Skrivet av: Pär Eriksson | mars 8, 2009

Om fyra kvinnor, ett århundrade av erfarenheter och vikten av att lyssna

Vi skriver 8 mars och Internationella kvinnodagen. Omodernt och onödigt, säger några. Ja kanske men så länge det finns orättvisor så tycker jag att det är bra och nödvändigt att kvinnors situation och krav på rättvisa diskuteras och lyfts fram en särskild dag över hela världen. Om inte annat så blir jag övertygad när jag i söndagens DN läser att Tjetjeniens president försvarar hedersmord. I samma tidning rapporterar journalisten Göran Engström om läget i Pakistan. Bl a berättar han om 200 flickskolor som sprängts av talibanerna. Och målet går inte att ta miste på – flickor skall förbjudas att gå i skolan.

Fyra kvinnors erfarenheter
Jag tänker på min egen vardag. Förutom att jag arbetar i en kvinnodominerad sektor som den offentliga är, så omges jag av fyra starka kvinnor som också i hög grad påverkar mitt liv och mitt tänkande.

Det är en ynnest att ha sin mamma i livet när hon nu närmar sig 90-års åldern. Hennes berättelse om ett fattigt och ojämlikt Sverige stämmer till eftertanke. I hennes värld så var inte ens den kvinnliga rösträtten given. Hon berättar också om ett arbetsliv där kvinnor inte räknades.

När jag tänker på min fru så ser jag en ny tid som färgas av höjda röster – Grupp 8, Kvinnor kan, kampen för ”dagis åt alla”. Jag tänker på frimodiga kvinnor som tog en helt annan plats än sina mödrars generation. Men kanske gifte de sig alltjämt med män som var med i teorin men inte fullt ut förmådde  leva budskapet. Jag själv inberäknad.

Jag tänker på min dotter och hennes liv. Hon tar för givet att hennes man finns där för barnen och tar ansvar. Traditionella könsroller bryts upp. Att ta ansvar för hemmet är något man delar på. Lika lön är inget man demonstrerar för – det tar man bara för givet. Förresten så är det dottern som är den praktiska och tränar områdets fotbollslag.

Jag ser på min svärdotter och tänker att 1980- och 1990-talisterna inte nöjer sig med konkreta och vardagliga förändringar. Det går för sakta. Det finns med rätta en otålighet. Hon och hennes kompisar pratar om de övergripande frågorna – maktstrukturer som på djupet behöver brytas upp. Nu pratar vi inte bara lön och inflytande och mäns ansvar utan om mäns våld mot kvinnor, strukturerat förtryck som är inbyggt i kulturer och traditioner. Vi diskuterar genusperspektiv och jag är säker på att hon, min son och framtida barn kommer att forma ett liv som kanske ter sig annorlunda än dagens. 

All erfarenhet finns mitt ibland oss
Tack säger jag för att de här kvinnorna finns. Och jag tror att läsaren förstår mitt resonemang. De här fyra kvinnorna representerar i någon mening ett helt århundrade men också en framtid.

Och dessa fyra kvinnor finns mitt i samhället, mitt bland oss och deras erfarenheter lever rakt in i våra hjärtan här och nu. På våra arbetsplatser, på förskolan och i klassrummet, på fritidsgården och på äldreboendet.

Den här erfarenheten finns samlad i föreningslivet, i kompisgänget, i bostadsområdet och den finns i våra hem. Och det finns så mycket lärdomar att lyssna på om vi män bara förmår lyssna och vara tysta tillräckligt länge och nyfikna så att alla dessa berättelser ges utrymme.

anglamarken

För vad min mamma, min fru, min dotter och min svärdotter berättar om är ett samhälle där utvecklingen obönhörligen går framåt. Min mammas liv på 1920- och 1930-talet är inte min frus 1960-tal. Och min dotters 1980-tal är inte min svärdotters 2010.

Men det finns så mycket mer att göra. Så är det. Och när jag tänker efter så funderar jag om Simone de Beauvoir och Lisbeth Sallander är systrar……………….eller?

 

Ha en riktigt bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Hej Pelle!
    Trevlig blogg.
    Hälsningar
    Ann-Sofie, som också har en wordpressblogg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: