Skrivet av: Pär Eriksson | december 11, 2008

Veckan som gått – w 50

På jobbet
2008 har ännu inte klingat av och vi är mitt uppe i planeringen för 2009 – att då ta sats mot 2010 kräver ett visst tålamod.

I veckan så samlades politiker och förvaltningschefer för en första dragning och samtal om 2010. Jag slår säkert in öppna dörrar  men det är tuffa ekonomiska tider som väntar. Finanskrisen och ökad arbetslöshet skapar osäkerhet och påverkar naturligtvis i slutändan skatteintäkterna. Och ytterst resurser till de kommunala verksamheterna. Det kommer att krävas ett tydligt ledar- och ett medarbetarskap från oss alla.

Min erfarenhet genom åren är att det då krävs en extra förmåga att våga prioritera rätt saker, stå upp för det som är viktigast och hela tiden tänka utveckling och förbättring.

Det betyder också att politiken än tydligare än tidigare behöver kliva in på arenan och peka ut det som är angelägnast. Tona ner en del och höja ambitionen på annat. Att våga gå emot för att på sikt gå med. Där ligger utmaningen. Och där har vi chefer och medarbetare ett medansvar.

Årets sista styrelsemöte förlade vi på KomVux restaurangutbildning. Inte bara med baktanken att vi fick premiäräta elevernas julbord utan också en markering att styrelsen och ledningen är mån om det framtida KomVux. Att vi förlorade grundskole- och gymnaiseutbildningen betyder inte att KomVux inte finns. Tvärtom – vi ska bli ännu starkare på yrkesutbildningar och komma igen vid nästa konkurrensupphandling.

Andra teman på styrelsemötet – vårt ekonomiska läge, resultatet av  medarbetarenkäten, vad är vår inriktning för Bemanningstjänst och beslut om ny förskoleavdelning på Rönnby och modernisering av Gideonsbergsskolans kök.

Se hela bilden.Skolinspektionen är på väg till Västerås och under veckan så var det en första träff om deras upplägg. Nu har alla våra förskolor och skolor skickat in lådvis med material som ska granskas. Det följs sedan upp under våren med direkta besök ute på varje skola. Bra, tycker jag. Det är genom granskning och att vara helt öppna som vi kan lära oss något.

Besöker vårt Lärande och Utbildningskontor och noterar att jag på några minuter springer på fem medarbetare som alla är på väg i pension nu vid årets slut eller under våren. Under flera år har vi pratat om ”de där 40-talisterna” – nu är det verklighet.

Och jag slås över hur mycket kunskap och klokskap som går förlorad under så kort tid. Att ersätta det under tuffa ekonomiska tider stavas utmaning. Och då är det bara förnamnet.

I media
Det blev en het diskussion i media om våra rektorers beslut att förlägga skolavslutningen i bygdegården istället för i kyrkan. Jag kan förstå indignationen bland föräldrar men i media är det oftast de som inte har hela bilden som ropar som högst.

Låt mig då vara tydlig – oavsett om hur vi landar i just Dingtuna – vi firar naturligtvis skolavslutningar i kyrkor.  Många av våra skolor har just förlagt avslutningen i grannskapets kyrkor. Det är inte det som är problemet. Problemet är att man i Dingtuna, i vart fall i skrivande stund, avkräver skolan en avslutning i kyrkans regi – dvs med religonens förtecken med bön och förkunnelse.

Där säger våra rektorer och medarbetare stopp och belägg. Och det är också något som Skolverket påtalar – ”Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag kan skolavslutning i kyrkan anses vara försvarligt.” (Klicka vidare)

Jag tycker att våra rektorer har fått oberättigad kritik och också klätt skott för beslut som är fattade av regering och riksdag. Tyvärr är det få som inser det när debattens vågor går som högst och tonläget är som gällast. Det kanske är just sådana här modiga rektorer som behövs. Dvs de som tänker ett steg till och inte låter sig påverkas av opinionsvindar när det blåser styv kuling.

På hemmaplan
Jag har haft några år då Ulf Lundell och jag inte riktigt kommit överens.  Min musiksamling är full av Lundellskivor ändå från 1970-talet. Ända fram till för några år sedan då jag tröttnade på Lundell. Det lät likadant och till och med lite oengagerat. Men nu har vi återfunnit varandra och försonats.

Jag gillar hans senaste skiva ”Omaha” mycket och läser samtidigt en intervju med Lundell där han själv säger att ”han varit trött på artisten Lundell men att han nu återförenats med honom”. Nå, se det som ett julklappstips.

Helgen innehåller granköp och glöggfest. Annars är vi mitt uppe i planeringen av att få ihop julfirandet i familjen. Då kommer dom och sedan åker dom, sedan ska dom till den och då kan dom komma……………………..

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: