Skrivet av: Pär Eriksson | december 31, 2009

Nyårspärspektiv V 2009

Oraklet i Delfi och Nostradamus får ursäkta men visst är det märkligt att vi i detalj kan förutspå himlakropparnas rörelse och andra fysikaliska och biologiska fenomen årsvis detta samtidigt som det nästan är omöjligt att förutspå samhälleliga och mänskliga rörelser. Även om Oraklet 700 f kr och Nostradamus på 1500-talet gjorde sig kända just för sin förmåga att förutspå framtiden.

Eller man kanske kan vända på det – vad tur det är att vi inte vet allt om framtiden. Det är kanske det som är att vara människa. Att leva med det oförutsägbara, de rörliga, det flexibla. Att få förvånas, att överraskas.

Samtidigt utvecklas vetenskaperna. Även inom de samhälleliga vetenskaperna ökar kunskaperna om mänsklig och social utveckling. Ett sådant exempel är den sk demografiska forskningen. Dvs det som vi traditonellt brukar hänföra som viktiga faktorer för samhällelig utveckling – ekonomi, politik, religion och kultur har de senaste åren kompletterats med just demografiska aspekter. Tidigare har man oftat betraktat demografin – dvs dödlighet, födelsetal, befolkningsstorlek och befolkningsstruktur – som en direkt avspegling av samhällets utveckling istället för som en avgörande kraft som i sig driver på utvecklingen.

Jag lyfter det här som ett exempel på att vetenskaper och verksamhetsdiscipliner allt mer sammanförs och när de smälts samman så skapas något nytt. Vi får inte längre svaren på de stora utvecklingsfrågorna genom att bara studera varje ämne, varje disciplin för sig utan allt mer kräver helhet och sökande av svar över traditionella gränser. Särskilt om vi vill förbereda oss inför framtiden.

Vi kliver nu in i ett nytt decenium. Och kanske, kanske så kommer 2010-talet att än tydligare blåsa förnyelsens vindar. Som om århundradets första tio år alltjämt var tvungen att söka samförstånd med 1900-talet. Att skapa en bro över till det nya.

Om nu 2010-talet blir det där tydliga steget in i det nya – precis som 1940- och 1950-talen var tydliga startpunkter för ett nytt modernt samhälle – så har vi en spännande tid fram för oss. Kanske vi också de närmaste tio åren får svar på om motsättningarna skärps i världen eller om vi går mot försoning och förståelse över etniska och religiösa gränser.

Skärps eller försvagas de sociala spänningarna inte bara i världsmåttstock utan också i det lilla, i Svergie och i Eskilstuna? Ökar de sociala klyftorna eller går vi mot en större balans?

Vad händer med de avgörande frågorna kring miljön? Klarar vi de stora klimatutmaningarna eller har läget förvärrats om tio år?

Hur ser Eskilstuna ut om tio år? Hur ser arbetsmarknaden ut? Har det utvecklats några nya näringar och branscher? Hur står sig tillverkningsindustrin?

Hur går det med utbildningsnivån i vår stad? Har den höjts? Är vi topp-10 bland Sveriges kommuner när det gäller elevernas kunskaper?

Har vi ett tryggare Eskilstuna? Har kriminalitet, våld och alkholkonsumtionen minskat?

Har vi klarat den stora och avgörande frågan om känslan av ett integrerat och sammanhållet Eskilstuna?

Och vilka nya frågor har vi att hantera 2020 som vi idag inte ens vet om att de kommer att vara en utmaning?

Ingen av oss har svaren. Men vi vet att samhällelig utveckling är påverkar. Det är det som turligt nog skiljer från himlakropparnas rörelse. Våra vägval är svaren på framtidsfrågorna.

Och i det lilla konkreta börjar det med insikten att mitt agerande är en del av en helhet. Vi måste än tydligare tänka Eskilstuna och ytterst naturligtvis ännu större – inte bara vad är bra för min förvaltning, mitt bolag, min arbetsplats, mitt arbetslag. Eller mitt kvarter, mitt hus eller min trädgård. Men det förutsätter att vi förmår lyssna på varandra, vågar se olika intressen och motsättningar. Och att det är precis i det samtalet som Eskilstuna formas till den där stolta Fristaden vi så gärna vill leva, bo och arbeta i.

Det är så vi möter det nya decenniet och de svåra framtidsfrågorna. Och kanske det är det rådet vi skulle fått om vi frågat Oraklet i Delphi eller Nostradamus.

Hoppas att ni ännu har lite ledighet att se fram emot – väl mött 2010!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: