Skrivet av: Pär Eriksson | mars 29, 2009

Om G 20-mötet, drakar, läget i våra verksamheter och vikten av att förstå att det hänger ihop

I veckan samlas politiker i världens ledande industrinationer, det sk G-20 mötet i London. På agendan står en fråga – hur hittar man vägar ut ur den ekonomiska finanskrisen?

Har det här med oss att göra? Jag tror att det är viktigt att vi förstår vad som nu sker. Det där som började som nyhetsinslag  på TV med rapporter om finanskris i USA och som följdes av bankkonkurser på bl a Island och i vårt eget Carneige berör oss in på bara skinnet.

Det som sedan blev varsel och uppsägningar inom bilindustrin och dess underleverantör har nu flyttat in i offentlig sektor. Den där globala och i det förstone kanske anonyma finanskrisens vindar blåser nu rakt in i våra kommuner och landsting. Rakt in i förskolor, skolor, äldreboenden och sociala verksamheter.

Jag skriver inte så för att lindra missnöje eller för att blunda för svårigheterna. Inte alls. Men jag tror att vi på djupet behöver förstå vad det är som sker och varför. Därför handlar det här G 20-mötet också om oss.

Tuffa utmaningar för offentlig sektor
I såväl Västerås som Eskilstuna är budskapet tufft. Mindre skatteintäkter leder till krav på både effektiviseringar och neddragningar. I Västerås har vi ca 100 Mkr mindre att röra oss med 2010 än 2009. Siffrorna i Eskilstuna ligger kanske något lägre men i samma härad. Detta i ett läge då behoven ökar.

Med rätta skapar det här frustration. Både hos medborgare och brukare. Men också hos medarbetare, politiker, rektorer och chefer inom vård och omsorg. Alla vill kunna stå upp för en bra verksamhet.

Vikten av öppenhet
Jag tycker att det är viktigt att alla synpunkter – både kritik, frustration men också kreativa lösningar får komma upp på bordet. Min erfarenhet genom åren är att varje känsla av att man måste hålla tillbaka eller sänka sin röst leder till tysta organistioner och till liten eller ingen energi för förändring.

Nu skriver jag inte så för att låta som en ”sjysst” arbetsgivare. Nej, min drivkraft är att det är först när man analyserar vad omställningar, nedläggningar och neddragningar ger för konsekvenser som vi är förmögna att göra något konstruktivt.

Om vi bara blundar och kör på så får politiker och chefer ingen bra bild av den konkreta verkligheten. Just därför måste vi våga prata öppet om hur förändringarna påverkar. Mer prat, mer idéer – ökad öppenhet på arbetsplatsträffar och i kafferum.

Men vi måste också förstå att om vi låtsas som att inget hänt – bara kör på oaktat våra skatteintäkter – så leder det till en kommun som måste låna till sina grundtjänster, låna till löner. Och lånar vi så måste vi betala ränta och amorteringar och vilket är vanligt………………..skjuta lösningen och problemen på nästa generation.

Jag tror ockå att det är viktigt att lägga alla siffror och ekonomi öppet och förståbart för alla. Det är då vi också upptäcker att vi har ett antal miljarder att använda. Många gånger så blir fokus på de 2-2,5% vi ska effektivisera och mindre på de 98% vi har att tillgå.

Stora krav på alla
Det här ställer extra stora krav på alla just nu. Politiken behöver diskutera och fundera på prioriteringar, vara tydliga om vad som gäller för helheten. I den meningen så har kanske politikerna den svåraste rollen. De skall representera alla medborgare, de skall tala för alla inte bara för vissa eller några grupper beroende på röststyrka eller förmåga att slå sig fram i media. En sådan roll applåderas sällan.

Barn, elever, föräldrar, äldre, funktionshindrade och anhöriga  ska vara tydliga och raka med vad de kräver av sin kommun. Men jag förväntar mig också att de inte bara tar åskadarplatsen utan att de också välkomnas och kommer med in i matchen och hjälper oss att tänka nytt, ger bra och kreativa förslag om hur vi tar våra verksamheter framåt.

Och det kräver medarbetare som känner att just deras röster hörs. Att deras oro tas på allvar. Men det krävs också modiga medarbetare som vågar granska och se förbätttringar i sin vardag.

Och det krävs tydliga och lyssnande chefer. Chefer som inte ”gråter med gruppen” utan står upp för demokratiskt fattade beslut och som pedagogiskt och inlyssnade tar sin arbetsplats framåt.

Tänk globalt agera lokalt
Men i slutändan så landar vi rakt in på G 20-mötet. Oaktat vårt lokala perspektiv – och vad som sker i några kommuner i Mälardalen i ett litet land i norra Europa – så är deras beslut, inriktning och förmåga att hantera svårigheterna avgörande. Ett samordnat globalt stimulanspaket, åtgärder för att undvika protektionism, stöd till utvecklingsländer som drabbats hårt och tuffare reglering av finansmarknaden är frågor som är direkt avgörande även för oss.

Och kanske, kanske alla börjar förstå att det i grunden handlar om synen på våra liv och vårt samhälle. Debatten om oskäliga, omotiverade och ofattbara miljonbonusar sätter fingret på en öm punkt.

Jag vill förknippa företagande med hårt arbetande entreprenörer och innovatörer, ansvarstagande banker och värdeskapande finansiärer – inte girighet och själviskhet.

Jag undrar vad våra gamla industrialister Wenström och Edström i Västerås skulle säga. Eller Heljestrand, C E Johansson och Stenman i Eskilstuna.

Någon kanske rynkar på näsan och tycker att jag ägnar mig åt nostalgi. Inte alls. Allt är möjligt om vi går tillsammans. Men då krävs det också en djup förståelse för vad som nu sker och att det endast är i motvind en drake stiger.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Jag tror att det finns en enorm kraft i människors samarbete, det gäller bara att hitta fram till hur man riktar den åt ett och samma håll. Dessutom borde vi vara många som inte är nöjda med det samhälle vi har och som vill ha en förändring.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: