Skrivet av: Pär Eriksson | januari 29, 2009

Veckan som gått – w 5

På jobbet
Jag är med i ett arbete som handlar om Västerås framtidsvision. Vår projektledare June-Ann Vincent har sammanställt synpunkter som kommit fram från elever, ungdomar, företagare, föreningsmänniskor, medborgare, medarbetare i staden etc.

Över 2000 Västeråsare har tagit tillfället i akt och gett synpunkter om vad de tänker om Västerås framtid och över 4000 synpunkter har lämnats in. Det är mäktigt och det blir så tydligt att det finns en stolthet över vår stad och så många bra idéer om framtiden. 

Det här arbetet är viktigt. Om vi inte känner vår stads styrkor ch svagheter, om vi inte känner Västerås färdväg så blir vi ett rö i vinden. Och det påverkar ytterst vår vardag.

proAros ledning är på utbildning den här veckan. Under två dagar genomför vi ett simulerat spel där vi lär oss att driva ett företag. Läsaren kanske tycker att det är överkurs för en kommunal organisation. Men i takt med att vi är starkt konkurrensutsatta så måste ledningen också lära sig att tänka affärsmässighet och bli ännu bättre på strategiskt tänkande. Det är så vi blir en modern kunskapsorganisation.

Utbildningen görs i samarbete med ett företag som heter Simbiz AB och Mälardalens Högskola. Det finns också en symbolik i den laguppställningen – offentlig sektor, näringsliv och högskola tillsammans. På organisationsprosa kallas det triple helix och bygger på idén att det finns kraft och energi att utveckla tillsammans. 1+1+1=5

Annars har dagarna fyllts av planering inför bokslut 2008, inriktning för 2009 års budget och ekonomi och påbörjade samtal om förutsättningarna för 2010. Tre år samtidigt – kan låta krångligt men är egentligen väldigt stimulerande.

Media
Läser en debattartikel i SvD av forskarna Magnus Ranstorp och Josefin Dos Santos. De har på uppdrag av regeringen djupintervjuat personer med nära koppling till socialtjänst, skola, fritid och föreningar i Rosengård, Malmö.

Det är en mycket oroande bild de redovisar med en spiral av utanförskap och segregation. Detta kombinerat med hög arbetslöshet och trångboddhet.

I den miljön – menar Ranstorp och Dos Santos  –  växer fundamentalistiska islamiska rörelser som utnyttjar läget hos desperata och allienerade unga människor.

Oavsett om forskarna sätter fingret på en svår och öm fråga eller spär på bilder och myter så måste vi våga diskutera läget öppet och rakt. Allt annat gynnar högerextrema och främlingsfientliga röster.

Ranstorp och Dos Santos är tydliga med budskapet – kommunerna har ett mycket stort ansvar.  (klicka vidare)

Jag blir glad då jag läser ett reportage i VLT om Konsument Västerås. Dels visar artikeln på en viktig verksamhet som betyder något för Västeråsarna, dels visar det den bredd som finns i proAros. Inte bara att vi driver förskola, ett Konstmuséum och hemtjänst – vi har också uppdraget att just agera stöd med skuldsanering och budgetrådgivning.

Kul att VLT uppmärksammar en liten men viktig verksamhet. Särskilt viktig i dessa tuffa ekonomiska tider och jag är stolt över att några av våra mest erfarna medarbetare är våra budgetrådgivare.  

På hemmaplan
Jag ser fram mot något av årets höjdpunkt. För 27 året i rad (!) träffas jag och mina bästa kompisar Börje, Jim, Lars och Thomas för att utse årets bästa CD, artist, grupp och låt. Här pratar vi om kompisar som är extremt kunniga och älskar musik. Hela tillställningen brukar ta ca 10-12 timmar. (grabbar – jag kommer med tåget 13.04)

Ha en bra helg!

Glasvegas från Glasgow – bäst 2008 eller……………..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: