Skrivet av: Pär Eriksson | februari 21, 2010

Om ett café i Atlanten, familjen Medici och vikten av innovation och förnyelse

Peter’s Cafe ligger på ön Horta i Azorerna. Om någon vill prenumerera på epitetet »mitt i Atlanten« så är det just Peter’s Cafe. Det här är platsen där i stort sett alla jordenruntseglare stannar på väg mellan Europa och Amerika.

Frans Johansson beskriver det här kaféet i sin läsvärda bok Medicieffekten. Hans tes är att just på det här kaféet samlas idéer, synpunkter och tankar från världens alla hörn. De krockar, stöts, nöts och slipas mot varandra. Peter’s Café blir symbolen för det innovativa, det nyskapande.

Medicieffekten som drivkraft
Att Frans Johansson kallar sin bok »Medicieffekten« är ingen slump. Familjen Medici levde i 1400-talets Italien. Som stadens mecenater satsade de pengar i nya kreativa, ofta riskfyllda projekt. Familjens idé var enkel – att gynna det som sker i skärningspunkter mellan olika discipliner. Arkitektur, litteratur, konst, vetenskap, filosofi och politik i en salig blandning. Florens och dess omgivning blev under den här tiden kanske en av världshistoriens mest spännande och innovativa miljöer. Michelangelo,Rafael, DaVinci, Dante och Machiavelli är exempel på några viktiga personer som sökte sig till Florens.


 
Lärdomen är stark och tesen är enkel att förstå – det är i brotten, i skärningspunkten mellan olika kulturer, miljöer och människor som kraftfull utveckling sker. Och tvärtom – det är inte i det inåtvända, det uteslutande, det segregerande som kvalitativa språng sker.

Innovation mellan små förändringar och stora vetenskapliga språng
Det här synsättet är kanske än viktigare så här i början på ett nytt sekel – särskilt i en värld där det mesta redan är upptäckt. Det är möjligt att jag får äta upp min tes – de som kommer med tvärsäkra påståenden brukar få göra det. Så vis av den historiska lärdomen så påstår jag mer ödmjukt; utifrån de kunskaper vi har idag och utifrån det vi idag vet om vår hjärnas kapacitet och där vi undersökt varje mikromillimeter av människokroppen, vi vet hur atomen och minsta kvark fungerar, himlakropparnas rörelser, varje kvadratcentimeter av världskartan är kartlagd i minsta detalj och vi vet nästan allt om mänskligt beteende så har vi nått en
slags ”mättnad”.

Det är precis i den tiden, i den miljön som innovationen blir så betydelsefull. I takt med att vi nästan vet allt, i takt med att de riktigt stora vetenskapliga sprången redan är gjorda – om det nu är så – så blir det innovativa allt viktigare. Förmågan att söka kombinationer, förmågan att hitta det gränsöverskridande, det som skapar nytt värde.

I min tankevärld så bör vi skilja på de små vardagliga ständiga förbättringarna som vi gör regelbundet i våra verksamheter och det innovativa. I andra ändan av utvecklingslinjen finns det stora vetenskapliga paradigmskiften, de stora upptäckterna och nya uppfinningarna som bryter helt ny mark. Men precis där – mellan det vardagliga och det helt nya finns just det innovativa.

Kodordet är kombinera på nya sätt
Det innovativa karaktäriseras just av att beståndsdelarna redan finns där men de kombineras på ett nytt sätt. Det är just därför innovationen oftast möts med kommentaren – ”det där var väl inget märkvärdigt”.

Varför var det inte du eller jag som kom på att man kan lägga spånskivor och en platspåse med skruvar i en brun kartong och kalla det IKEA? Många stora förnyelser är just innovationer – magnetkameran kombinerar fysik och kemi, dagens färgbutiker erbjuder tusentals färgkombinationer direkt i butik genom att förena logistik och kemi, opera och ett kalkbrott blir ett av sommarmånadernas populäraste turistmål i Dalarna. I Västerås sjunger man matematik och vad är den sk tvättstugemodellen vid schemaläggning inom äldreomsorgen om inte en kombination av vård och hur uppbokningen av just en tvättstuga sker. Något som kommunerna runt om i Sverige tjänat miljoner på. Nya tjänster, nya metoder i form av nya kombinationer. Alltid enkelt i efterhand men svårare att komma på.

Innovationsteorins fader Joseph Schumpeter beskrev det som ”innovation is carrying out new combinations”.

Eskilstuna i front
Har det här med oss att göra? Ja, jag menar det. Innovation och nya sätt att lösa frågor handlar om våra verksamheter. I analysen inför EU:s Lissabondeklaration så lyfter man upp vikten av innovation och behovet av nytänkande i offentlig sektor. Analysen betonar att det i Europa finns en outnyttjad potential inom just offentlig sektor och om Europa alltjämt ska vara en världsledande ekonomisk kraft så krävs en djupare förståelse för vad innovativt tänkade är.

Tänk om – jag skriver tänk om i neonskrift – Eskilstuna skulle kunna bli en av de första kommunerna i Sverige eller Europa där såväl näringslivet som den kommunala organisationen medvetet drev innovation och nytänkande som en av sina viktigaste frågor.

Och innovation i meningen att förskolan hämtar inspiration från hjärnforskningen, socialtjänsten kopplar ihiop sig med stadsplanerararna, äldreomsorgen med kulturen, de tekniska verksamheterna med processindustrin och företag som har erfarenhet av Toyota-modellen eller sk Lean-produktion. Allt i syfte att utveckla nya arbetssätt, nya metoder och nya sätt att tänka.

Men det förutsätter en extrem öppenhet och en vilja till samarbete och att i alla lägen se den andres goda intention. Inte klandra, inte låsa sig, inte hålla sig inom sitt revir, inte eftersträva att ”få rätt”. Inte bli bäst på att kritisera utan att vara bäst på nyfikenhet och att vara frågvis. 

Klarar vi det här utvecklingsteget? Ja, kanske. Vi har en del av ta itu med. Förlegade inställningar och värderingar men också rädsla. Rädsla att det är något nytt, klarar jag det här – jag som är uppfostrad i ett annat tankesätt. Kritikerna är många och några kommer att rynka på näsan och tycka att det här inte är bra. Men förtröttas inte. De återhållsamma och kritiska är också viktiga röster. Samtidigt som de som vill framåt måste få ”credit” och också ges utrymme. Där har ledarskapet och alla våra chefer ett mycket stort ansvar. Att våga, att stå emot de som vill att allt ska vara som det alltid varit. Därför krävs det ett mer modigt och utmanande ledarskap.

Och var börjar vi? Ja, kanske genom att bygga upp många symboliska Peters Caféer – miljöer, mötesforum och arenor som understödjer och underlättar kontakter över gränser och revir.

Det är precis där, precis i den sentensen som Eskilstuna och vår egen kommunala organisation har sin utmaning. Så spännande och så svårt är det. Vi har allt framför oss!

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Vi i Eskilstuna deltar i tillsammans med 16 andra intressenter från 10 länder i projektet CLiQ. Projektet syftar till att också involvera medborgarna i skapandet av innovationer. Läs mer på http://www.clicprojekt.eu

 2. Hej Anders!
  Bra att du lyfter upp det sk CliQ-projektet som är en del i att utveckla nya sätt att tänka och förhålla sig. Det kanske bor en liten Medici i CliQ.

  Kör på!

  Pär E

 3. Förstår att detta var mera avsett som coachning än som filosofisk fundering.

  Men dessa två hör ihop! Så jag kommer ändå med några filosofiska synpunkter, om det tillåts mig.

  När jag nu för fullt på TV (denna innovation!) beser vinter-OS, så förvånas jag storligen över att man fortfarande vallar skidor – som det verkar dessutom med gamla hederliga ”häx-brygder” baserade på tjär-ämnen, a la Mora-Nisse.

  Så det ligger någonting i din antydning, att det finns ”intet nytt under solen”. De bra saker som är uppfunnna, de är redan uppfunnna (läs: framprovade under lång tid; – ”ting tar tid”, som Bodil Jönsson påpekade).

  Mot detta står språngvisa nymodigheter. I ett gott innovationsklimat tillåts sådana pågå i en hög frekvens ideligen. En och annan innovation kan då kanske bli utvecklingsbar.

  Bell uppfann visst telefonen? Men vem uppfann datorn? Spelar kanske inte så stor roll – den utgör ju ändå bara omkombinationer av redan skådat material.

  Mats

 4. Hej Mats!
  Apropå OS – nya grenar gör också entre. SkiCross är väl inget annat är störlopp och vanlig hederlig speedway. Och Skeleton – är inte det tefatsåkning i ny tappning?

  Skidskytte har ju blivit oerhört populärt pga av sina snabba kast i resultatlistan. När kommer terränglöpning och skytte?

  För något år sedan så vet jag att man genomförde en tävling där man kombinerade boxning och sedan fullföljde med ett schackparti i ringen.

  Ha det bra!

  Pär E

  • Ur innovativ synvinkel vore kanske grenar som bygger på lagsamverkan och kollektivt problemlösande mera främjande för den innovativa utvecklingen? Man kan exempelvis tänka på curling bland de befintliga sporterna.

 5. Jag gillar din betoning på innovationer och din bild av att det finns utrymme för innovationer mellan vetenskapliga rön och ständiga förbättringar i vardagsverksamheten. Den platsen mitt emellan är allt för outnyttjad inom den kommunala sfären. Kanske beror det på att vi som anställs i en kommun blir anställda på grund av andra egenskaper och färdigheter än de personer som hamnar inom konsten och reklambyråerna. Men det finns nog ändå mycket kreativitet och innovation i en kommun om man ger plats och tid för den. Där har jag ett förslag som jag kan visa dig vid tillfälle.

  Den invändning jag har är att det mesta skulle vara upptäckt. Kunskapsmassa ökar med stormsteg, inte minst tack vare allt större datorkraft. Ju mer vi lär oss desto mer komplicerad märker vi att naturen är. Det finns mycket kvar att upptäcka. Vi känner inte till kroppens alla mysterier, fysiken saknar en Higgs partikel och letar efter den svarta materian universum. Havsdjupen är långt ifrån genomsökta. Vi vet inte allt om hur de ekologiska systemen och klimatet fungerar, särskilt inte vid stora störningar. Jag tror att många stora revolutionerande upptäckter väntar bakom hörnet, sådant vi inte ens kan föreställa oss idag.

  Det förändrar ändå inte behovet av innovationer. Innovationer i det godas tjänst behövs ständigt, oavsett om vetenskapen gör stora språng eller har hamnat i en viloperiod.

 6. Hej Lars!
  Jag tror du har rätt när det gäller tesen att ”allt redan är upptäckt” och som du märker i min text så gör jag också en poäng av det och raljerar lite med mig själv.

  Men det finns en viss pedagogik i det för att motivera betydelsen av det innovativa.

  Ha det

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: