Skrivet av: Pär Eriksson | februari 26, 2009

Veckan som gått – w 9

På jobbet
Det finns väldigt många bra förebyggande verksamheter som riktar sig till ungdomar i Västerås. Faran är att de inte alltid blir synliggjorda. Vare sig inåt i organisationen eller ut mot allmänheten. Varje gång det händer något negativt så är det någon – naturligtvis i all välmening – som menar att det inte satsas tillräckligt och politikerna får ofta oförtjänt klä skott. Så vår utmaning är precis det här – hur synliggör vi allt positivt och alla grupper som arbetar med förebyggande arbete.

En sådan där riktigt bra verksamhet är Here For U. Den startade på Wenströmska gymnasiet men har några ”småsyskon” nu på några av våra högstadieskolor.

I veckan tog jag del av en rapport från Here For U och deras arbete på St Ilians skola. Med tydliga överenskommna regler mellan vuxna och elever så har trivseln och tryggheten ökat, likaså studieron i klassrummet. Framgångsreceptet är enkelt – involvera eleverna. Gör dem delaktiga. Och det är precis det Here For U gör. Bra Niklas, Ammi och hela HFU-gänget.

Veckans frågor har annars handlat om IT, telefoni och data. Jag vet att det här är svårt. Under åren har också jag varit frustrerad över att allt inte fungerat och våra skolor har till och från varit missnöjda med hur tekniken fungerar.

Jag förstår den irritationen. Samtidigt så måste vi stilla oss och förstå att det här är nödvändigt men svårt. Mobil telefoni och IT där alla kan nå alla jämt och överallt kräver en annan logik och en annan förståelse. I den förståelsen ligger också att inse att tekniken har sina brister.

Å andra sidan så var det inte för så länge sedan jag skickade ett brunt kuvert och ringde ett antal telefonsamtal för att sammankalla till minsta möte. Och hur var det med nåbarheten – idag svarar vi i telefonen dygnet runt jämfört med ett 1980- eller 1990-tal där vi var nåbara tisdagar och torsdagar 08.30-09.30. Idag är vi en knapptryckning från hela världen.

Det märks att det är sportlov i Västerås. Tempot är lite mer nedskruvat och jag hinner med att planera och förbereda mig. Det är viktiga och stora frågor som står på agendan under våren – gymnasieutredningen, skolomställningen i grundskolan, hemtjänstens utveckling, kunskapsmålen i skolan, behovet att investeringar i nya e-tjänster, stora och avgörande upphandlingar……………………härliga utmaningar som kräver en samlad och tydlig organisation.

I media
Även om SAAB:s framtid överskuggat nyhetsflödet i veckan så lyfte de flesta media upp SKL:s – Sveriges Kommuner och Landsting – nya beräkningar av kommunernas skatteprognoser. Det är dystra besked. I Västerås innebär det ca 100 Mkr mindre i intäkter jämfört med vad vi beräknat. Och så ser det ut i Kommunsverige.

Det sätter ännu större tryck på våra politiker att prioritera. Det sätter tryck på oss som kommunal organisation – dvs att våra medarbetare och chefer kan hantera det här svåra läget. Och det förutsätter medvetna medborgare som förstår att läget är delvis nytt.

Den sk Pirate Bay-rättegången fortsätter. Dagens Arena skrev en kompromisslös ledare om vilken ideologi som ligger bakom fildelningsivrarnas tankevärld. Läsvärd oaktat var vi står i sakfrågan. (klicka vidare)

På hemmaplan
Apropå SAAB. Jag är uppvuxen med SAAB och minns än idag familjens första bil. Sedan har jag tagit vid och är en trogen SAAB-bilist sedan många år. Hur ska det gå för oss……………

Bokrean är igång. Frågan är om den spelat ut sin magiska roll då vi lever i en tid då det finns billiga böcker året runt. Nå, hittade Bodil Malmstens ”Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig”. Jag har alltid gillat Malmsten.

Hustrun antydde lite försiktigt att vi hade bröllopsdag. Nu brukar jag vara duktig med blommor och så men det här var som bortblåst i februarisnön.

Ha en riktigt skön helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: