Skrivet av: Pär Eriksson | maj 17, 2009

Om ett koncentrationsläger, inre värden och vikten av känslan av sammanhang

Ni tycker kanske att jag börjar lite väl dramtatiskt – men lyssna; Vi skriver 1942 och Europa brinner. Samtidigt pågår ett av världshistoriens största massmord. Familjen Frankl deporteras till Auschwitch-Birkenau och något år senare är alla döda så när som den då unge Victor.

Jag beskriver den här bakgrunden för att vi ska förstå ur vilken miljö och erfarenhet författaren, psykologen och filosofen Victor E Frankl hämtade sina tankar. Frankl menade att det går att hitta en mening i varje situation, det går att söka en meningsfullhet.

I det förstone så kanske man kan uppfatta Frankls budskap som defensivt och att du ska vara nöjd med din lott. Inte alls – Frankls budskap är tvärtom livsbejakande och i grunden en inspiration till förändring. Men förändringen och synen på ditt liv bär du själv på i sökandet av meningsfullhet och begriplighet. 

Frankls erfarenheter var just att även i ett koncentrationsläger gick det att förhålla sig, det gick att söka mening. Frankl menar att de som sökte sammanhang ökade möjligheten till att överleva.

Känslan av sammanhang
En person som i mångt och mycket byggde sina tankar på Victor E Frankls idéer var Aaron Antonowsky, professor i medicinsk sociologi. 1991 gav han ut den numera klassiska ”Hälsans mysterium”.

Antonowsky var tämligen ointresserad av frågan om varför det går dåligt för vissa i livet. Han menade att vi redan vet mycket om det sociala arvets betydelse och t ex att risken för att utveckla alkoholism och kriminalitet är beroende av uppväxt, social miljö och familjesystem.

Nej, den spännande frågan Antonowsky ställde sig var snarare hur det kommer sig att det går bra för vissa barn och ungdomar trots dåliga odds och uppväxtvillkor. Han sökte det friska – på medicinspråk det salutogena –  istället för det sjuka, det patogena.

 Antonowsky etablerade begreppet KASAM – känslan av sammanhang. Och hans forskning och teser byggde på den enkla ingången – om du känner och upplever en känsla av sammanhang, meningsfullhet och begriplighet i ditt liv så ökar möjligheten till att leva ett rikt och friskt liv.

En del av vår vision
Vad har det här med oss att göra, tänker den kritiske läsaren. Jo, jag menar att det går att söka sammanhang och meningsfullhet inte bara som individ eller i skolan eller i arbetet med socialt vingklippta ungdomar utan det går också att söka sammanhang i en hel stad.

Vi drivs av att utveckla Eskilstuna. I den visionen om det stolta Eskilstuna finns naturligtvis ingredienser som handlar om företagande, arbetstillfällen, tillväxt, vackra och estetiskt tilltalande stadsmiljöer – men lika mycket handlar det också om att skapa inre värden.

Flummigt och luddigt, tänker någon och rynkar på näsan. Men stanna upp och reflektera en stund. Är det inte så att när vi trivs bäst, när vi känner det där ”flowet” på jobbet, när vi är förälskade. när vi trivs med våra vänner – det är i samma stund som vi förmår söka den där meningsfullheten, det där sammanhanget.

Men om vi ska ta vår vision om det stolta Eskilstuna på allvar – inte bara som ett kommunalt dokument – så måste vi också våga formulera en tanke och en idé om just Eskilstunas inre värden.

Jag tror att det handlar om att gå tillsammans och skapa en känsla för vad som är bra för vår stad. Berätta en berättelse som skapar stolthet istället på missmod. Detta skrivet i en tid då varsel och uppsägningar ökar. Detta i en tid då ekonomisk brottslighet, kriminalitet, utanförskap och känslan av otrygghet tenderar att öka.

Och vårt Stadshotell sätts i brand. Det Statt som alla Eskilstunabor har eller haft en relation till. De satte eld på vårt hem och trodde att vi skulle bli rädda.

Det är precis i den tiden vi behöver lyssna på Victor E Frankls buskap om att ”livet måste ha en mening”. Det är precis då vi behöver förstå Aaron Antonowskys resonemang om känslan av sammanhang, meningsfullhet och begriplighet.

En gemensam vision för våra barn- och ungdomsverksamheter
Jag vet att vi har skolor och ungdomsverksamheter i Eskilstuna som tänker i de här banorna och också jobbar med det som kallas det salutogena perspektivet. Bra, säger jag. Ni är viktiga som stilbildare och inspiratörer.

Jag menar att en del av Eskilstunas vision borde vara att alla våra barn- och ungdomsverksamheter – förskolor, skolor, fritidsgårdar, sociala verksamheter, föreningar och kyrkor – arbetade i en anda av KASAM.

Tänk er en kommun som tydligt uttryckte den ambitionen. Jag tror att vi skulle bli världsberömda  – okey då i Sörmland……

Den inriktningen förutsätter mogna och ansvarsfulla vuxna. Det förutsätter förskolelärare, barnskötare, lärare, kuratorer, skolpersonal, socialsekreterare, behandlingspersonal, fritidsledare, chefer, politiker, poliser, föreningsledare, fotbollstränare och föräldrar som ser varandra som samarbetspartners – inte konkurrenter.  

Vi behöver politiker som anger tonen, håller i styråran och skapar förutsättningar utfirån sin politiska agenda och värderingssystem. Vi behöver kommunala förvaltningar som drar åt ett bestämt håll – en vision som bygger på tillsammans istället för var och en för sig.

Och för att vara utmanande – de som inte gillar den tanken och hellre vill driva ett eget ”företag” , slåss för sitt och lägga skuldbördan på andra passar inte riktigt in i Eskilstunas ”spelmodell” som måste bygga på kodordet tillsammans. Detta utan att för en sekund negligera motsättningar eller förståelsen för att vi har olika roller, ansvar och att vi ibland skall företräda olika intressen.

Det är precis det Victor E Frankl och Aaron Antonowsky utryckte i sina böcker. Och vi har allt att lära om vi vill. Vi har aldrig haft ett viktigare uppdrag.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Oj vad dessa ord värmde ett gammalt ”Fältarberar”hjärta. Jag ser fram emot fler goda tankar på samma tema. Vi är många som har KASAM begreppet nära till hands när vi möter ungdomar, liksom vikten av att luta sig mot Barnkonventionen.
  /ing-Mari L/

 2. Kul att höra Ing-Marie att det finns engagemang för att tänka i det här banorna. Det är viktigt att vi förmår samarbeta, tänka över gränser och ansvar. Det är barn och ungdomarna som ska stå i fokus – inte organisationen.

  Keep up the good work!

  Pär E

 3. Uppvuxen med föräldrar och släktingar som var barn/ungdomar under occupationen av Norge 1940-45 och som aldrig vek sig, som alltid såg vägen framåt och trotsade occupationsmakten, som alltid såg ljuset och trodde på det goda i människan och som skapade en framtid för mig och min generation ,så tänker jag att vi, var och en, har ett enormt ansvar att alltid söka möjligheterna för oss själva och våra medmänniskor!!
  Synnöve Fridén

 4. Hej Synnöve!
  Tack för dina ord. Jag förstår att det finns mycket lärdomar i din familj och din uppväxt som präglat dig. Att använda den energin 50 år senare är inte fel. Det var precis det Victor Frankl menade.
  Eskilstunahälsningar
  Pär E

 5. Hej Pär!

  Jag känner hopp för kommunens barn och unga- Eskilstunas och Torshällas- när jag läser din blogg. Nu kan jag i lugn och ro gå in i min forskning om en metod för en hälsofrämjande psykisk miljö i skolan. Salus var ordet!

  Hälsningar,
  Maria Warne

 6. Tack för dina ord Maria och stort lycka till med din forskning. Eskilstuna och Torshälla finns kvar.
  Hälsningar
  Pär Eriksson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: