Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 4, 2009

Om en historisk möjlighet, att fråga chans och vikten av att bli en modern kommun

Har ni tänkt på att när man var ung så frågade man chans på den som man gillade. Jag har aldrig hört någon fråga risk.

Det finns en finstämd symbolik i det där. Att våga chansa. Kanske det inte bär, man kanske får ett nej men man ger sig ändå ut i det okända. För att säkra det eventuella nejet så skickande man fram en kompis. Det kändes liksom lite enklare då. Men aldrig hörde jag någon fråga ”har jag risk på dig”.

Läsaren kanske undrar vart jag är på väg men häng med så ser ni snart mönstret.

En historisk möjlighet – en chans istället för en risk
Vi står inför en oerhört stor möjlighet. Jag skulle till och med kunna skriva – vi står inför en historisk möjlighet i Eskilstuna. Att bli den första moderna kommunen eller mer rakt på sak – att bli den första kommuen i Sverige som klarar välfärdens utmaningar och integrationen.

I förra veckan publicerade Eskilstuna kommun en rapport av analytikern Bo Wictorin. Vid en första bläddring kanske man som läsare tänker att det är en av flera liknande hundratals rapporter som beskriver att läget är tufft, att arbetsmarknaden inte fungerar och att integrationspolitiken havererat. Och att det är synd om vissa kommuner som ”får ta emot” för många från andra länder.

Men si den här rapporten beskriver något annat. Den visar i staplar och diagram att om Eskilstuna ska fortsätta utvecklas, om vi ska klara den framtida välfärden så måste Eskilstunas befolkning växa. Bl a därför att det föds för lite barn och att 1940-talisterna nu lämnar arbetsmarknaden.

De kommuner som nu ”vinner” ny befolkning – observera att jag inte skriver ”tvingas ta emot” utan just ”vinner” – kommer att tillhöra de framgångsrika regionerna.

Om Eskilstuna klarar av den här utmaningen kommer vi i perspektivet 10-15 år att ha en relativt ung befolkning och det är bl a där framgången ligger. Detta samtidigt som befolkningsmässigt minskande kommuner med en åldrande befolkning kommer att få det mycket svårt, bl a att klara välfärdens åtaganden.

Jag menar att det är det här allt handlar om. Insikten att Eskilstuna måste växa.

Vikten av språket och utbildning
Men invänder den kritiske – de nya Eskilstunaborna kan inte språket och har låg utbildningsnivå. De synpunkterna ska inte viftas bort. Alla som flyttar till en ny stad, ett nytt land har en skyldighet att lära sig språket, att lära sig de synliga och osynliga koderna om hur samhälls- och arbetslivet fungerar.

Men det stämmer inte att våra nya Eskilstunabor är lågutbildade och därför inte kommer in på arbetsmarknaden. Bo Wictorins rapport visar att några etniska befolkningsgrupper i Eskilstuna är lika eller t o m mer välutbildade än vi svenskar. Så svaren är inte så enkla som de ibland låter i debatten.

Vi ser också att ju längre tid du varit i Eskilstuna ju bättre är möjligheterna att få jobb. Det är en enkel logik som handlar om att ju större nätverk du har, ju fler kompisar och vänner du har ju enklare är det att hitta in på arbetsmarknaden. Det gäller såväl irakier, iranier som norrmän och göteborgare. Men rapporten inger hopp – även efter så lång tid som 10 år så fortsätter utvecklingen att ju längre tid du bott i Eskilstuna så ökar möjligheten till arbete. Dvs den som trodde att våra invandrare är långtidsarbetslösa och aldrig hittar in i arbetslivet tvingas ompröva sin erfarenhet. 

Tänkbar strategi
Siffror, statistik och diagram i all ära men vad ska vi då göra? Jag menar att det första handlar om att våga lyfta upp det här och prata om just chans istället för risk. Prata öppet och utan anklagande ton om Eskilstunas möjligheter. Kort och rakt – vi behöver ändra attityd.

Om de nyinflyttade snabbt hittar in i vår stad, in i arbetsliv, in i kultur- och föreningsliv – att få känna sig och bli bemötta som fullvärdiga medborgare med rättigheter och skyldigheter – så har Eskilstuna en enorm möjlighet att bli den första moderna kommunen.

För det andra – konsekvent och tålmodigt hävda talang före social-, etnisk, religiös bakgrund, kön och ålder. Dvs att sluta kategorisera människor och möta var och en utifrån erfarenhet, kompetens, sätt att vara etc. Här har vi arbetsgivare en stort ansvar, såväl privata som offentliga.

För det tredje att fokusera på utbildning. Jag har skrivet om det tidigare och pratar varje dag om det – vi ska höja utbildningsnivån i Eskilstuna. Det handlar om hela den pedagogiska processen från förskola, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning och högskola.

Dessa tre punkter – attityden chans istället för risk, talang före bakgrund samt utbildning är en värdig grundinställning med starka humanistiska förtecken.

Men där finns också starka ekonomiska drivkrafter. Om Eskilstuna ska utvecklas, om vi ska bli den där stolta Fristaden, om vi ska leva visionen om att våga utmana, att vara modiga så börjar det med en förståelse att Eskilstuna behöver växa och befolkningsmässigt föryngras.

Det är så man bygger framgångsrika städer och regioner så här i början på ett nytt sekel. Och där ska Eskilstuna vara en av vinnarna. Precis som vi var när Reinhold Rademacher och smederna kom hit på 1600-talet, precis som när Sven Rinman och Samuel Schröderstierna utvecklade Fristaden på 1700-talet, precis som när fabrikörerna kom hit vid 1900-talets början, precis som när finländarna och jugoslaverna kom hit på 1960-talet och skulle jag vilja skriva – när bosnierna, iranierna, irakierna och somalierna kom hit vid på 1990- och 2000-talet.

Eskilstunas framtid handlar nu om att se inflyttningen som en möjlighet inte ett hot. En chans för oss, inte en risk. Inte något som handlar om att ”tvingas ta emot” utan en djup insikt att vi behöver nya Eskilstunabor från Stockholm, Sörmland och Örebro från Bagdad och Mogadishu.

Och kanske vi just därför har något att lära av våra tonåringar – att våga fråga chans istället för att fråga risk……………………..jag gjorde det och det blev ganska bra.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Jag arbetar som gymnasielärare i kommunen och sedan en tid läser jag din blogg med stort intresse. Tack för att du törs vara lite spetsig och för att du tar dig tid att skriva!

  Med anledning av dina senaste inlägg skulle jag vilja tipsa dig och alla läsare om en bok från Språkforskningsinstitutet i Rinkeby. Den heter Tvåspråkiga barn och skolframgång- mångfalden som resurs. Redaktör är docent Monica Axelsson. Boken består av lättlästa artiklar och fokus ligger på skolframgång – inte skolproblem.

  För vi som jobbar i skolan får aldrig glömma att den som äger flera språk äger en ovärderlig skatt.

 2. Tack Anna-Lena för dina uppmuntrande rader.

  Och tack för tipset. Vet du var man hittar boken?

  Ha det

  Pär E

 3. Det du skriver har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi behöver höra den här uppmuntran lite oftare för att inte tappa hoppet. Det finns hopp.
  Idag är det för mycket fokus på det kortsiktiga ekonomiska perspektivet. Man hör ibland; ”de kostar för mycket pengar”, ”de tar våra jobb”, ”de utför kriminella handlingar” m.m. Vi hör nästan dagligen att missnöjet bland vanligt folk växer. Vi befinner oss förstås i en lågkonjunktur och arbetslösheten stiger.
  Samtidigt finns det också krafter som vill utnyttja missnöjet just för att starka sina positioner i samhället. En sån utveckling ingen vill önska i Eskilstuna, tror jag.
  De nya medborgarna som av olika anledningar har lämnat sitt land och just valt att bo i Eskilstuna vill bidra till kommunens utveckling och vill vara en del av samhällets produktionsmaskineri. Ingen gillar att vara utan jobb.
  Den politiska visionen i Eskilstuna är väldigt tydligt. Vi alla ska bidra till att förverkliga visionen.
  Jag håller med dig Per. Det gäller att våga och satsa utan att tveka.
  Alla behövs!

  Trevlig helg!
  m.v.h.
  Hassan

 4. Tack Hassan för dina ord.

  Jag gillar att du kopplar ihop resonemanget om alla nyinflyttade till Eskilstuna med vår vision.

  Min bedömning är just att Eskilstuna är en vinnare som nu har en befolkningstillväxt och vi kommer att ha en relatvit ung befolkning. Det är viktigt.

  Och kanske viktigast – vi får in nya erfarenheter i vår stad.

  Ha det bra

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: