Skrivet av: Pär Eriksson | mars 1, 2009

Om Spartacus, försök att skrämma oss och vikten av civilkurage och ansvar

Det brinner i matvaruaffärer i Södertälje. Det brinner på krogar i Nyköping och förra veckan så sattes Stadshotellet i Eskilstuna i brand. Det gemensamma dessa händelser har är att det inte är en olycka utan planerade terrorbrott. Jag skriver medvetet terrorbrott därför att det här har inget annat syfte än att skapa rädsla och underkastelse.

I Eskilstuna så kunde i sämsta fall över 150 personer ha blivit innebrända – barn och vuxna.

Det nya är att det här handlar inte om sjuka pyromaner eller busstreck som går över styr utan en del i en organiserad brottslighet vars syfte just är att skapa rädsla.

I såväl Södertälje som Nyköping och Eskilstuna så har det mötts med avsky. Många uttrycker känslan av att de fått sin hemstad våldtagen.

En ny gnista behöver tändas – framtidshopp
I Västerås hade vi ett mord på 1990-talet som hade en annan bakgrund och historia men som påminner om samma känslor av djup folklig vrede. Ishockeyspelaren Peter Karlsson, en välkänd och omtyckt Västeråsare, blev brutalt mördad på öppen gata.

Jag minns att det skapade en oerhörd förstämning men det födde också ett nytt engagemang. Missmodet förbyttes till framtidsoptimism. En av effekterna blev bl a bildandet av Värna Västerås där det offentliga samhället arbetar  tillsammans med kyrka, föreningar, näringsliv och civilsamhälle för att skapa ett tryggare Västerås.

Så mitt i det mörka, innan ens lukten av brandröken lagt sig i Södertälje, Nyköping och Eskilstuna  så tänds i symbolisk mening en ny ny gnista som stavas  stolthet för sin stad och ”nu får det vara nog”.

Vikten av civilkurage
Har det här med oss att göra? Ja, jag tror det. Det handlar om oss som människor. Det går att hota och skrämma en av oss. Ja, kanske 10 eller 100 men det går aldrig att hota eller skrämma en hel befolkning. Det är det övertaget det demokratiska samhället har på den organiserade brottsligheten och extremismen. Det är därför vi vinner.

Men det förutsätter att var och en av oss bär ett civilkurage. I det lägger inte jag att vi ska agera som hjältar eller avkräva stordåd. Tvärtom det räcker med att vara människa och medmänniska.

Jag vet inte om ni minns berättelsen om slaven Spartacus. De romerska härskarna försöker slå ner ett omfattade slavuppror och de behöver få upprorsledaren angiven och att träda fram.

Det är jag som är Spartacus, säger den riktige Spartacus som är redo att ta på sig skulden. Nej, det är jag som är Spartacus, säger en annan och tar ett steg fram. Nej, det är jag, säger en tredje………..

Jag tror läsaren förstår budskapet. Och det är kanske där lärdomen finns. I Västerås så blev vi alla ishockeyspelare. I Eskilstuna så blir vi hotellgäster och medarbetare på Statt och i Södertälje så blir vi kunder och affärsanställda.

Vikten av att våra verksamheter står för fostran
Men vi har också ett annat ansvar som medarbetare i verksamheter som arbetar med barn och ungdomar. Vi måste vara de där tydliga vuxna som står upp för moral och etik. Står upp för humanistiska och demokratiska värderingar. I skolan, på fritidsgården, i föreningen.

Just därför så har vi vuxna inte bara ett ansvar inför oss själva utan vi har också ett ansvar att vara föredömen och fostrare. Det ska åtminstone vara svårt för kriminella gäng och ligor att rekrytera nya medlemmar och nya mordbrännare.

Just därför att de unga mött inte bara bra föräldrar, far- och morföräldrar utan också lärare, kuratorer, socialsekreterare, fritidsledare och kulturarbetare som skyddsvaccinerat de unga för att möta ett tufft och allt hårdare samhällsklimat.

Vuxna har aldrig någonsin i världshistorien haft en viktigare uppgift. Och det är precis den insikten som nu växer i Södertälje, Nyköping och Eskilstuna.

Och kanske just därför behöver vi också börja titta på våra egna liv och vårt eget arbetsliv. Vi har inte tid att beklaga oss eller skylla på någon annan. Det finns inget ”dom” – det finns bara du och jag och vi tillsammans.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

  1. Just passing by.Btw, your website have great content!

    _________________________________
    Making Money $150 An Hour


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: