Skrivet av: Pär Eriksson | mars 17, 2010

Veckan som gått – w 11

På jobbet
Jag var inbjuden av socialtjänsten i Strängnäs för att prata om offentlig sektors utmaningar. Det kanske kan tyckas märkligt att Eskilstunas kommundirektör engageras av vår grannkommun. Men jag tror på de här relationerna. Det är ett sätt att stärka kontakterna mellan våra kommuner. Strängnäs och Eskilstuna är för evigt sammanbunda med varandra och är också varandras framgångar.

Den här veckan hade vi styrelsemöte i det paraply vi kallar Samhällskontraktet. Det är ytterligare ett sådant där viktigt forum där Eskilstuna, Västerås och Mälardalens Högskola tagit varandra i hand. I en allt tuffare akademisk värld där forskar- och utvecklingsresurser konkurrerar så är det viktigt att vi håller ihop. Samhällskontraktet är ett sådant exempel där vi bl a försöker utveckla skolan och vård och omsorg tillsammans.

Jag var inbjuden till att föreläsa på en utbildning som arrangeras av Eskilstuna Marknadsförings AB och som kretsar kring temat ”Värdskap”. Det här är ett bra initiativ och stärker behovet av att vi börjar bete oss och agera som en 100.000-stad. Utbildningen kretsar kring just värdskapet – dvs hur möter vi besökare, konferensdeltagare, företagare och turister när de möter oss i Eskilstuna. För mig handlar det inte bara om att vara serviceinriktad och vänlig utan i grunden om att vara öppen, nyfiken och ”sann mot sin stad”. Kommun, näringsliv, organisationer och föreningar i all ära men bilden av Eskilstuna skaaps av hur vi själva – var och en av oss – förmår gestalta Eskilstuna, hur vi pratar om oss själva. Vår självbild är fönstret till hur besökaren uppfattar oss.

Den här veckan har vi också möte i den sk e-tunagruppen. Det är en av ledningens strategiska grupper för att få kraft i e- och IT-utvecklingen i kommunen. Vi tar nu tillsammans med länets övriga kommuner och landstinget ett bra initiativ kring vård och omsorg. I organisationsprosan så kallas det ”Nationella IT-strategin för vård och omsorg” och handlar bl a om hur kommunerna och landstinget ska kunna kommunicera och dela journaler för att patienten/brukaren ska undvika att hamna mellan stolarna.

Jag fick en guidning av KFUM:s ordförande Ragnar Smittberg på Kriebsensgatan 9. Ni som är i min ålder minns Club No9. Ett av våra första discotek i Eskilstuna. Huset finns kvar och innanmätet känns bekant men nu fylls det bl a av Eskilstunas Närradio. Det är också en viktig del av Eskilstuna och ainser efter att ha pratat med flera av närradions entusiaster och medarbetare att det här med närradio är i det närmaste en folkrörelse. Vi hinner också med ett samtal i studion om Eskilstunas läge och utmaningar.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag mötte en av våra företagare i Eskilstuna. Lite slarvigt så antydde jag att det är väl svårt att få affärer i en sådan bransch som han representerade. Men det är dags att jag själv börjar inse det jag ofta pratar om – dvs att Eskilstuna håller på att bli något nytt. Vi är snart en 100.000-stad och det både förpliktar och ger möjligheter. Vår företagare förstår det och vågar därför också satsa på något som i det förstone kanske kan uppfattas som ”oeskilstunesiskt” – dvs att något är exklusivt och dyrt. Jag har allt att lära.

Kommunfastigheter bygger nu nya bostäder i centrum som också kan uppfattas som dyra och exklusiva. Det finns en efterfrågan, säger vår VD Jojje Wahlberg. Han har helt rätt och frågan är om vi vill att de som vill satsa på sitt boende ska hänvisas till Västerås, Strängnäs och Mariefred eller om vi ska jobba på att det är hos oss de ska bosätta sig.

På hemmaplan
Veckoslutet ägnas åt skidåkning i Sälen. Familjen har ett försenat sportlov. Det blir väldigt lite slalom och väldigt mycket störtlopp – dvs rakt ner utan omvägar. Stora barnbarnet F tittar förvåntat på mig och kommenterar att ”så där gör man inte morfar, du måste hålla ihop skidorna…………..”

För en sportintresserad som undertecknad är det lilla julafton. Djurgården i slutspel och nu kliver GUIF in i hetluften. Det var länge sedan jag såg ett sådant taggat och spelskickligt GUIF. Det smakar teamkänsla och en tydlig riktning när man ser laget agera. Tänk om GUIF kunde ta det där guldet och skicka ut den där tydliga signalen till omvärlden – i Eskilstuna har vi vinnarkänsla…………

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

  1. Hej Pär! Jag läste vad du har skrivit och kan inte låta bli att kommentera det utifrån ett internationellt perspektiv för att synliggöra frågorna lite. När det gäller värdskap har vi många besökare som är intresserade av våra verksamheter och hur de finansieras. Kanske skall vi översätta delar av årsredovisningen till engelska. Det hade vi i V-ås och det är också ett bra hjälpmedel för att få fram bra glosor. Hur får vi till bra EU-ansökningar till Samhällskontraktet? Hur riggar vi??? Vem??När du träffar företagare vore det bra att nämna att MSP nu har en kontaktperson som skall hjälpa till med att få del av projektmedel (inte bara från EU). Kommunfastigheter ville genomföra kompetensutveckling för sin personal i integrationsfrågor. Men det verkar som frågan har fastnat. Skidåkning låter härligt. Hoppas att du har strålande väder./Birgitta

  2. Bra påpekat Birgitta. Viktigt att vi samordnar det Munktell Science Park (MSP) och det vi själva gör. Särskilt som vi har idéer om att stärka upp just en sådan funktion hos oss själva – dvs en som hjälper och understödjer oss att söka medel.

    +3 grader, lite molnigt men skidvänligt.

    Ha det
    Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: