Skrivet av: Pär Eriksson | november 6, 2008

Veckan som gått – w 45

På jobbet
Har det något värde för en kommunal organisation som sysslar med skola, vård och omsorg, socialtjänst och kultur och fritid att lyssna på Volvo? Ja, jag tror det. Inte så att de kan råda oss hur man driver en skola eller ett äldreboende men de kan bidra med tankar och modeller om hur man får ett arbetslag att dra åt samma håll och hur man får alla att brinna för en vision.

Och det var precis det som hände den här veckan. Handelskammaren hade bjudit in till ett seminarie där just Volvo Arvika och Ljungskileföretaget Starke Arvid stod i förgrunden. Båda företagen arbetar med det som i affärsvärlden kallas Lean production. Kanske mest känd som den modell som gjort Toyota världsledande. Och nu står dom där Starke Arvids unge VD Janne Bark och en av Volvo Arvikas arbetslagsledare och menar att de ska bli världsledande. Deras tes är enkel – annars finns inte våra företag och jobb kvar och kanske inte ens Arvika och Ljungskile finns kvar.

Lean production handlar just om att dela en gemensam vision, ha en tydlig idé om hur man tar sig fram, skapa ansvar och delaktighet hos alla, organisera arbetet i synliga processer så att det underlättar för nästa steg, undanröja alla tidstjuvar och fokusera på det som skapar värde för kunden. Mycket enkelt att säga men svårt att leva och genomföra. Tänk om det här handlar om oss – tänk om det handlar om att bli världsledande i allt vi gör…………………..i alla möten.

Av någon anledning så står frågan om hemtjänsten och gymnasieskolans framtid på min dagordning varje vecka. Det är väl ett tecken på att det är de här frågorna om konkurrensen som ledningen och medarbetarna sliter med just nu. Ytterst handlar det om vår överlevnad. Hur utvecklar vi oss och blir så effektiva och attraktiva att Västeråsarna väljer oss?

I veckan möter jag och vår ordförande motsvarande laguppställning för Förskolenämnden. Temat är hur vi kan utveckla familjedaghemsverksamheten.  Dagbarnvårdarna är en viktig grupp för oss i den kommunala förskolan. Samtidigt minskar efterfrågan från föräldrar och vi har till och från också svårt att rekrytera nya dagbarnvårdare. En utmaning som heter duga.

Det har varit två tunga Västeråsveckor. En 16-åring som kör in i en busskur och skadar många, en båtolycka på Mälaren där två personer miste livet och nu i veckan en hemmagjord bomb som briserar och skadar en ung människa. Även om händelserna inte har något med varandra att göra så påverkar det stämningen i vår stad. När olyckor och död passerar nära våra liv så påminns vi också om livets sårbarhet och förgänglighet och att det inte finns några löften. Helt plötsligt så blir vardagsproblemen lite mindre problematiska och jag ser tjusningen i livets ibland gråa vardag.

olycka

I media
Jag var chef på Rönnby under några år. Jag vet att det fanns en stolthet bland de boende för sitt område och för sin förskola och skola. Nu kommer Rönnby att skina lite till. VLT ägnar två helsidor åt den satsning som nu sker i centrum. Dels öppnar en liten närbutik, dels samsas fritidsgård, öppen fritids och samlingspunkt för äldre om en träffpunkt. Vår chef Torbjörn Berggren och samordnaren Catarina Ekholm säger bl a i VLT-intervjun att det ska vara lika naturligt att se en 17-åring som en 71-åring på mötesplatsen. Bra inställning, tycker jag.

VLT fångar också att våra idrottslärare på Viksängsskolan reagerar mot ökade kostnader för att hyra idrottshallar. Något som påverkar våra skolor med idrottsprofil. Bra att de reagerar tycker jag. Vi måste ha en bred debatt när det sker förändringar som vi ser minskar våra möjligheter att konkurrera. I den meningen kan inte vi vara ”artiga”. Jag tror heller inte politiken förväntar sig det.

Kultur-, idrotts- och fritidsnämndens ordförande Mikael Damsgaard (m) ger svar på tal och menar att idrottslokalerna redan är starkt subventionerade och att det är en rättvisefråga så att alla skolor får samma förutsättningar.

På hemmaplan
Det tillhör ovanligheten att jag träffar både dottern och sonen under samma helg. Dottern bjöd på söndagslunch och sonen dök upp med ett gäng kompisar och krävde fika. Nu fick vi tillfälle att planera julen och drog upp de första riktlinjerna. Budskapet var förnyelse.

Det går naturligtvis inte att undvika att inte nämna Obama en sådan här vecka. Det är en stark symbolisk bild som kablades ut på världens TV-kanaler när tårarna rinner på baptistpastorn Jesse Jackson. För många svarta handlar valet av Obama också om en slags historisk upprättelse. Kanske, kanske kan världen bli lite bättre.

Ha en bra helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: