Skrivet av: Pär Eriksson | juli 19, 2009

Sommarpärspektiv VI 2009

Det känns märkligt att en idrottsklubb som nästan är 60 år kan försvinna över en natt. Jag tror många förknippar speedway med Eskilstuna och just därför så är Smedernas tråkiga konkurs nu under sommaren också ett slag mot bilden av vår stad.

En bra livsfilosofi som jag brukar försöka använda mig av är deppa i fem minuter och sedan på det igen. Och jag tror att det är precis den inställningen som Smedernas medlemmar och dess styrelse nu behöver vara besjälad av – att bygga upp ett nytt speedwaylag. För jag tror att det finns tröst.

1939 bildades Västerås Ishockeyklubb. Och jag tror att det är många av oss Eskilstunabor som genom åren åkt till Rocklunda för att se allsvensk ishockey och på 1990-talet elitseriehockey. Så snacka om stolta traditioner.

2000 går VIK Hockey i konkurs ugnefär på samma sätt som vårt eget Smederna. Säsongen efter börjar marschen tillbaka till eliten. Den märkliga vandringen börjar bl a med match i div III mot lokalkonkurrenten Råby på uterink. Nu snart tio år senare slåss Västerås igen för att nå elitserien. 

Lärdomen är enkel i sitt koncentrat – och det är en livsvisdom som egentligen går att använda när som helst i det vardagliga livet, i sitt privatliv eller i arbetslivet – ju fortare man börjar fokusera på resultat och lämnar sökandet efter syndabockar, ju snabbare man beslutar sig för att göra något åt situationen ju snabbare går återtåget till toppen. Fokus på resultat och vision istället för fokus på att ha rätt eller ännu värre att få trycka till någon som borde vara ansvarig. Det var så den nya ledningen i VIK Hockey tänkte och jag är säker på att det är så den nya ledningen i Smederna tänker.

Men det finns också en annan lärdom som går att överföra till det vardagliga livet. Inget – jag betonar inget – går att driva utan ekonomiskt ansvarstagande. Det gäller hockeyklubbar och speedwayföreningar, det gäller företag och organisationer och det gäller familjer. Och det gäller kommuner och dess verksamheter – oaktat om vi pratar förskolor, skolor, bibliotek, sociala verksamheter eller äldreboenden. Energi- eller fastighetsbolag. Så tufft är det.  

Min erfarenhet genom livet är att de verksamheter, de arbetsplatser som inte förstår den grundläggande insikten – dvs att kostnaderna inte kan vara högre än intäkterna – ofta blir arbetsplatser som står stilla i sin utveckling. Min erfarenhet är att det på dessa arbetsplatser ägnas allt för mycket tid åt att diskutera ”bristande resurser” och hur det borde vara istället för att fokusera på utveckling och resultat.

För en offentlig verksamhet som är skattefinansierad är det kanske ännu viktigare att vara ansvarsfull och ha en respektfull inställning till ekonomin – just därför att vi har fått pengarna till ”låns” av medborgarna. För mig handlar ekonomiskt ansvarstagande inte i första hand om att vara duktig eller ens bäst i klassen utan det handlar i grunden om respekt för demokratin. Som tjänsteman, som lärare, som vårdpersonal, som kommunanställd, som kommundirektör kan vi inte ta oss rätten att använda mer resurser än vad våra demokratiskt folkvalda gett oss mandat tíll. I den meningen har inte vi rösträtt två gånger – en på valdagen och en i vår roll som offentliganställda.

Men – och här vill jag vara tydlig – det betyder inte att vi som chefer och medarbetare inte ska påtala när vi ser brister eller när vi ser att det borde prioriteras på ett annat sätt. Tvärtom ska vi vara kloka rådgivare. Men vi kan aldrig leva över de tillgångar vi har till förfogande eller sätta oss över de spelregler som gäller. Det är det som är demokrati i en kommun eller i en speedwayklubb.

Läsaren tycker kanske att jag är väl pretentiös som blir allvarlig och pekar på Eskilstuna kommuns ekonomiska läge så här mitt i sommaren. Men vi behöver precis som den nya ledningen i VIK Hockey gjorde och precis som den nya styrelsen i Smederna nu gör fokusera på resultat och en ekonomi i balans.

Det är så vi bygger en modern stad och en modern kommunal organisation. Ju fler som i grunden förstår den logiken ju snabbare kommer Eskilstuna att utvecklas. Så paradoxalt – så enkelt och så svårt är det på en gång.  

Och apropå sommar och semester – det är en ynnest att få springa längs hällarna vid Alvedsjöbodar på norra Öland – om än i makligt 6.30-tempo.

Ha en fortsatt skön sommar!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: