Skrivet av: Pär Eriksson | december 4, 2008

Veckan som gått – w 49

På jobbet
Är med på ett möte om det framtida Konstmuséet. Det gamla Rådhuset i Vasaparken är charmigt men har spelat ut sin historiska roll. Nu laddas för förnyelse. Ett antal spännande alternativ har arbetats fram och under tiden vi väntar på beslut så har vi rekryterat ny chef. Nuvarande Cia Rimmö går i pension och ersätts av Susanne Eriksson. Susanne kommer från Statens Konstråd men har också arbetat på Röhsska Muséet i Göteborg. Nordiskt Konstcentrum i Helsingfors och Gävle Konstcentrum. Cia lämnar över ett välskött muséum men hon lämnar också stafettpinnen i ett oerhört intressant läge – dvs förmånen att få vara med att bygga upp något nytt.

Kan Tate Modern i London vara en inspirationskälla för oss i Västerås?

Veckan har innehållit två händelser som jag blivit extra glad och stolt över. Den årliga brukarundersökningen inom Individ- och familjeomsorgen visar mycket höga betyg. Ofta får det sociala arbetet klä skott i media och framstår ibland i medborgarnas ögon som något man inte riktigt kan lita på. Klienterna själva ger dock ett oerhört högt betyg åt vårt arbete. Den kommunala organisationen när den är som bäst.  Det gör mig så glad och stolt. Särskilt som jag vet vilka oerhört bra och kompetenta socialsekreterare vi har.

Under veckan tog jag också del av resultatet av årets medarbetarenkät. Den har genomförts i hela Västerås stad och ger också den positiva känslor. Hög trivsel, med många motiverade medarbetare, bra ledarskap och en stark känsla för uppdraget. Återigen en bild långt ifrån medias berättelser. Vilken utmaning vi har de närmaste åren – att våga prata om stotlhet och känslan för våra yrken utan att blunda för problem, svårigheter och utmaningar.

Träffade ett antal medarbetare som drivit en EU-projekt tillsammans med kommuner från bl a Polen och England. Idén har byggt på att utveckla en metod hur man utbildar familjehem. Jag slås av det engagemang och allt det bra som händer på våra socialkontor. Öppenhet och lärande från andra länder till något som blir till värde för enskilda barn och ungdomar i Västerås. Martina Pilling är vår EU-samordnare och hon har ofta ett finger med i spelet när det gäller våra internationella kontakter. Om alla Västeråsare och föräldrar visste hur många elever, ungdomar och medarbetare som varit ute i världen i Västerås stads namn under året så skulle de förvånas. Så fungerar också en kommun när den är som bäst.

Martina Pilling tillsammans med rektorer från England på besök i Västerås

proAros styrelse har instiftat ett Innovationspris. Över 40 bidrag har kommit in från våra arbetsplatser. Syftet är att lyfta fram innovativa och spännande idéer som går över gränser, revir och ansvar. Så tänker en modern kunskapsorganisation. Vinnaren koras i januari.

I media
proAros personalchef Karolina Samuelsson intervjuas i VLT om hur det är att vara i karriären och samtidigt ha småbarn. En sak som blir allt tydligare är att moderna organisationer måste tänka om. I min lilla grupp på sju medarbetare som jag arbetar med dagligen har vi tre förskole- och skolföräldrar. Det betyder att jag fåttt tänka om kring arbetstider och när vi förlägger möten och uppdrag. Ska vi lyckas attrahera unga män och kvinnor som många gånger är småbarnsföräldrar så krävs det en modern äldre generation som förstår det.

Veckans medianyheter har väl annars kretsat kring varsel och uppsägningar inom framförallt bilindustrin. I vår grannstad Eskilstuna så har mer än 1000 personer varslats. Detta samtidigt som vi  i Västerås alltjämt söker utbildad arbetskraft inom våra starka näringsgrenar. Det ställer ännu mer krav på oss att bygga upp en kommunal skola i världsklass om Västerås ska hänga med även i framtiden.

På hemmaplan
Dottern bjöd på adventskaffe. Det märks att barnbarnet håller på att lämna barnstadiet och tron på tomten. Han önskar sig en gitarr och kalsonger.

Sonen ringer från Stockholm och glädjer ett fadershjärta med att han nu börjar sin journalistutbildning. Nu får man som kommunal makthavare se upp!

Annars går helgen i julklappsbestyrets tecken. Tänkte för en gångs skull vara klar med den där boken till mamma, skjortan till svärsonen och CD-skivan till hustrun i god tid och undvika sista dagen-köp. Å andra sidan har jag sagt det i 40 år………..

Ha en riktigt bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: