Skrivet av: Pär Eriksson | november 27, 2008

Veckan som gått – w 48

På jobbet
Det tillhör ovanligheten att det i dessa tider byggs nya skolor. Minskat elevantal och ökat antal friskolor gör att det snarare är nedläggning som står på dagordningen i många av Sveriges kommuner. Och så är det också i Västerås och ändock inte. Dvs vi ska klara ekvationen att lägga ner där det saknas elever och bygga nytt där det behövs.

I Västerås byggs det just nu en helt ny skola i Barkarö. Nya bostäder etableras och med det följer fler barn och ungdomar. På Bjurhovda har de gamla och slitna skolorna äntligen fått ge vika för grävskoporna och upp ur rivningsdammet uppstår en helt ny skola. Det var invigning nu i torsdags och det känns alltid bra när man får ynnesten att vara med vid sådana här tillfällen.

Jag gillar när vi får besök. Inte bara att andra kommuner är intresserade av oss utan också att vi lär oss något. Den här veckan var Uppsala på besök. De har en snarlik organisation som vår och då det känns det extra lätt att diskutera frågor. Temat den här gången var information och marknadsföring.

Rådslag är ett forum där alla chefer träffas över förvaltningsgränserna. Temat den här gången var Västerås stad som arbetsgivare. Hur stärker vi attraktionen att arbeta i Västerås? Även här står vi inför stora utmaningar och att lösa svåra ekvationer. Samtidigt som vi behöver ställa om pga av färre elever och ökad konkurrens så behöver vi rekrytera nya medarbetare pga pensionsavgångar. Att göra en av sakerna är svårt – att göra båda samtidigt kräver stor förmåga och tonkänsla.

I media
Den här veckan slog vi nog rekord i utrymme i VLT. Helsidor och stora reportage om två av våra mest erfarna chefer som nu går i pension – Martti Saari, rektor på Irstaskolan och Cia Rimmö, chef på Västerås Konstmuséum. Jag känner båda och det är två personer som jag kommer att sakna. De har bl a det gemensamma att de jobbat länge på sina respektive arbetsplatser. Detta i en tid då omflyttning och rörlighet varit honnörsord. Mitt i det turbulenta tempot och snabbheten med byte och flytt är det bra att det finns en motvikt – en kontinutiet. Både Martti och Cia står för den. 

Som om det inte var nog så får Jan Plewako också en helsida i VLT. Jan arbetar på vår Integrationsenhet.

Det intressanta med dessa tre reportage är att fram träder människor med oerhört intressanta bakgrunder och erfarenheter. Det är med respekt jag läser om vad de bär med sig och varit med om. Bakom våra formella roller och uppdrag där vi ofta ser varandra som medarbetare och personal finns människor med gedigna erfarenheter och livsberättelser.  Vilken kompetens som finns i vår organisation om vi bara vågar lyfta fram den och var mer nyfikna på varandra.

Jag noterar också att det är till proAros VLT vänder sig när de vill ha svar på svåra frågor. Två av våra skolkurator figurerar under veckan. Birgitta Prytz från Nybyggeskolan ger kloka råd om hur föräldrar kan agera och tänka om ens barn känner sig utanför och Elisabeth Sihlén från Wenströmska svarar på frågor om nätmobbing. Vilken kunskap det finns i den kommunala skolan.

Ungdomsstyrelsen levererar en tuff rapport om läget i några av våra större förorter i några av våra storstäder. Intressant är att det procentuellt är lika många förortsungdomar som går vidare till högre studier som andra ungdomar. Men- och det är ett viktigt men – nästan 1/3 av förortsungdomarna i åldern 19-24 år vare sig arbetar eller studerar.

Vårt uppdrag har aldrig varit viktigare. Det är politikerna och samhällets fel, säger någon. Det är möjligt, säger jag. Men jag har inte tid att vänta på den diskussionen. Under tiden måste vi göra allt som står i vår makt för att erbjuda en skola i världsklass. Precis där har vi vår mission. (klicka vidare)

På hemmplan
Sprang på Katarina Frost från Vallby Friluftsmuséum på en julmarknad söder om Mälaren. Hon poängterade att den här helgen är det julmarknad på Vallby. Bra helgtips!

Eller varför inte besöka Världskulturfestivalen som pågår i helgen. Om jag har tid så blir det Christina Branco på Konserthuset. En av världens bästa fadosångerskor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: