Skrivet av: Pär Eriksson | maj 12, 2010

Veckan som gått – w 19

På jobbet
Jag besöker Fuji Autotech och Nike. Bilderna förstärks – det har varit ett oerhört tufft år för näringslivet i Eskilstuna. Båda dessa företag är starkt beroende av fordonsindustrin och den ekonomiska krisens följder har inte varit nådig mot Eskilstuna. Varsel och uppsägningar, kunniga medarbetare som fått lämna sina jobb. Men båda företagens VD:ar berättar om nyanställningar och en försiktig optimism.

 

Daniel Jacobsson, Fuji Autotech och Stefan Look, Nike

Kommunstyrelsen beslutade i veckan att en analys skall genomföras för att belysa hur vi kan skapa en sk multiarena. Ett både spännande och utmanande uppdrag. I veckan drog vi mer på allvar igång det arbetet. Vår grundläggande idé är arbeta fram ett antal scenarier om innehåll, placering och finansiering – dvs inte komma med ett förslag. Vi kommer också att försöka skapa största möjliga öppenhet om arbetet. Vi är övertygade om att det finns ett starkt engagemang bland Eskilstunaborna, i föreningar och i verksamheter som nu måste få utlopp så att det här blir något bra.

Till att börja med ska man kunna följa arbetet och också regelbundet kunna ge synpunkter på Facebook. Vi kommer också att arrangera en hearing innan sommaren där olika intressen och synpunkter får brytas mot varandra.

Kommunstyrelserna i Eskilstuna och Strängnäs möttes för ett gemensamt sammanträde. Jag tror att det var första gången någonsin. Det signalerar att vi har många frågor tillsammans och att vi behöver varandra. På dagordningen stod bl a regionfrågan, kommunikationer och logistiksatsning.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag är uppvuxen i området kring Djurgården och bor där i närheten idag. Det är en ynnest att få ta en promenad på Djurgården. Området formligen badar i vitsippor och grönska så här i mitten av maj.

På Ekängen spelar BK Sports damer mot Slagsta United och jag kan inte undvika att stanna upp. Förutom Djurgårdsskolan och Sporthallen så är nog det här den plats jag tillbringat mest tid i mitt liv. Minnena far förbi och jag minns ett 1960-tal med alla kompisar, fotboll på grusplanen där det nu ligger en modern förskola och också en tid fylld av optimism.

Vi bär alla på platser och minnen i våra liv. Det är en särskild känsla att som vuxen bo i den stad man växt upp i. Det är som att livets kretslopp sluts. När vi pratar om den stolta Fristaden så är det bl a det här det handlar om – Djurgården och vitsipporna. Minnen, en förnimmelse, en känsla av optimism.

För er som tycker att jag skriver mycket om Eskilstuna som ort och mindre om Torshälla. Hav förströstan. Om inte anant så kan ni trösta er med en mycket bra krönika med mycket kärlek till Torshälla av Rocco Gustavsson i lördagens Kuriren. Bra skrivet!

På hemmaplan
Fotbollssäsongen är igång och jag går på Tunavallen tillsammans med mina gamla kompisar Krister och Roger. Jag har alltid gillat sport som fenomen – mycket allvarligt när det pågår men ganska ointressant när det är över. City spelar 2-2 och vi är nöjda alla tre. Kanske mest för att det är kul att träffas.

Hustrun och jag drar upp riktlinjerna för sommaren. Det känns både behagligt och lite oroande. Helt plötsligt så var hela sommaren uppbokad……………

Ha en bra helg!

Annons

Svar

 1. Pär,
  ang. multiarenan är ansatsen god. Jag tror dock att utredningen skulle gynnas av att politiken klargör de tidsmässiga och ekonomiska ramarna. Berörd nämnd har en kostnadsbudget om drygt 200 Mkr 2010. Vill politiken årligen satsa 20,30 eller 40 Mkr per år på en Multiarena? Tycker du det är meningsfyllt för en effektiv administration att börja utreda utan tydliga ramar? Oavsett ditt svar så önskar jag Dig lycka till och en trevlig helg!

 2. Eskilstuna stad är mycket dominerande, särskilt i den kommunala verksamheten. Torshälla glömmer vi nog inte, men däremot småorterna och landsbygden, som inte alltid får samma stöd och service som stadsbygden.

  De centrala funktionerna tycker kanske att landsbygd och småorter verkar klara sig rätt bra själva. Men det tror jag beror på att det där finns en mycket större andel av människor med den initiativkraft och kämpaglöd som vi gärna vill se mer av i hela kommunen. Landsbygden kan vara lite av ett eget ”science center”. Kommunen måste dock fortsätta ge service till alla andra, inte minst när det gäller kultur och kommunikationer.
  Det tål att påminnas om.
  Vänliga hälsningar

  Johan Forsberg
  Stadsbyggnadsförvaltningen

 3. Hej Johan!
  Min erfarenhet är att vissa uppdrag från poltiken ska var mycket tydliga med exakta ramar, kostnader och viljeinriktning. Särskilt där politiken haft en lång process med diskussion, lyssnat och vridit och vänt på skafrågan.

  I andra frågor bör uppdraget och mandatet till oss tjänstemän vara mer öppet. Jag menar att tillskapande av en sk multiarena är just ett sådant där uppdrag där vi befinner oss i början av en process.

  Just därför uppskattar jag också att Kommunstyrelsen givit oss ett tydligt uppdrag – för det är tydligt; återkom i slutet av året med en analys om innehåll, placering och finansiering – detta samtidigt som det finns en stor öppenhet och ett brett anslag i det uppdrag som getts oss.

  Det är därför jag betonar en öppen arbetsprocess där vi bl a speglar flera tänkbara scenarier – också ägarformer; privat, partnerskap eller en kommunal nämnd/bolag som kan vara en framtida ägare och driftansvarig.

  Jag är ”fostrad” i det sättet att arbeta och tror också att det är då man använder rollerna politiker och tjänstemän på bästa sätt i svåra och komplexa frågor som vi ibland har att hantera.

  Tack för din synpunkt på landsbygd kontra staden. Jag delar ditt synsätt. Landsbygd – stad betingar och är varandras förutsättningar. Och det finns en fara – och det uppskattar jag att du pekar på – att det blir ett stort fokus på vad som sker i staden.

  Ha det
  Pär E

  Ha det
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: