Skrivet av: Pär Eriksson | mars 18, 2009

Veckan som gått – w 12

På jobbet
Det blev ingen vanlig vecka. Efter 19 år i Västerås så tar jag klivet hem till Eskilstuna och börjar arbeta som kommundirektör.

Vilken ynnest tänker jag att ha fått varit med nästan tjugo år i en stad som verkligen ömsat skinn från industristad till kunskapsstad. ASEA blev ABB, den där kanske lite vanliga mellansvenska staden blev Mälarstaden, det som började i liten skala på Zimmermanska blev Mälardalens Högskola, den där vanliga komunen blev en modern och offensiv organisation och befolkningen bara ökade och ökade.

Så visst har det hänt mycket sedan 1990 i Västerås. Och jag tänker på mitt Eskilstuna. Egentligen är det samma resa. Och det ska bli så kul att få vara en del av den utvecklingen och kanske, kanske kan jag bli en brobyggare mellan våra tvillingstäder. Två syskon som vill så mycket. Två städer som bär så stolta entreprenörstraditioner med Rademacher, Bolinder, Wenström och Sigfrid Edström. Och kanske två städer som börjar hitta tillbaka till den stolthet de en gång föddes med.

I veckan blev det också klart att Birgitta Andersson kliver in som ny direktör för proAros. Det glädjer mig extra mycket. Birgitta är väl känd i vår organisation och har lång erfarenhet från chefsjobb på Hammarby-Råby, Wenströmska och nu senast på Rudbeckianska gymnasiet. Där emellan så hann hon med Heby kommun. Birgitta står för erfarenhet och klokskap och det känns extra lätt att sluta i proAros när jag vet att Birgitta tar över.

Veckan innhöll också ett viktigt styrelsemöte. Bl a diskuterades vårt ekonomiska läge och det fanns en allvarston i luften när vi gick igenom årets första två månader. Utmaning är bara förnamnet och vi känner frågorna – hemtjänsten, behov av nedläggning och omställning av skolor och också frågan om gymnasiets framtid.

 

På styrelsemötet hade vi bl a besök av Anne Levirinne, verksamhetschef Individ och Familj samt enhetscheferna Elisabeth Kantor och Ulrika Wennerholm. Jag blir imponerad över det arbete som vår Individ och familjeomsorg genomfört de senaste åren. Från institutionsvård till mer av familjehemsvård och lösningar på hemmaplan, mer av evidensbaserade metoder, mer av snabbhet och klientens behov än långa utredningstider. Och till det lägger vi en bra ekonomi och höga resultat i sk brukarenkäter. Det kändes i luften att styrelsen var nöjd.

kantor-wennerholm-22

Elisabeth Kantor och Ulrika Wennerhom, två erfarna enhetschefer

Vi blev också klara med rekryteringen av ny verksamhetschef för Äldreomsorg Väster. Den erfarne och kloke Staffan Fogelberg som nu slutar i vår ersätts av Sara Schelin.

Sara arbetar idag som enhetschef för vår Rehabgrupp. Hon har många års erfarenhet av chefsskap och också erfarenhet från att arbeta såväl kommunalt som privat. Sara har ett härligt driv och det är extra kul att hon blir vår första 70-talist bland verksamhetscheferna. Det blåser nya vindar. Härligt!

birgitta-a

 Sara Schelin och Birgitta Andersson

I media
Vår förskola Almen uppmärksammades av TV4 – klicka vidare http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=739737. Lyssna på vår engagerade förskolelärare Eva Kvarnryd. Almen är nu nominerad till det prestigfyllda Göta-priset.

Mars är en riktig idrottsmånad och det märks också i media. Jag undrar om inte Västerås kan abonnera på epitetet idrottsstaden bland alla idrottsstäder. 

Lyssna – VSK Bandy i final, VIK Hockey ångar på i kvalserien, Rönnbys innebandydamer på väg mot finalspel, handbollstjejerna i Irsta likaså och Västerås innebandyherrar kvar i högsta serien. Finns det någon stad som slår den elitkvintetten – nej jag tror inte det.

På hemmaplan
Snön bort i Mälardalen men dessto mer i Sälen. Umgås med familjen några dagar i ett lite försenat sportlov. Lite isiga svarta pister men den klassiska Stenmarkssvängen sitter.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

  1. Välkommen till Eskilstuna, hälsar informatörerna på barn- och utbildningsförvaltningen som svävar på små lätta bloggmoln. Vi ser fram emot att få en kommunikativ kommundirektör som dessutom har en vision om en digital skola!
    Anna J
    Monica O


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: