Skrivet av: Pär Eriksson | maj 6, 2010

Veckan som gått – w 18

På jobbet
Jag började veckan med att besöka Westermo Teleindusti. Jag blev både glad och imponerad. Mitt ute på vischan så ligger ett toppmodernt och världsledande företag. Bara så där. Många gånger vet vi inte om allt det positiva som händer i vårt näringsliv. Det blev också ännu tydligare för mig vilka förväntningar näringslivet har på kommunen. Bra utbildning och bra kommunikationer.

Vi hade också möte i den sk Näringslivskommittén. På temat stod just utbildningsfrågorna och vår skolchef Tommy Svensson och Mälardalens Högskolas ansvarige för externa relationer Anna Maron inledde mötet.

När jag lyssnar på representanterna från våra företag, tittar på vår egen statistik och lyssnar på Eskilstunabor så hör jag en liten försiktig optimism. Många företag börjar nu återanställa tidigare uppsagda medarbetare. Det här är viktiga signaler. Mina kompisar Håkan och Håkan som arbetar på Volvo respektive Scania är tillbaka i 5-dagarsvecka.

Den här veckan hade vår Ledarutvecklingsgrupp möte. Vårt uppdrag är att hålla ihop hela kommunens ledarfrågor. Vi arbetar nu med en idé där vi planerar en gemensam satsning för alla våra 350 chefer. Vår analys är att allt fler frågor behöver lösas över förvaltnings- och bolagsgränser och då måste våra chefer och ytterst medarbetare dela bilden av vart vi ska med Eskilstuna och vi måste kunna kommunicera och samarbeta med varandra på nya sätt.

Som ett led i det här utvecklingsarbetet så träffas alla ledningsgrupper – ca 80-90 personer – nu på fredag för att prata ihop sig. Jag sticker ut hakan – om vi lyckas med den här satsningen de närmaste åren så är vi en av 3-4 kommuner i Sverige som tar det här helhetsgreppet. Starkt jobbat Eskilstuna!

Läsaren har nog bilder av hur sammanträdesrum ser ut i ett stadshus. Jag gillar vårt vackra Stadshus men det finns för få kreativa rum. För att bidra till en ny kultur och skapa ett rum som stimulerar till kreativitet och grupparbeten så bjöd vi in fem unga studenter från designutbildningen på Mälardalens Högskola.

De fick relativt fria händer och är nu klara. Ett litet symboliskt steg mot en något mer modern organisation. Traditionella kommunala färger är ersatt av bl a grönt.  Tavlor är ersatta av en stor flygbild över Eskilstuna och symboler för vår stad. Fyrkantigt mötesbord är ersatt av små kafebord och en sittgrupp. Onödigt invänder kritikerna. Nej, oerhört viktigt för att utveckla en organisation för att bli mer innovativ och effektiv säger jag. På fredag är våra fem designers inbjudna för att berätta om sitt arbete.

Den här veckan så samlades den politiska ledningen tillsammans med tjänstemannaledningen för att diskutera de ekonomiska förutsättningarna för 2011-2012. Jag noterar att det är en liten positiv svängning på gång – skatteintäkterna ökar vilket tyder på fler i jobb och fler Eskilstunabor.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det är lätt att Eskilstuna blir identifierad med sin industri, sin idrott, sin musik och sitt Parken Zoo. Men Eskilstuna är så mycket mer. Vi har ett av Mellansveriges bästa Konstmuséer. På lördag invigs den sk triennalen för nordisk konst. Ett 30-tal konstnärer ställer ut mellan 8 maj och 15 augusti.

Jag passar på att slå ett slag för vernissage på lördag 12.00. Förutom invigningstal så står gamle Kent-medlemmen Harri Mänty för ett musikaliskt inspel. Spännande!

Jag har blivit en stor fan av Lokomotivet i Munktellstaden. Jag blir mer och mer förtjust i den märkliga lokalen och ser också att den går att använda till olika ändamål. På fredag är det besök av den isländska artisten Kira Kira och på lördag – missa inte det – Esbjörn Svenssons basist Dan Berglund med sin nya konstellation Tonbruket. Eskilstuna – alltid i Eskilstuna.

På hemmaplan
Regn och rusk på Valborg i Skogstorp, en brasa som inte ville ta sig och en skrapig högtalare – där hade vi förutsättningarna för mitt valborgsmässotal. Men jag tror att mitt budskap nådde fram – var stolt över Skogstorp men stöd den lokala servicen som finns, satsa mer på att arbeta tillsammans med skolan och var rädda om era föreningar, Skogstorps GoIF, kyrkan och scouterna.

Den här helgen är jag husvill. Hustrun skall ha tjejfest. Ska det vara så? Nå, vi håller på att packa för en vandring nästa helg.

Ha en bra helg!

Annons

Svar

 1. Hej Pär!

  Som ofta när jag läser dina bloggs, så får jag känslan av att vilja vara ”på” en smula. Det beror såklart på ditt provokativa angreppssätt. Samtidigt vill jag dig väl, som jag tror att du vet.

  Som den borne (men inte utbildade) psykoanalytiker jag är, vill jag ställa följande frågor till dig, med anledning av förevarande blogg.

  1. Tror du, att de, uti Västermo (dem du beskriver i din blogg), anser att de behöver din administration, eller känner du att de kan avvara dina insatser? Tycker du möjligen dig ha funnit en säker strategi för ett förhållningssätt, där såväl ”det lyckade näringslivet” som ”den rådande regimen” (dvs. för dagen såväl som av hävd sossarna, vilka åtminstone till nöds försvarar ”di svage”) ser dig som en värdefull länk till lika delar?

  2. Symboltänkande i all ära (”grönt” osv.) – men rent realistiskt: vad har du att torgföra, som kan vara nyttigt för orten Eskilstuna (för det är ju just ”orten” du vurmar för?)? Låt vara, att du har anfört konst och musik – inte fy skam i ofs. Men människan lever visserligen inte av bröd allena – men hon lever gubevars inte av icke-bröd allena heller… (Men visst, jag själv är en varm anhängare av alla de former av kultur, så jag vill inte emotsäga dig alls på de punkterna, personligen).

  Kan du se svaren på nyss ställda två frågor, då har du förmodligen kommit ett snäpp vidare i din kognitiva utveckling, än vad många läsare eventuellt kan ha fått för sig!

  Mvh,
  M

 2. Hej Mats!
  Svåra men viktiga frågor.

  Jag tror att kommunen och näringslivet är starkt beroende av varandra. Vår roll är att säkra att det bl a finns bra service, utbildning, mark och infrastruktur. Det jag beskriver på bloggen är naturligtvis korta bilder av en vecka. Ett av syftena är att skapa en öppenhet av vad vi håller på med. Men bakom de korta raderna och berättelserna finns ju ett vardagligt arbete som handlar om ärendeberedningar, förbereda beslut, utredningar, ekonomiska analyser etc. Och det är bl a där en kommun bidrar till utveckling. Jag tänker också så här – en kommun driver inte bara skola, vård och omsorg utan bygger också bostäder och levererar energi, ansvarar för Räddningstjänsten och miljöinsatser.

  När det gäller att vurma för orten Eskilstuna så finns såväl den politiska ledningen som tjänstemannaledningen i en rad sammanhang på nationell och regional nivå. Vår uppgift är då att representera Eskilstuna och driva på frågor som tex kommunikationer, vägar, högskoleutbildning, arbetsmarknadssatningar, bredbandsutbyggnad etc.

  Ha det
  Pär E

  • Jag tolkar ditt svar på fråga 1) som, att de i Västermo anser att de i princip kan avvara centralortens tjänster.

   På fråga 2) tolkar jag ditt svar som så, att du anser att Eskilstuna vill göra sig beroende av rikspolitikernas välvilja.

   M


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: