Skrivet av: Pär Eriksson | mars 12, 2009

Veckan som gått – w 11

På jobbet
Jag har skrivit det tidigare – det är tuffa ekonomiska tider. Hög arbetslöshet och minskade skatteintäkter leder till mindre resurser för den kommunala organisationen. Veckan har fyllts av olika möten och diskussioner om hur vi möter det nya läget.

Mitt råd till våra politiker är – våga prioritera och våga lägg ner några verksamheter. Alternativet är den sk ”osthyveln” där alla verksamheter pressas att dra ner. Min erfarenhet genom yrkeslivet är att det ofta leder till sämre kvalitet i alla verksamheter.

När jag pratar med medarbetare, fackliga organisationer och chefer om den inriktningen så vinner budskapet ofta gehör………………….bara det inte drabbar den egna verksamheten. Så svårt är det. Just därför krävs det lite extra av våra chefer just nu – tydlighet och mogenhet att stå upp för helheten.

Utbildningsnämnden har gett oss ett uppdrag att förstärka det förebyggande elevsociala arbetet i gymnasiet. Vi vet av erfarenhet att om vi tidigt förmår ge stöd till elever som håller på att tappa fotfästet så ökar möjligheten att vi undviker avhopp och framtida misslyckanden. Bl a kommer vi att satsa på sk skolcoacher där äldre elever finns som stöd för de yngre.

Det här ligger också helt i linje med forskningens slutsatser. Göran Sidebäck och Lars Sundbom från Mälardalens Högskola har i en nyligen publicerad forskningsrapport pekat på att de elever som inte börjar eller slutför gymnasiet så får många stora problem i vuxenlivet. Av elever som slutade grundskolan utan arbete och vidare studier så har endast 20% skaffat sig gymnasiekompetens som 30-åringar. Forskarna ser också att fysiska och psykiska problem och svårigheter är överrepresenterade.

Just nu ökar vi tempot i IT- och e-utvecklingen i våra verksamheter. Det känns lite som ”ketchupflaskan” – dvs nu verkar allt komma på en gång. Jag ser att ett genombrott är på väg – framförallt inom skolan. Modern pedagogik kräver att varje elev har en egen dator. Och jag börjar förstå att det är dit vi måste.

Vård och omsorg, biblioteket och våra fritidsgårdar är andra exempel där det just nu sker en snabb utveckling. Besök gärna www.fripunkt.se

Nästa vecka beslutar Kommunstyrelsen om den fortsatta inriktningen för gymnasiet i Västerås. Med ca 1000 färre elever på sikt så måste en framsynt kommun agera. Och det är precis vad Västerås gör. Förslaget är att Wenströmska krymper sina lokaler och utvecklar en spännande och attraktiv skola med kanske 800-1000 elever istället för dagens 1600.

I media
Under veckan så har media skrivit om Älmhult, en Smålandskommun som föreslår lönestopp i de kommunala verksamheterna.

Kommunalrådet menar att det är enda sättet att klara de ekonomiska påfrestningarna.

SKL – Svergies Kommuner och Landting – är kritiska mot förslaget och menar att det inte löser vare sig det akuta läget eller de framtida behoven av rekryteringar. Jag tror att SKL gör rätt bedömning. Ett lönestopp löser inte de problem som offentlig sektor står inför. Tvärtom behöver offentlig sektor bli än mer attraktivt att jobba i. Vi behöver fler välutbildade och motiverade medarbetare. Det är så vi utvecklar våra verksamheter och blir både kostnadseffektivare och innovativare.

VLT hade en bra artikel i veckan om Stadsbibliotekets arbete med att digitalisera äldre böcker. Här pratar vi om böcker från 1500- och 1600-talet men också handskrivna blad från 800-talet. Ny teknik möter historien.

Vår bibliotekarie Jan Larsson är en mycket viktig person i det här arbetet. Hans engagemang är ovärderligt för att bevara dessa kulturskatter. Det här är också en del av en kommunal verksamhets vardag. 

På hemmaplan
Melodifestivalen går mot sitt avgörande. Jag vet inte varför Caroline Af Ugglas väcker sådana känslor. Såväl vid kaffebordet på jobbet  som hemma vid familjens TV så verkar det vara 50 för och 50 mot. Jag gillar Ugglas skarpt. Klassisk soul som kontrast till de ”blippande” eurodisc-syntarna.

Själv håller jag på att förbereda mig för en liten mini-fjällsemester. Åker bort några dagar i slutet av nästa vecka och visar barnbarnet hur man tar sig ner för de svarta pisterna – livet…………………

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: