. Då avkrävs vi helt plötsligt inte bara ordens bekännelse utan hårt och tufft arbete. Att våga stå för något – att ”committa” sig för något, att träda fram och leva budskapet.

Idrotten är viktig för Eskilstuna. Där borde vi hitta föredömen men vi har ingen riktig vinnarkultur. När det bränner till och blir allvar så viker våra lag ner sig. Under 2000-talet har såväl våra handbollslag som fotbollslag haft stora möjligheter att vinna serier och fira stora triumfer. Men vi når inte riktigt ända fram. Vi är inte vana att sätta sådana mål. Kanske är vi rädda att misslyckas. Kanske vi inte är vana att stå upp för klubbmärket Eskilstuna.

En viktig bild som berättar något nytt om Eskilstuna – CITY P18 vinner med 2-1 över Paris FC i Gothia Cup 2009.

Läsaren tycker kanske att jag drar för stora växlar på det här. Men jag tänker så här – om vi ska fortsätta att vara en attraktiv stad att bo och leva i, intressanta jobb, en stad med framtidsoptimism så krävs det något nytt av oss så här i ingången på ett nytt århundrade. Sociologerna brukar prata om pardigmskifte – ett nytt sätt att tänka och förhålla sig.

Det betyder inte att något varit dåligt tidigare. Inte alls. Men för att fortsätta att stå där vi står behöver vi förändra oss. Ett näringsliv, en kommunal organisation, en utbildning och skola i Sverige- och världsklass och ett GUIF som inom 5-år höjer guldbucklan på Fristadstorget. Där har ni några av ingredienserna.

Ha en bra vecka!

Annons

Svar

 1. Hej Pär,

  Jag gillar ditt fokus på vad vi har i Eskilstuna, vi har mycket bra förutsättningar! Många kommuner trånar nog efter ett så gynnsamt läge även om det på sina håll och kantar inte är världsklass. Jag har bara en invändning. Guif! Varför detta fokus på en enda förening? Varför inte fokusera på en vinnarkultur i exempelvis pingisföreningen, gymnastikföreningen, basketen och fotbollen inte minst? Nu förstår jag att Eskilstunas stolthet stavas Guif, men ett nytt Eskilstuna kräver nya stoltheter. Också.

  Tack för ordet!

  P.

 2. Hej Patrick!
  Att jag lyfter GUIF är väl att det är vårt enda elitserielag i någon av de stora lagsporterna. Men du har en poäng – vi har många duktiga lag och också många SM- och EM-medaljörer 2009. Om jag minns rätt så celebrerade vi mer än 100 st på vår egen Idrottsgala i Eskilstuna.

  Se GUIF som en metafor, ett sätt att göra pedagogik. Visionen ”Guldet till Fristadstorget” är extremt konkret och går att känna på. Men jag tror du är med mig att det är alla de andra frågorna det ytterst handlar om – dvs skapa en vinnarkultur i våra företag, skola, verksamheter, ja i hela Eskilstuna.

  Om inte annat Patrik så kan du bidra med erfarenheter från Manhattan. För visst hade du arbetat i New York…………

  Ha det
  Pär E

 3. Hej Pär,

  Jag förstår ditt resonmenag och jag håller med dig! Men jag har erfarenheter av så många andra idrotter med Eskilstuna som anknytning. Mitt äldsta barn ägnar mycket tid åt truppgymnastik i Strängnäs. Hon säger om Eskilstuna-gymnasterna: ”De är omänskliga. Så bra är de!” Billie är 10 år och är med i en väldigt bra förening men de har långt kvar till Gymix nivåer. Det samma gäller EBTK som har jättebra förutsättningar att etablera sig i pingiseliten permanent och Eskilstunas duktiga unga tjejer i basket som redan idag det är nordisk elitnivå på. Och det finns säkert fler! Det nya behöver inte vara det gamla om du förstår vad jag menar.

  Vad gäller New York har jag varit där några gånger men mest tid har jag spenderat i San Francisco som är en helt annan pärla!

  Och SF har många likheter med Eskilstuna.

  Mångfalden inte minst och det röda teglet, som tecken på industriella tider. Dessa byggnader är idag attraktiva bostadsområden och centrum för kreativa näringar inom teknik, media och kultursektorn. Något som skapat den boom av företagsetableringar i och omkring San Francisco de senaste 20 åren.

  Mångfalden har alltid varit grunden för stadens välstånd. Dit har folk flyttat från alla världens hörn för att mötas i en öppen och tolerant miljö. Ett stort Chinatown, ett HBT-community i Castro-området och många fler spännade urbana mijöer och upplevesler har vuxit fram till följd av detta.

  San Francisco (och New York) är väl värda ett besök för att se hur mångfald kan se ut om 20 år i Sverige och Eskilstuna.

  Själv provspelade jag för ett rockband vars medlemmar illustrerar den etniska mångfalden ganska väl.

  Se på bilderna på bandet! http://www.addisonband.com

  Sångaren har en mamma från Irland och en pappa från Mexico, bassisten är japan, och gitarristen kines. Och till sist. Deras favoritlåt är: 747 med Kent och de håller på Liverpool i fotboll!

  Eskilstuna är en stad i världen och finns långt utanför vår kommungräns, det tycker jag är ett intressant perspektiv.

  Tack för ditt svar och för ordet!

  Patrick

 4. Härligt Patrick. Vilken fin beskrivning av San Francisco och din intressanta koppling till Eskilstuna.

  Ha det
  Pär E

 5. Hej Pär,

  Länken tycks inte fungera.

  Sedan såg jag denna nyhet, om att Eskilstuna ska bli ett gymnastikcentrum:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=3719732

  MVH

  P.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: