Skrivet av: Pär Eriksson | juli 15, 2009

Sommarpärspektiv V 2009

En kommuns utveckling handlar också om dess landsbygd. Jag tänker på det när jag springer genom ett vackert sommarsverige. In i skogsgläntan, ut över åkern, upp på en grusväg där korna stirrar nyfiket och förbi röda hus med vita knutar. Bräkande lamm överröstas av ljudet från en traktor. Förbi den gamla skolan och en gammal skylt som hänger kvar indikerar att det här låg en lanthandel. Förbi kvarnen som minner om ett aktivt jordbruk. Jag myser i mitt inre och det känns som att jag översköljs av något som skulle kunna stavas idyll. 

Det är lätt att bli förförd. Storstadsmänniskan som får några minuters känsla av hur det är ute på landet. Eller……………….

Jag tror att vi alla förstår att bakom den här sommaridyllen finns hårt och tufft arbete i generationer. Bönder och landsbygdsbor som dagligen slåss för sina villkor. Nedlagda affärer och många gånger en obefintlig offentlig service. I sämsta fall så löses vatten- och avloppsfrågan med gamla uttjänta miljöovänliga metoder och det är ännu för få som har tänkt tanken att fiberkablarna är framtidens förutsättning för en levande landsbygd.

Om Eskilstuna ska utvecklas och bli den där stolta staden så räcker det inte med en vacker stadskärna eller ett centrum som fylls av service och aktiviteter utan vi behöver också landsbygdsområden som känns attraktiva att arbeta, bo och leva i.

Och den skarpa frågan är då hur vi hittar balansen mellan vad det får kosta att ha en liten skola med få barn eller ett bibliotek med få besökare eller en buss som oftast är tom med kvaliteten att ha ett Barva, ett Gillberga eller ett Stora Sundby som också är en del av en helhet som stavas Eskilstuna. Men vi vet också att inget är gratis. Många behjärtansvärda behov konkurrerar om resurserna.

Det blir lätt en klyscha – dvs insikten att stad och landsbygd hänger ihop, de betingar varandra, är varandras förutsättning. Men precis i den insikten så tror jag att en del av en kommuns framgång ligger. Förmågan att tänka helhet. Inte på varandras bekostnad eller utifrån att den som ropar högst eller har rätta kontakter får sin vilja igenom utan ifrån en genuin idé och att gå tillsammans.

Ha det bra !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: