Skrivet av: Pär Eriksson | juni 21, 2009

Om upptäckta djurarter, universums tillblivelse och vikten av att förstå det innovativa tänkandet

Många som gör tvärsäkra föutsägelser om framtiden brukar få klä skott. Idag ter sig t ex fd ministern Ines Uusmans kommentar om att surfandet på internet är i övergående som aningen felprognostiserat. Nå, hon var i gott sällskap – jag tror att det var en av de stora IT-företagens VD:ar som förutspådde att det fanns utrymme för ett tiotal stordatorer i världen.

Det kostar uppenbarligen på att tycka och tänka om framtiden. Men om ingen tycker och tänker något så händer det sällan någonting. Det är alltid skönt och behagligt på läktaren.

Allt är upptäckt
Så här i början av det nya århundradet så har vi nått en oerhört hög nivå av vetenskaplig förståelse. Det är nästan så att vi kan förklara det mesta. Den förut så mystiska människokroppen är kartlagd i minsta beståndsdel, vi känner snart när varje liten fluga och larv, dess arvsmassa och beteende.

Vi känner atomens minsta del, vi känner varje liten kvadratmeter av jordens alla hörn, vi tror oss åtminstone veta hur universum blev till, vi vet hur vi ska lösa de svåraste matematiska gåtorna, vi förstår samhälleliga skeenden och processer och den mänskliga hjärnans logik.

Och det är väl här framtida debattörer och bloggare får skratta åt min slutsats – om det nu är så att vi nått en oerhört hög nivå av förståelse utifrån dagens vetenskapliga paradigm och den mänskliga hjärnans kapacitet så blir frågan då hur vi tar samhället vidare. I vart fall i väntan på nästa eller nästa stora vetenskapliga genombrott.

Innovation och tvärvetenskap som svar
Jag tror att en del av svaret stavas innovation. Innovation brukar definieras som att man sätter samman, binder ihop redan befintliga storheter som tillsammans skapar något kvalitativt nytt. Detta till skillnad från en uppfinning som är något nytt i sig själv, en ny teoretisk tanke.

Kamprads IKEA brukar nämnas som ett bra exempel på en innovation. Lägg spånplattor och lite skruv i en brun förpackning och vips har du en världsledande produkt. Allt fanns där men det var inte du eller jag som kom på det.

Det är därför det innovativa begreppet är så ”inne” just nu. Oaktat om vi lyssnar på utvecklingen i näringslivet, EU:s Lissabondeklaration eller departementens SOU-utredningar så stavas framtiden just innovation.

EU pratar om ett Europa som är i stark konkurrens med andra världsdelar och ekonomiska regioner och energin finns just i det innovativa tänkandet.

SOU-utredning ”Innovativa processer”  (2003:90) menar att det finns en oerhörd potential i Sverige för just innovativt tänkande.

Det intressanta är att båda dokumenten lyfter att det finns potential i den offentliga sektorn. Dessa båda analyser sammanfaller i slutsatsen att det inom vård, omsorg, kultur, skola, socialt arbete, samhällsplanering, energiförsörjning etc finns en källa att ösa ur.

 

Eskilstuna som bärare av det innovativa
Och det är då jag tänker – tänk om Eskilstuna skulle ta ett steg fram och deklarera att vi ska bli den där offensivt, framåtsyftande kommunen som ska karaktäriseras av ett innovativt och kreativt klimat.

Flum, säger snabbt den kritiske läsaren. Ja, kanske. Men frågan är om vi ändock inte skulle våga ta chansen. Jag skriver medvetet chansen – inte risken.

Låt oss tänka ett Eskilstuna som har som idé att bygga på samverkan. Dels att stärka det redan goda som finns mellan näringsliv, föreningar, kommun och högskola – dels bygga ytterligare broar på ett nytt sätt mellan alla krafter som vill något bra för Eskilstuna.

Utan att låta allt för kritisk – men jag ser en oerhörd potential bara mellan våra egna kommunala verksamheter. Det starka och kloka förvaltningstänkandet som rått måste ersättas av mer av system- och helhetstänkande. Saker och ting hänger ihop. Det är vi som gjort organisatoriska konstruktioner för att reda ordning och avkräva ansvar -vilket är något bra – men människor vi möter lever inte sina liv i några förvaltningar. De lever i sammanhållna processer – för att använda organisationsprosa.

Och här är min poäng – det är precis i den förståelsen som det skapas nya lösningar, nya arbetsmodeller och metoder. Det är i den förståelsen det skapas nya sätt att tänka och förhålla sig. Det gamla och invanda får ge vika för det nya. Och det är precis i den punkten som det innovativa frodas och växer. Något som uppenbarligen är oerhört centralt och vi ska tro EU och SOU-ansalyser.

Det innovativa, det tvärvetenskapliga, system- och processtänkande blir svaret på väntan på nya vetenskapliga genombrott och paradigm.

Konkret vardag men förutsätter ett nytt tänkande
Tro nu inte att detta är en teoretisk fråga. Då har jag varit otydlig. Detta är vardag och det är konkret. I klassrummet, på socialkontoret, i demensvården, i miljöarbetet, i samhällsbyggandet, i arbetet mot arbetslösheten.

Men det innovativa arbetssättet förutsätter delvis en ny typ av organisationslogik. Vi behöver lämna en del av förvaltningstänkandet och öppna upp för själen i en modern kunskapsorganisation. I en sådan organisation är det tydlighet och ordning på ekonomin, det finns en djup insikt om att det är medarbetarna som besitter kunskapen och skapar värdet i mötet med brukaren eller kunden, det finns en snabbhet i omställning för att använda resurserna där det för tillfället behövs bäst, det finns en djup förståelse för att talang går före kön, ålder eller social- och etnisk bakgrund, det finns ett stort utrymme för egenansvar och handling. Det förutsätter en organisation som förstår värdet av samarbete och att gå tillsammans. I allt den gör.

Det är dit jag skulle vilja att vi tar Eskilstuna ännu tydligare. Och ytterst börjar den resan med mig själv. Det finns inte ”någon annan”, ”dom” eller någon anonym ledning i Stadshuset – det finns bara du och jag.

Och tro mig om du ändock känner att det är bra som det är – det är oerhört mycket roligare att jobba i en organisation som säger sig vilja vara innovativ och framåtsyftande. Det betyder inte för en sekund att något varit dåligt. Inte alls. Just därför att vi gjort ett bra arbete tillsammans så står vi där vi står nu. Och det är den framtiden jag pratar om – Fristaden 2020.

Ha en riktigt bra vecka – det blir visst sommarväder

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: