Skrivet av: Pär Eriksson | december 18, 2008

Veckan som gått – w 51

På jobbet
proAros Ledningskontor hade avstämning och summering av året som gått samtidigt som vi tog ut kompassriktningen för 2009. Vi lånade rum på Wenströmska gymnasiets bibliotek och det som slår mig är vad viktiga våra skolbibliotek är. De blir små oaser för kunskapstörst, vila och arbete. En plats för eleverna att dra sig tillbaka till när energin och stojet blir tröttande. Men också en plats för att lösa ett problem och en hemuppgift. Vi borde vara mer rädda om våra bibliotek.

Apropå kunskapstörst. Det känns att det viberar och bubblar av pedagogisk utveckling i många av våra skolor. Jag bedömer att det blir ”ketchupflaskan ur” 2009. Så mycket bra är på gång där IT blir det där pedagogiska medlet vi så länge pratat om. Edströmska gymnasiet, Skallbergsskolan och Rönnbyskolan är exempel på tre skolor som nu går i bräschen.

I veckan träffade jag och vår kommunikationschef Kenneth Wiberg ett av våra största läromedelsföretag. Går det vägen så bygger vi en samarbetsallians och ställer den skarpa frågan – hur ser framtidens läromedel ut ?

Under veckan mötte proAros ledning representanter för ett arkitektföretag som har som affärsidé att inte bara rita hus, skolor och lokaler utan binder ihop modern pedagogik med arkitektur och rumsliga upplevelser. Återigen ett exempel på att något nytt är i görningen.

Bild från Bjurhovdaskolan – Västerås senaste och nyaste skola

Har har vi chansen att visa att den kommunala skolan i Västerås tar frontposition. Att mitt i tuffa ekonomiska tider också orka med utveckling. Just därför skickar vi 14 lärare, chefer och IT-strateger till England och den välrenommerade BETT-konferensen.

I media
Varslen fortsätter. I veckan var det Electrolux. Finansminister Borg varnar för svåra tider även för offentlig sektor. Det blir ännu viktigare att krismedvetandet höjs.

Läser ett intressant reportage i VLT om tre småbarnspappors tankar om sitt föräldraskap. Reportaget tar sin utgångspunkt från den Öppna förskolan på Råby och den viktiga roll som den spelar i pappornas och deras barns vardagsliv. Ännu ett exempel på när det kommunala verksamheten fungerar och betyder som mest.

På hemmaplan
Det lackar obönhörligen mot jul. Traditionernas tradition. I det Erikssonska hemmet är det alltid Yatzy-turnering kvällen före julafton. Att barnen nu är 30 år har inte förändrat det.

Men mitt i allt detta så hoppas jag att det också finns tid för eftertanke och återhållsamhet. Köpruschen känns längre bort än vanligt och det som ibland känts som västvärldens frosseri börjar förhoppningsvis vändas till en djupare insikt. I alla fall vill jag inbilla mig det.

Hoppas att ni får en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: