Skrivet av: Pär Eriksson | februari 19, 2009

Veckan som gått – w 8

På jobbet
En kommunal organisation som är starkt konkurrensutsatt måste lära sig att tänka affärsmässigt. Detta utan att tappa känlsan och själen att vi är offentliga och icke-vinstdrivande.

Den här veckan så fortsatte ledningen ett arbete som handlar just om det här. Tillsammans med företaget Simbiz och Mälardalens Högskola försöker vi hitta den där smala spången att gå på. Dvs att bli ännu vassare på att tänka effektivitet, konkurrens och hur vi blir än mer fokuserade på uppdraget och våra brukare.

Ledningskontoret hade besök från Gävle kommun. En av våra fd chefer Inga-Lill Björklund är numer ansvarig för Gävle Omsorg. Det blev ett bra och givande utbyte och det är alltid kul när fd medarbetare söker sig tillbaka till sina rötter.

Den här veckan var det styrelsemöte. Frågor på dagordningen – bokslut 2008, modernisering av Hällbyskolan, ny förskola på Bjurhovda och avstämning av läget i miljöarbetet.

proAros ordförande Lars Kallsäby och undertecknad är ute och ”peppar” för ekologisk och närodlad mat 2007. Ett av proAros viktigaste bidrag till miljöarbetet. Hur gick det? Jo, vi är på väg åt rätt håll men har en resa framför oss.

Träffade vår nya chef för Konstmuséet – Susanne Eriksson. En person med gedigen erfarenhet från kulturområdet. Statens Kulturråd, Rhösska, Helsingfors, Gävle och Bo Mässan i Malmö står det bl a i hennes CV. Hon har en härlig utmaning – att tillsammans med våra medarbetare och Kulturnämnden bygga upp Västerås nya Konstmuséum.

konstmuseets-chef

Susanne Eriksson – själv konstnär en gång i tiden

Hela organisationen är mitt uppe i lönerevision 2009. Avtalen bygger naturligtvis på de överenskommelser som arbetsgivare och de fackliga organisationerna slutit centralt. Men vi har också en tydlig inriktning i vad vi vill i Västerås. Bort med oförsvarbara löneskillnader mellan yrken och inom yrken som väderas som likartade. Fortsätta med att värdera bra insatser från enskilda medarbetare och arbetslag. Dvs där vi nått måluppfyllelse, klarat ekonomi och höga resultat i brukarenkäter ska det också synas i löneutvecklingen. Min erfarenhet genom åren är att det är lätt sagt men svårare att få genomslag för. Det finns alltid en förväntan att alla ska få avtalets stipulerade utfall.

     

I media
Medianyheterna har fyllts av den sk Pirate Bay-rättegången och fildelningsdebatten. Det beskrivs som att det gamla ställs mot det nya. Och det ligger nog en hel del sanning i det. Jag tror mig förstå logiken och fildelarnas bevekelsegrunder – öppenhet och allas tillgänglighet till allt.

Samtidigt så förstår jag inte hur t ex någon ska ha råd att göra film i framtiden om det inte finns intäkter.

Dock verkar det som att musikindustrin förstått läget. Numer finns nästan allt att lyssna på gratis eller till en mindre månadsavgift. För en musikälskare som mig så är det här rena guldgruvan. Just nu håller jag på att gå igenom alla mina favoriter från 1960-talet.

Och i guldgruvan av gränslös musik hittar jag helt plötsligt Hang Tian köra Bob Dylan på kinesiska. Och det är kanske där vi har logiken i ”det nya” – nu sitter det en man i Mälardalen och lyssnar på en folksångare från Kina. Gei juan fa ge shou bao Bob……………….eller hur? 

På hemmaplan
Det är dags för årsmöte i vår sommarstugeförening. Jag gillar de här tillställningarna. Det finns något slags genuint – alla är med och bestämmer, vi drivs bara av glädje och stolthet över vårt område och alla ser fram emot att få träffas. Långt från vardagens bekymmer och turbulenta värld. Och kanske ändå inte. Nu är vi inne på 3:e året då vi slåss för att få bort det gamla och in med det nya. Det sägs att det finns vattentoaletter och man även ska kunna duscha på landet……………..har ni hört talas om det?

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: