Skrivet av: Pär Eriksson | december 27, 2009

Jul- och nyårspärspektiv IV 2009

Århundradets första decennium till ända – en nyårshälsning

Ännu ett år är till ända men också århundradets första decennium. Jag vet inte om ni känner som jag men ibland kan jag få för mig att livet rullar på sin gilla gång men när man börjar summera så förstår jag att samhället och omgivningen är i ständig rörelse.

Jag tittar tillbaka på 00-talet och noterar de dramatiska händelserna vid World Trade Center 11 september 2001 som i någon mening tog världen till en ny punkt med skarpare motsättningar. Men vi minns också Jugoslaviens upplösning, Saddam Husseins fall, krigen i Afghanistan, Georgien och protesterna från de unga munkarna i Burma.

EU blev något nytt med sina 12 nya medlemsstater och vi lärde oss att det fanns något som heter fågel- och svininfluensan.

I Sverige skiljs staten från kyrkan, Öresundsbron invigs och tunnelbygget i Hallandsåsen får problem. Vi minns tragiska och spektakulära mord i Knutby och vi läste och förfasades över Hagamannen och Englamordet. Vi lärde oss om hedersmord och minns Fadime.

Som en påminnelse om att inte ens en öppen miljö som ett varuhus är fredad från våldet så knivmördas vår utrikesminister Anna Lindh.

Men världen utvecklas också. Allt fler barn går i skolan, många miljoner människor framför allt i Asien har tagit sig ur ren fattigdom. Den ekonomiska utveckling är påtaglig i länder som Kina och Indien men också i de sk tigerekonomierna i Sydostasien.

Det nyss genomförda Köpenhamnsmötet till trots så lyser miljöfrågan allt starkare. Förståelsen och vikten av en hållbar och långsiktig utveckling ökar. Om inte annat så bidrog Al Core till den ökade förståelsen för klimatets betydelse för vår framtid.

Den tekniska utvecklingen tar nya steg både inom medicin, forskning och industrin. Och 3G-telefonerna, robotiken och e-utvecklingen har tagit oss till nya höjder som vi inte trodde var möjliga vid 2000-talets början.

Ungdomarna fortsatte att läsa Harry Potter och vi vuxna fick nya hjältar i Stieg Larsssons ”Milleniumböcker”. Kent tog hem nya utmärkelser och som en markör om att världen nog är sig i lik så kom naturligtvis både Bruce Springsteen och Bob Dylan på Sverigebesök.

I Eskilstuna har vår befolkning ökat i stort sett varje år under 2000-talet. Och även om vi har ett tufft ekonomiskt läge just nu så har det skapats fler arbetstillfällen och nya företag har etablerats under den senaste 10-årsperioden. Mälardalens högskola har vuxit sig stark i regionen och är idag en naturlig del av vår stad. Kommunikationerna har förbättrats både genom tågförbindelserna men också genom en ny sträckning av E 20.

Och vår stad har blivit vackrare – framförallt runt ån. Vi har byggt nya förskolor, fritidsgårdar, äldreboenden och bostäder för funktionshindrade. Vi har startat nya verksamheter, utvecklat nya metoder och deltagit i internationella projekt. Vi har ett nytt Tunavallen och det har byggts nya villor, hyres- och bostadsrätter. Handeln har exploderat och nya affärskedjor har etablerat sig.

Och då är den här tillbakablicken bara en ögonblicksbild av vad som fladdrar förbi i minnet. Men jag tror att det är viktigt att vi i ibland samlar ihop oss, reflekterar över vad som skett över tid. Min erfarenhet genom livet är att vi lätt blir fångade av vardagen och har en tendens att se problem och att ”det var bättre förr”.

Jag tror tvärtom – vi tar oss hela tiden framåt. Och en viktig anledning till att jag vågar skriva det är alla goda och kompetenta medarbetare i Eskilstuna kommun. 8000 medarbetare som dagligen gör betydelsefulla och viktiga insatser för Eskilstunaborna. Det är något att vara stolt över när vi nu sätter punkt för detta första decennium i det nya århundradet.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: