Skrivet av: Pär Eriksson | februari 12, 2009

Veckan som gått – w 7

På jobbet
Veckorna har varit fyllda av bokslutssamtal och värderingar där vi vridit och vänt på allt som hänt 2008. Det finns en tydlig röd tråd när jag summerar året – mycket nöjda brukare i alla våra verksamheter, förbättrade hälsotal och bra resultat när medarbetare värderar sin arbetssituation.

Läsaren tycker kanske att jag skryter men jag blir oerhört imponerad över allt det bra som görs i en kommunal organisation. Det betyder inte att det inte finns brister. Tvärtom! Vi är väl medvetna om dem men det är inte den insikten som saknas i vår organisation utan snarare stotlheten. Efter snart 30 år i kommunal tjänst så vågar jag skriva – det är för få som är stolta över det som görs på förskolor, skolor, ålderdomshem, gruppboenden, fritidsgårdar och socialkontor.

En av bokslutssamtalens höjdpunkter var att vår Skolrestaurangenhet överraskade med specialgjord smörgås och en mycket bra dragning om sitt arbete.

Jag sticker ut hakan – Västerås har en av Sveriges bästa skolmåltidsverksamheter. 15 000 dagliga portioner lagas på plats eller granngårds, mer ekologiskt och närodlat, fler elever äter och det har blivit billigare. Kommunal verksamhet när den är som bäst.

skolrestaurang

Våra restaurangchefer – Caroline, Maria, Susanne P, Susanne J och Viktor. 

Vår nye ekonomichef är på plats den här veckan. Karl-Henrik Lindström kommer från energibolaget Fortum. Hans erfarenhet av konkurrensutsatt verksamhet blir en tillgång för proAros. (klicka vidare)

Våra verksamhetschefer som arbetar med barn och ungdomar träffas med viss regelbundenhet. Det här är viktiga träffar där vi försöker se helheten och komma ifrån respektive ansvarsroller. Den här gången var temat bl a skolk. Vi har en tydlig ambition att minska skolket och frånvaron i våra skolor. Tesen är enkel – det är lätt att skylla på lärare och att skolan inte lär eleverna något. Men om eleven inte är på plats så får våra lärare svårt………

Jag hade tillfället att lyssna på en av våra medarbetare – Göran Holmsten. Han är mycket erfaren och en driven medarbetare som arbetar på en av våra grundskolor – St Ilian. Han har tillsammans med skolledning och skolpersonal utarbetat ett mycket tydligt program och förhållningssätt som får elever tillbaka till skolan. Det bygger både på kontroll men också på en stor portion stöd, motivation och att möta elevens behov. Att på djupet försöka förstå vad det är för mekanismer som drar eleven bort från skolan.

Jag blir så glad när jag möter sådana här goda initiativ som finns ute i våra verksamheter. Långt från skoldebattörernas svartmålning av svensk skola.

Grundskolenämnden hade bjudit in vår skolledning och rektorer till ett möte om hur vi på bästa sätt möter otrivsel och oordning. Det blev ett mycket bra samtal. Inga panikröster eller ångestfyllda kommentarer. Snarare präglades mötet av tillit och en stark förvissning att vi ska göra allt som står i vår makt för att möta situationer som skapar mobbing och otrivsel. Det budskapet skapar kraft.

rektorer

I media
Apropå mat – vårt äldreboende Daggrosens arbete med näringsriktig mat uppmärksammades i ett bra reportage av SVT Tvärsnytt. Att undvika undernäring bland äldre är mycket viktigt och här har Daggrosen visat vägen hur man kan arbeta förebyggande. (klicka vidare)

Kulturutredningens slutbetänkande är på väg fram. Redan innan den släpps så märker man en viss skepsis från kulturarbetare. Ökad marknadsanpassning fungerar inte för poesi,opera och experimentell musik hävdar kritikerna. Jag tror att det är viktigt att vi fördjupar oss i kulturutredningen då den har både direkta och indirekta konsekvenser för våra erksamheter.

På hemmaplan
Melodifestivalen är igång. När jag pratar med mina vänner och arbetskamrater så är det ingen som sett det……………tittarsiffrorna var dock 3,3 miljoner.

Tur att barnbarnet är en schlager- och buggkille. Vi strålar samman på lördagkväll med röstning och tacos.

Många frågar vem som vann i mitt musikgängs omröstning ”årets låt 2009”. Svar: Geraldine med glasgowarna Glasvegas. Låten är en hyllning till socialarbetaren……………inte alls fel!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: