Skrivet av: Pär Eriksson | maj 3, 2009

Om en stad att älska, ett uppdrag och vikten av att gå tillsammans

Idag är det min första arbetsdag i Eskilstuna kommun. Den stad där jag är född och uppväxt. Den stad jag älskar allra mest. Efter 15 år i Örebro och nästan 20 år som pendlare till Västerås så går jag med entusiasm och nyfikenhet till mitt nya jobb i ett traditionsrikt och vackert Stadshus.

Men det räcker inte. Jag har ett uppdrag större än så. De som nu rekryterat mig – ytterst politikerna i Kommunstyrelsen – har ett tydligt medskick; du ska gå i bräschen och bidra till Eskilstunas utveckling.

Ett attraktivt Eskilstuna växer fram
Jagt tänker på mina föräldrar. De kom till Eskilstuna då Europa stod i brand och det var bara något år tills bomberna skulle falla och våra grannländer skulle bli ockuperade.

Mina föräldrar kom från ett utpräglat jordbrukssamhälle i det vackraste av Norrland för att bli ett med Eskilstuna.  Det blev fred och vi klev in i ett optimistiskt 1950- och 1960-tal.

Bild från utställningen ”Eskilstunahemmet” – Sörmlands muséum

I någon mening stod Eskilstuna på topp. Befolkningen och arbetstillfällena ökade, gamla slitna dragiga hus med utedass ersattes av moderna bostadsområden, skolor byggdes och allt fler av oss barn gavs möjlighet att utbilda oss. Våra fotbollslag nämndes med respekt och på Tunavallen var vi över 20.000 som såg IFK mot GAIS .

Towa Carson var den tidens ”Idoljury-favorit” och det var ingen tillfällighet att det var här Beatles valde att göra en av sina första Sverigespelningar.

Beatles i Eskilstuna Sporthall 1963 – sedan kom dom allihop Kinks, Who, Spencer Davis, Hep Stars, Shanes, Tages……………………

Från industristad till kunskapsstad
Han ägnar sig åt nostalgi och skönmålning, tänker den kritiske läsaren. Inte alls. Jag beskriver en stad i utveckling – en stolt industristad. Och uppenbarligen fanns det en magnetism och attrakationskraft som bl a gjorde att mina föräldrar och tusentals andra bedömde Eskilstuna som värt att bosätta sig och bilda familj i. 

Vi vet sedan att det sedan blev ett tufft 1970-tal. En tuff strukturomvandling där den traditionella verkstadsindustrin var i kris. Tiotusen jobb försvann och befolkningen minskade 25 år i rad i Eskilstuna. Möjligheten till utbildning var liten och många likt mig flyttade till Uppsala, Örebro eller Stockholm. Den stolta industristaden var nere för räkning.

Vi vet att vi nu skriver ett nytt kapitel i Eskilstunas historia. Sedan i slutet av 1990-talet växer befolkningen igen. Vi har aldrig varit så många Eskilstunabor som nu. Fler och nya företag har etablerat sig. Detta skrivet i en tuff tid då den globala finaskrisen slår hårt även mot Eskilstuna.

För det är precis här vi har vår utmaning – och det är det uppdraget politiken är tydliga på – vi ska ta Eskilstuna inte bara igenom den här tillfälliga (?) krisen utan vi ska fortsätta att bygga en modern och attraktiv stad, en kunskapsstad som förmår ersätta den klassiska industristaden. Så att nya unga familjer vill bo kvar eller som mina föräldrar gjorde för 70 år sedan när de flyttade hit – dras till det som då var det nya och moderna Eskilstuna i slutet på 1930-talet.

Vikten av en framtidsvison
Den här förflyttningen pågår ständigt men min bedömning är att den behöver gå lite fortare och den behöver vara lite tydligare i sina konturer.

Ett modernt och nytt Eskilstuna måste bäras av en tydlig framtidsvision och framför allt måste det finnas fler röster, fler ambassadörer för ett sådant budskap.

Eskilstuna har en stolt historia redan från 1000-talets Eskil, 1200-talets johannitmunkar, 1600-talets Reinhold Rademacher och smeder till 1770-talets ”fristad” och 1800-talets fabrikörer och duktiga hantverkare till 1900-talets Alfa Laval, Assa-Stenman, Bok Öbergs, Mått-Johansson och Volvo BM.

Det är vår historia och det är vårt arv. Men 2000-talets Eskilstuna måste också bäras av nya aktörer – småföretagare och hantverkare, entreprenörer och innovatörer som skapar idéer och startar företag. nya handels- och logistikföretag, fackliga organisationer och nya intresseföreningar, idrotts- och kulturföreningar, kyrkor och ett brett medborgarengagemang, Mälardalens Högskola och Munktell Science Park och vi får inte glömma GUIF och Kent.  

Och för att knyta ihop resonemanget – vi behöver en ännu offensivare och nytänkade modern kommunal organisation som kan understödja och ge ram åt ett Eskilstuna i utveckling.

Och det är precis det Eskilstunas vision om ”den stolta Fristaden” handlar om. När vi säger att vi ska vara modiga och våga utmana så är det mitt i prick. Antingen rynkar vi på näsan och förhåller oss skeptiska eller också tror vi på fullt allvar att Eskilstuna är något att räkna med.

Förmågan att gå tillsammans
En viktig framgångsfaktor för städers utveckling handlar om förmågan att gå tillsammans. I olika frågor så finns det naturligtvis ekonomiska, samhälleliga och politiska spänningar. Det är en del av livet och en del av demokratins själ. Men detta till trots så kan vi välja samarbetets väg – dvs att i alla frågor anstränga oss för att det ska bli bra för Eskilstuna. I det arbetet behövs alla.

I alla lägen så är mina uppdragsgivare – kommunpolitikerna och ytterst Eskilstunaborna tydliga på en punkt – Eskilstuna har en vision om framtiden och vi förväntar oss att vår nye kommundirektör ska gå i bräschen för den.

Jag ska göra så gott jag kan – men det är bara tillsammans vi når resultat. Inte ”vi och dom” utan just ”vi”.

Full fart framåt – håll tätt bakåt!

Annonser

Responses

  1. Välkommen till Eskilstuna! Vi är många i koncernen som vill gå bredvid dig, när du tar Eskilstuna nästa steg mot visionen.

  2. Väkommen till Eskilstuna Pär, det kommer bli kanonbra det här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: