Skrivet av: Pär Eriksson | januari 15, 2009

Veckan som gått – w 3

På jobbet
Min vardag är fylld av träffar med människor. Och jag tänker vilken ynnest att få ha ett sådant jobb. Även om många möten och träffar är svåra och fyllda av överväganden och spänningar så innehåller de nästan alltid ett lärande.

T ex att få möta Magnus Eckemark från Microsoft. Det märks att de stora IT-företagen är på väg åt ett delvis nytt håll. Från att i mina ögon vara företag som levererar den nödvändiga tekniken så är de på väg att närma sig mer av verksamhetsutveckling. På affärsspråk skulle man säga att de vill längre in i värdekedjan.

Magnus berättade engagerat och visade i praktiken det som ligger i spets vad gäller att använda den nya tekniken inom pedagogiken men också inom vård och omsorg Jag fick ännu mer förståelse för att vi bara är början av något nytt.

Apropå möten. I veckan så startade vi upp del 2 av ”Entreprenörskap i skolan”. Den här gången berör det våra förskolor och grundskolor på område Norr och gymnasieskolorna Edströmska, Carlforska och Rudbeckianska. Vår projektledare Anna Fredqvist hade samlat med än 600 pedagoger i Aros Congress. Det är mäktigt att möta alla dessa duktiga och engagerade medarbetare och jag älskar de här sessionerna.

Jag fick ge min bild av vilka utmaningar vi har för att klara framtiden och kände i atmosfären att de finns en stark vilja att utveckla den kommunala skolan. Stjärnföreläsaren Lou Rossling fortsatte och inspirerade resten av kvällen.

Att jag trivs med att möta 600 betyder inte att jag inte gillar det där lilla mötet. Tvärtom. Ofta ger det något annat. Jag och vår utvecklingschef Christina Klang hade ett mycket bra möte på samma tema – dvs om entreprenörskap i skolan.

Anna Lindgren och Sara Haffling arbetar på UF – Ung Företagsamhet. UF är en ideell organisation som sponsras av näringsliv och kommuner i länet. Deras mission är att väcka lust, energi och entreprenörskapstänkande bland våra gymnasieelever. UF:s metodik bygger på att att man under 1 år, som en del i sin gymnasieutbildning, får arbeta fram, starta upp och driva ett företag. I Västerås fanns 2007 mer än 100 sådana UF-företag. 9 av dom kom från våra skolor……

Nu är vi överens om tagen och spänner bågen och säger att vi redan 2009 ska ha över 60 UF-företag i våra kommunala gymnasieskolor.

uf-anna-och-sara

Sara Haffling, skolansvarig och Anna Lindgren, regionchef på UF
Sara är utbildad gymnasielärare och ansvarig för UF:s kontakter med våra skolor. Anna  är innovationsvetare och fd Carlforskaelev.

I veckan så hade vi också en bra förmiddag tillsammans med alla rektorer och enhetschefer på Skolor Öster. Vi introducerade vår nye Verksamhetschef Håkan Bergsten. Vi förmedlade tillsammans 15 års erfarenheter från vad som hänt på området och vilka framtida förväntningar alla inblandade har på varandra. En mycket bra metodik för att skola in en ny medarbetare som går att använda på alla nivåer i en organisation.

Vi har en tradition sedan några år tillbaka att vi äter en liten fredagstårta på proAros Ledningskontor om vi klarat våra ekonomiska mål för året. Vi ligger precis där på linjen och balanserar men när våra ekonomer Jörgen och Nils-Erik gav mig klartecken att köpa tårta inför fredag så förstod jag att vi är i mål. Starkt jobbat av alla i organisationen. Igen!

I media
Media fylls av nyheter om nya varsel. Det nya är dock att nu handlar det inte bara om bilindustrin utan också om offentlig sektor. Karolinska Universitetssjukhuset drar ner med 900 tjänster. Gotlands kommun varslar 150 lärare.

Läsaren kanske tycker att jag låter som en dysterkvist. Men vi måste vara realister. Vi går mot tuffare tider även i Västerås med lägre skatteintänkter än förväntat. Det ställer nya krav på oss. Ju förr vi inser det ju lättare kommer vi att kunna ta oss igenom svårigheterna.

På hemmaplan
Det är också tufft att vara Djurgårdare. En svag fotbollssäsong och nu ligger vi näst sist i elitserien i hockey. Men vännen prövas i motgången.

Ha en bra helg – nu går vi mot ljusare tider………………

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: